Băile reci în Suedia

Suedia are o tradiție îndelungată a băilor reci și aceasta a explodat în ultimii ani.

Kallbadhus este ca o piscină (are vestiare și de obicei saună) dar apa nu este încălzită. Înoți direct în mare sau lac și o faci tot timpul anului. Majoritatea suedezilor nu fac băi reci, dar sunt și mulți care fac, mai ales cei care locuiesc lângă mare.

De ce băi reci?

Băile reci au o serie de efecte asupra sănătății:

1. Protecție împotriva bolilor de inimă. Băile reci pot oferi o sănătate cardiovasculară mai bună. Se crede că un motiv este că apa rece declanșează o reacție puternică care crește ritmul cardiac într-un mod similar cu exercițiile fizice de mare intensitate.

2. Protecție împotriva excesului de greutate. Băile reci par a fi capabile să mărească cantitatea de grăsime maro din organism, adică tipul mai util de grăsime care arde caloriile. Grăsimea maro pare să fie capabilă să prevină obezitatea și să provoace pierderea în greutate.

3. Sensibilitate îmbunătățită la insulină. De asemenea, băile reci par să poată face ca insulina din organism să funcționeze mai bine. Este un aspect important pentru prevenirea apariției sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

4. Întărirea sistemul imunitar. Băile reci au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, care poate proteja împotriva infecțiilor.

5. Sănătate mintală mai bună. Scăldatorii de iarnă descriu adesea că scăldatul îi face fericiți. Băile reci reduc oboseala, depresia și epuizarea.

6. Alină durere. Sondaje în rândul scăldatorilor de iarnă arată ca persoane cu, de exemplu, reumatism și fibromialgie, care au experimentat scăldatul de iarnă au simțit o ameliorare a durerii.

7. Recuperare îmbunătățită. Băile reci reduc inflamațiile și durerile musculare și permit recuperare mai repede după exercițiu fizic.

Există riscuri?

Cei care au hipertensiune arterială sau probleme de inimă ar trebui să aibă grijă la băi cu adevărat reci. Deoarece vasele de sânge se strâng din cauza apei reci, tensiunea arterială crește și mai mult și exercită o presiune asupra inimii.

Cum se face baie rece în Suedia?

Este bine să începi cel târziu în octombrie pentru a începe să îți aclimatizezi corpul la temperaturi mai scăzute. Așa testezi mai întâi la câteva grade cu plus, apoi se face mai frig spre decembrie/ianuarie.

Cel mai confortabil lucru este să faci o baie de iarnă într-o casă de baie rece (kallbadhus). Te dezbraci și faci duș, ca într-o piscină normală. Apoi stai în saună ca să te încălzești bine și apoi intri afară în apă. Te scufunzi până la gât, stai un timp în apă și apoi te întorci în saună și te încălzești. Așa alternezi de câteva ori între saună și apa rece de afară. Cel mai adesea, faci baie dezbrăcat într-o kallbadhus, dar dacă vrei, poți să ții costumul de baie pe tine. Există o secțiune pentru bărbați și una pentru femei.

kallbadhus în Varberg

Când intri în apa rece, corpul tău primește un șoc și începi să respiri rapid. Este important să preiei controlul asupra corpului tău, să nu uiți să expiri și să încerci să te relaxezi pentru câteva secunde.

Nu îți scufunda fața în apă rece! Inhalarea instantanee poate fi atât de puternică încât te poate face să inspiri involuntar, ceea ce în cel mai rău caz poate duce la înec.

Cum sa te obișnuiești cu baia rece în condiții sigure

  • Fă băi reci în mod regulat, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână pentru a aclimatiza organismul.
  • Intră în apă până la gât pentru a activa grăsimea maro și încălzirea corpului.
  • Nu îți scufunda capul decât dacă ești un înotător la rece experimentat.
  • Rămâi în apă suficient de mult pentru a stăpâni „senzația de fugă sau luptă” și a obține controlul asupra respirației, dar nu depăși limitele. 2-3 minute pot fi suficiente într-o apă la temperatură mică.
  • Dacă nu ai încercat până acum baia rece, începe sa faci dușuri reci acasă, alternând cald și rece pentru a „antrena” vasele de sânge.
  • Nu fă baie singur! Dacă nu ai cu cine să mergi la baie, gândește-te că sunt alți oameni la kallbadhus. Ține-te de cineva, să fiți tot timpul sub supraveghere. 
  • Ai la dispoziție un telefon mobil cu aplicația 112 instalată!

În general, o persoana obișnuită cu băi reci poate sta în apă aproximativ 1 minut pe grad (adică dacă apa are 3 grade, stai 3 minute, daca apa are 5 grade stai 5 minute). Ca începător, este important să încerci să-ți controlezi respirația în primul rând și să-ți oferi 10-20 de respirații calme în apă.

Nu sta prea mult în apă, chiar dacă te simți bine după un timp! Două-trei minute sunt suficiente. Ține minte că temperatura corpului tău poate scădea după ce ieși din baie, așa că nu maximiza timpul petrecut în apă!

Disponibil și la SPA

Multe facilități SPA au bazine mici cu apă rece (4°C). Este o ocazie bună de a testa o baie rece. Acolo poți face același lucru: te  încălzești în saună, te scufunzi în piscina cu apă rece, intri din nou în saună. Repeți procedura atâta timp cât dorești. Cea mai grea parte este prima scufundare, apoi e plăcut.

Duș rece acasă

Dacă nu ai acces la apă rece în natura, poți face dușuri reci acasă. Avantajul este că o poți face și vara.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale dușurilor reci este îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Expunerea la apă rece ajută la îmbunătățirea circulației sanguine în întregul corp.

Temperatura optimă pentru ca baia rece să fie cât mai sănătoasă ar trebui să fie de 15 grade.

Poți alterna apa caldă și rece la duș (10 sec caldă și 20 sec rece) sau închei dușul cu apă rece timp de 2 minute.

Așa fac suedezii băi reci. Dacă vrei să te duci la următorul nivel, îl poți urmări pe Wim Hoff. Băile reci suedeze îți vor părea ca o joacă de copii 😀

Sursă: www.kry.se, www.stc.se, www.doktor.se, www.kallbad.nu

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top