În Suedia există foarte multe activități pentru copii, indiferent de vârste și interese. Pe multe dintre ele le pot face ei singuri, sau cu prietenii, dar merg foarte bine și ca activități de familie. Mai ales când copiii sunt mici.

Activități fizice

Dans și gimnastică se pot face în multe locuri, pentru diferite vârste. Nu trebuie să fie ceva profesionist ci pur și simplu pentru plăcerea de a te mișca pe ritmul muzicii.

Skateboard-ul devine din ce în ce mai popular în Suedia și există locuri amenajate pentru asta atât înăuntru cât și afară.

Când vremea permite poți juca și golf sau mini golf.

O activitate des întâlnită aici este patinajul împreună cu copilul tău. Dacă nu știi să patinezi poți învăța, sau poți alege să trimiți copilul cu alți prieteni. Perioada de patinaj este lungă (vreo 8 luni pe an) pentru că se folosește gheață artificială.

Pentru adolescenți există activități ce implică efort fizic și adrenalină. Go-kart-ul e interesant pentru cei cărora le place să conducă mașina. La Laserdome se fugăresc unul pe altul în întuneric și se împușcă cu laser. Paintball se joacă afară, se merge printre pomi și obstacole și se împușcă cu vopsea.

Aventura o poți experimenta în diferite forme. De obicei e vorba de cățărat, sport și jocuri la înălțime. Totul este bine construit și sigur.

Există și diferite teme, de exemplu Prison Island, unde ești închis într-o “închisoare” și trebuie să evadezi. Se joacă în echipe și tine între o ora și trei ore (tu alegi timpul).

La “Aktivitetshus” se pot face activități ce stimulează creativitatea și curiozitatea. Pot învăța cum funcționează diferite lucruri și pot face experimente, acestea fiind activități ce solicita mai mult creierul.

“Lekland” este loc de joacă, unde copiii se pot cățăra, fugi, sări în trambuline, intra în tunele, sau se pot da în tobogane.

Dacă îți place înotul pentru tine sau copilul tău, o poți face în foarte multe locuri în Suedia, în mare sau în lacuri. Dacă nu locuiești aproape de acestea, sigur există bazine în oraș, unde se poate înota vara. Iarna foarte mulți merg la “badhus” unde copii se joacă în apă. Este amenajat pentru bebeluși dar și pentru copiii mai mari care sunt interesați de jocuri în apă ce implică mai multă acțiune. 

Se pot face excursii cu barca sau se poate închiria o canoe dacă vrei mai multă activitate fizică.

Cultura

Majoritatea copiilor se uită la filme pe mobil sau tabletă, dar dacă vrei să petreci timp cu copilul tău puteți merge la cinematograf. Există filme pentru diferite vârste, de la doi ani în sus.

Astăzi, mulți părinți sunt interesați de a face mișcare pe muzică împreună cu bebelușii sau să cânte cu ei (bebelușii nu cântă ci ascultă ).

Teatru există pentru toate vârstele iar pentru cei mici este teatru de păpuși. În ultimul timp se face chiar teatru pentru bebeluși.

În multe locuri copiii pot face lucru manual (pot picta, face lucruri din lut, bijuterii…). Există foarte multe posibilități în acest domeniu fiind o activitate plăcută ce stimulează latura artistică și pe care o poți face împreună cu copilul tău.

Sau puteți vizita diferite muzee. Multe muzee au lucruri interesante pentru copii iar unele au chiar secțiuni unde copiii se pot juca.

Natura

Dacă vreți să profitați de natură, puteți alege să faceți și aici foarte multe activități.

“4H-gårdar” sunt locuri care reproduc foarte frumos gospodăria unei persoane de la țară și unde găsești multe animale domestice ce cresc pe lângă casa omului în Suedia, deci nu e o grădină zoologică. Este interesant pentru copiii care vor să fie aproape da animale, pot mângâia animalele și le pot da de mâncare. Sunt disponibile mese și bănci, așa că puteți lua mâncare cu voi și puteți petrece timp relaxant în natură, ca la țară.

Dressin este o activitate plăcută pentru toată familia, unde se merge cu o bicicletă specială pe șine de tren vechi (nu mai merg trenuri pe acolo). Faceți puțin efort fizic în timp ce vedeți natura frumoasă și când obosiți vă relaxați la un picknick.

Puteți merge pentru o zi să faceți echitație cu cei mici, ei pot încerca să călărească pe un ponei iar copiii mari și adulții pot călări islandshästar (o rasă de cai mai blânzi) chiar dacă nu au mai făcut asta niciodată. Se fac ture de câteva ore, prin natura frumoasă.

Pentru cei interesați de animale exotice, la Tropikhus există șerpi, păianjeni, șopârle, scorpioni, broaște țestoase, pești și maimuțe. Este fascinant dar te și sperie puțin.

Majoritatea activităților costă, dar există și activități gratuite.

În multe din aceste locuri se pot ține petreceri de ziua de naștere a copilului.

Pe aceste site-uri poți găsi toate activitățile care există în funcție de unde locuiești tu.

https://barnguiden.com/barnaktiviteter/

https://www.barnsemester.se/sverige/alla-familjenojen

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!