În Suedia nu există nicio obligație legală de a avea asigurare de locuință, dar faptul că 97% dintre suedezi o au înseamnă că e ceva bun. Oferă o protecție de bază importantă.

Asigurarea de locuință este un pachet de asigurări format din multe părți importante. Ai nevoie de asigurare de locuință, indiferent dacă locuiești într-o proprietate închiriată sau într-o vilă privată.

Cum funcționează asigurarea de locuință?

Asigurarea de locuință înseamnă că poți primi despăgubiri pentru bunuri, mobilă, haine și multe altele (așa-numitele bunuri mobile) dacă acestea sunt furate într-o spargere sau distruse într-un incendiu sau daune cauzate de apă. Acest lucru este valabil atât pentru lucrurile din casă cât și pentru ce ai în boxă. Asigurarea de locuință poate acoperi, de asemenea, costurile îngrijirii de urgență în timpul călătoriei, costurile unui avocat într-o dispută, poate să ofere despăgubiri dacă ești agresat sau să plătească dacă cineva îți solicită daune.

Dacă locuiești într-o proprietate închiriată, ai nevoie doar de asigurare de locuință. Proprietarul este responsabil pentru suprafața casei și mobilierul fix, adică podele, pereți, bucătărie, baie, uși, ferestre și altele.

Dacă locuiești într-o vilă, ai nevoie atât de asigurare pentru locuință, cât și pentru vilă. O asigurare pentru vilă acoperă casa și terenul. De obicei asigurarea de vilă și de locuință se vând împreună, dar poți încheia și asigurare de locuință separat.

Aceeași asigurare de locuință este valabilă de obicei pentru toți cei care sunt înregistrați la aceeași adresă și care împart o gospodărie între ei. La unele companii se cere ca fiecare persoană care urmează să fie inclusă să aibă numele pe polița de asigurare – iar acest lucru poate fi combinat cu cerințe pentru așa-numita “comunitate de gospodărie”. Aceasta înseamnă că, în acele cazuri, prietenii nu pot să împartă asigurarea de locuință.

Asigurarea de locuință nu se aplică autovehiculelor și echipamentelor pentru autovehicule. Dar, de exemplu, bicicletele și bicicletele electrice, trotinetele electrice, plăcile de surf, canoele și scaunele cu rotile electrice sunt acoperite.

Diferite feluri

Există diferite feluri de asigurare: de bază, medie și mare. Acestea oferă diferite sume de despăgubire. Dacă de exemplu ți-au furat ochelarii sau telefonul mobil, asigurarea de bază este suficientă. Dar dacă le pierzi sau se sparg, trebuie să ai asigurare medie sau mare pentru a obține despăgubiri.

O asigurare “drulle” (asigurare pentru toate riscurile) este o asigurare suplimentară populară pe care o poți alege în asigurarea de locuință. Aceasta (drulleförsäkring) compensează așa-numitele daune din cauza ghinionului care se întâmplă brusc și neașteptat, de exemplu, dacă îți rupi noua geaca de iarnă, vesela scumpă se sparge sau dacă îți scapi telefonul mobil în toaletă, astfel încât acestea devin complet inutilizabile.

Despăgubirea pentru un telefon mobil scade odată cu vârsta acestuia. Asigurarea înlocuiește telefonul mobil în funcție de valoarea de piață, adică cât ar costa să cumperi un telefon mobil echivalent în aceeași stare. Din cauza vârstei și uzurii, ei fac o deducere de valoare conform unui tabel de indemnizații.

Självrisk

Când trebuie să primești bani de la asigurare, trebuie să plătești tu o parte (1 000-3 000 SEK). Pe suedeză asta se numește “självrisk” și se poate traduce mot à mot ca “riscul propriu”.  De obicei, cu cât asigurarea este mai ieftină, cu atât trebuie să plătești mai mult în självrisk atunci când urmează să primești despăgubiri. 

De exemplu, dacă ți s-a întâmplat ceva și trebuie să primești 10 000 SEK de la firma de asigurare, ți se trage självrisk cu 1 500 SEK, deci primești 8 500 SEK.

Dar poți să închei și o asigurare pentru a evita självrisk. De exemplu la MySafety. Asta poate costa 59 SEK pe lună. 

Deci, dacă luăm exemplul de mai sus: dacă trebuie sa primești 10 000 SEK, firma ta de asigurare îți va trage 1 500 SEK (dacă atât e självrisk-ul tău) și îți va da 8 500 SEK. Iar cealaltă firma (de asigurare pentru a evita självrisk) iți va plăti cei 1500 SEK.

Compară companiile de asigurări

O asigurare de locuință costă normal între 500 SEK și 2 000 SEK pe an, în funcție de mai mulți factori, printre care și cât de mare este valoarea bunurilor asigurate. Se poate plăti pe an sau lunar.  

Când vrei să cumperi o asigurare de locuință, merită să compari mai multe companii de asigurări. Câteva lucruri de luat în considerare sunt:

  • Vrei acoperire pentru toate riscurile (drulle)? Atunci poți primi despăgubiri dacă îți pierzi telefonul mobil, dar verifică care sunt cerințele de precauție ale companiei de asigurări.
  • Dacă nu ai asigurare de accident, de obicei poți completa asigurarea de locuință cu o astfel de protecție.
  • Asigurarea de locuință este valabilă câte un an și poate fi anulată doar dacă nevoia se schimbă, de exemplu dacă te muți cu cineva care are deja asigurare de locuință.

Aici e o listă cu multe firme de asigurari, ca să-ți fie mai ușor să compari.

Cum calculezi bunurile mobile?

Când închei o asigurare, trebuie să precizezi valoarea bunurilor din casă. Acestea au o valoare de piață, adică o valoare care corespunde cu cât ar valora dacă le-ai vinde astăzi. Valorile de piață nu sunt ușor de calculat și de aceea sunt folosite așa-numitele valori standard.

Ar trebui să faci o listă cu lucrurile tale care au valoare și să calculezi aproximativ cât ar putea valora astăzi. În acest fel, poți vedea dacă ai nevoie de o asigurare care să acopere bunurile personale pentru 100 000 SEK sau 1 000 000 SEK.

Este foarte bine să notezi ceea ce știi despre lucrurile tale, să faci poze cu lucrurile importante/valoroase și să păstrezi toate chitanțele într-un singur loc. E bine să salvezii informațiile digital pe un stick USB în afara casei sau într-un nor (online) la care ai acces în afara casei.

Trebuie să ai asigurare de locuință?

Nu există o lege care să te oblige să ai asigurare de locuință, dar este foarte recomandată. Proprietarul blocului îți poate solicita să ai o asigurare de locuință pentru proprietatea de închiriat, iar banca îți poate solicita ca bostadsrätten sau vila să fie asigurată, dacă ceri împrumut imobiliar.

Ai nevoie de asigurare de locuință pentru a primi despăgubiri în cazul, de exemplu, a unui incendiu sau a unei daune cauzate de apă. Dacă, din cauza neglijenței, provoci singur un incendiu sau daune de apă care afectează apartamentele sau proprietățile altor persoane, poți fi răspunzător pentru despăgubiri. Acoperirea de răspundere civilă din asigurarea ta de locuință acoperă acest lucru.

Dacă casa vecinului ia foc și apartamentul tău supraviețuiește incendiului, dar este deteriorat de fum și apă, asigurarea ta va interveni și va plăti, nu asigurarea vecinului sau a proprietarului. Deci, dacă tu nu ai asigurare va fi foarte scump.

Sursă: Folksam, Hem&Hyra, Konsumenternas

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!