Banii în Suedia

Suedia este țara în care se folosesc cei mai puțini bani fizici, adică sub formă de monede și bancnote. Ghici câte procente din banii suedezi (SEK) exista sub forma fizică! 🙂

Câți bani există în Suedia?

Suma de bani care poate fi folosită ca mijloc de plată a fost în 2023 de circa 5 000 miliarde SEK, potrivit SCB (Biroul Suedez de Statistică). Din care doar 1,3 % este numerar, adică bancnote și monede fizice. La un calcul simplu rezultă o medie de aproximativ 6 500 SEK per locuitor în numerar. Mai puțin ca niciodată pentru suedezi și cel mai puțin din lume.

În unele locuri nu poți face plata deloc cu bani cash, trebuie să ai card, deci să plătești cu bani digitali.

De ce se folosește atât de puțin numerar în Suedia? Gospodăriile și întreprinderile par pur și simplu să prefere mai mult banii digitali decât fizici. Simplitatea, rapiditatea și eficiența sunt cerute de mulți. Există totodată oameni care se opun acestei dezvoltări către o societate fără bani cash, deoarece susțin ca astfel statul are controlul total asupra noastră.

Banii sunt creați de Riksbanken (Banca Națională a Suediei) și de restul băncilor private din Suedia, și există diferite feluri de bani.

Banii fizici

Riksbanken hotărăște câți bani fizici să se producă, apoi bancnotele suedeze sunt fabricate la o tipografie din Marea Britanie. Exact cum și unde, este secret.

Producerea unei bancnote suedeze costă între 0,5 -1 SEK. Aceasta, la rândul său, valorează între 20 și 1 000 de coroane.

Toate bancnotele suedeze sunt făcute din bumbac brut, ca să fie mai durabile. În trecut, bancnotele erau făcute din haine și cearșafuri vechi. 

Dacă ai o bancnotă deteriorata sau pătată, poți să fii despagubit. Condițiile sunt:

  • bancnota trebuie să fie întreagă
  • dacă ai cel puțin două treimi din bancnotă, primești toată suma
  • dacă ai între o treime și două treimi, primești jumătate din sumă

    Banii digitali

    Dintre toți banii care se folosesc în Suedia, 98,7% sunt bani digitali. Aceștia ne vin pe cont când primim salariul și se duc mai departe în cheltuielile lunare pe care le plătim. Tot bani sunt, numai că nu sunt palpabili.

    Banii băncilor private sunt exclusiv digitali.

    Bancnotele și monedele sunt bani guvernamentali, fără riscuri. Ceilalți 98,7% sunt bani privați și prin urmare, nu sunt complet lipsiți de riscuri. Ei constituie o creanță asupra sistemului financiar.

    „Trebuie să încetinim dezvoltarea”

    În ultimul raport de plată al Băncii Naționale ale Suediei din martie 2024, se arată că 10% dintre oameni și-au plătit ultima achiziție în magazin cu bani cash. Este o diferență semnificativă față de 2010, când 40% din toate achizițiile fizice din magazine erau făcute cu bani cash.

    Sistemul de plată s-a digitalizat rapid, ceea ce face ca Suedia să fie în frunte la nivel internațional. Dar Banca Națională a Suediei consideră că există dezavantaje în această dezvoltare.

    „Trebuie să încetinim parcursul ascendent unde tot mai puțini oameni pot plăti cu bani cash”, spune Elin Ritola, șefa departamentului de analiză și inovație în plăți la Banca Națională a Suediei.

    La începutul lunii februarie 2024, guvernul a instituit o comisie de anchetă pentru a analiza posibilitatea plății cu bani cash pentru bunuri esențiale pentru societate, cum ar fi alimente și combustibili. Banca Națională a Suediei sprijină această anchetă, dar consideră că sunt necesare și alte măsuri pentru a păstra banii cash. Ea crede că ar trebui să existe o legislație care să permită marilor comercianți să primească bani cash. Băncile ar trebui să primească atât bancnote cât și monede de la persoanele fizice și toate magazinele și cafenelele ar trebui să-și poată depune încasările zilnice la bancă fără limite de sumă nerezonabile.

    Conform lui Ritola, este necesară o schimbare cât mai curând posibil. „Dacă nu se iau decizii active acum, s-ar putea ivi într-o perioadă nu prea îndepărtată, o situație în care banii cash să fie practic inutilizabili în Suedia. Și deoarece considerăm că banii cash ar trebui să poată fi folosiți ca mijloc alternativ de plată, de exemplu în caz de criză, considerăm că guvernul trebuie să ia decizii active acum pentru a încetini o astfel de dezvoltare.”

    Valuta criptată

    Acum sunt peste 1000 de valute criptate diferite, ca de exemplu Bitcoin. Ele sunt private și nu au parte de încrederea totală a statului pentru că nu se știe cine le posedă.

    Dar în ultimii ani, peste 85% dintre băncile centrale din întreaga lume investighează posibilitatea introducerii propriei monede criptate. Pentru noi, în Suedia, o coroană criptată (e-krona) ar însemna că primim un al treilea fel de coroană. Pe lângă numerar și bani digitali, statul ar oferi, prin Riksbanken, așa-numitul “numerar electronic fără risc”, care valorează exact la fel de mult ca și celelalte două. Prin urmare, e-krona ar fi o completare, nu un substitut, pentru celelalte „două” coroane și ar permite plăți rapide non-stop.

    De ce este nevoie de o monedă criptată?

    Riksbank are două sarcini principale: să se asigure că coroana iși păstrează valoarea (adică atinge ținta de inflație de 2 %) și că plățile în Suedia pot fi efectuate rapid, sigur și eficient. Dacă utilizarea banilor lichizi scade, Riksbanken va avea din ce în ce mai puțină influență asupra sistemului de plăți, iar eficiența politicii monetare poate fi afectată.

    Nu putem folosi bitcoin ca mijloc de plată?

    Nu se poate spune că criptomonedele precum bitcoin sunt un mijloc de plată funcțional, deoarece nu sunt lipsite de riscuri, deocamdată nu sunt susținute de un stat sau de o bancă centrală și variază foarte mult ca valoare în timp. 

    Ce poate da greș cu o monedă criptată?

    Există mai multe beneficii ale folosirii monedelor criptate, dar este important să fim conștienți de faptul că monedele criptate sunt, cel puțin, “animale necunoscute”. De exemplu, nu știm cum sunt afectate economia și stabilitatea sistemelor financiare naționale sau globale de introducerea diferitelor monede criptate în întreaga lume. 

    Riksbanken spune că o coroană criptată poate fi pusă în aplicare până în 2026.

    Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

    Scrie un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Scroll to Top