Banii în Suedia

Suedia este țara în care se folosesc cei mai puțini bani fizici, adică sub formă de monede și bancnote. Ghici câte procente din banii suedezi (SEK) există sub formă fizică! 🙂

Câți bani există în Suedia?

Suma de bani care poate fi folosită ca mijloc de plată a fost în iunie 2021 de 4 644 miliarde SEK, potrivit SCB (Biroul Suedez de Statistica). Din care doar 1,3 % este numerar, adică bancnote și monede fizice. Mai puțin ca niciodată pentru suedezi și cel mai puțin din lume.

În unele locuri nu poți face plata deloc cu bani cash, trebuie să ai card, deci să plătești cu bani digitali.

De ce se folosește atât de puțin numerar în Suedia? Gospodăriile și întreprinderile par pur și simplu să prefere mai mult banii digitali decât fizici. Simplitatea, rapiditatea și eficiența sunt cerute de mulți. Există totodată oameni care se opun acestei dezvoltări către o societate fără bani cash, deoarece susțin ca astfel statul are controlul total asupra noastră.

Banii sunt creați de Riksbanken (banca națională a Suediei) și de restul băncilor private din Suedia, și există diferite feluri de bani.

Bani fizici

Riksbanken hotărăște câți bani fizici să se producă, apoi bancnotele suedeze sunt fabricate la o tipografie din Marea Britanie. Exact cum și unde, este secret.

Producerea unei bancnote suedeze costă între 0,5-1 SEK. Aceasta, la rândul său, valorează între 20 și 1.000 de coroane.

Toate bancnotele suedeze sunt făcute din bumbac brut, ca să fie mai durabile. În trecut, bancnotele erau făcute din haine și cearșafuri vechi. 

Dacă ai o bancnotă deteriorata sau pătată, poți să fii despagubit. Condițiile sunt:

  • bancnota trebuie să fie întreagă
  • dacă ai cel puțin două treimi din bancnotă, primești toată suma
  • dacă ai între o treime și două treimi, primești jumătate din sumă

Bani digitali

Dintre toți banii care se folosesc în Suedia, 98,7% sunt bani digitali. Aceștia ne vin pe cont când primim salariul și se duc mai departe la cheltuielile lunare pe care le plătim. Deci tot bani sunt, numai că nu se văd.

Banii băncilor private sunt exclusiv digitali.

Banii lichizi sunt bani guvernamentali, fără riscuri. Ceilalți 98,7% sunt bani privați și prin urmare, nu sunt complet lipsiți de riscuri. Ei constituie o creanță asupra sistemului financiar.

Dar mai există și altfel de bani.

Valuta criptată (e-krona)

Acum există peste 1000 de valute criptate diferite, ca de exemplu Bitcoin. Ele sunt private și nu au parte de încrederea totală a statului pentru că nu se știe cine le posedă.

Dar în ultimii ani, peste 85% dintre băncile centrale din întreaga lume investighează posibilitatea introducerii propriei monede criptate. Pentru noi, în Suedia, o coroană criptată ar însemna că primim un al treilea fel de coroană. Pe lângă numerar și bani digitali, statul ar oferi, prin Riksbanken, așa-numitul “numerar electronic fără risc”, care valorează exact la fel de mult ca și celelalte două. Prin urmare, e-krona ar fi o completare, nu un substitut, pentru celelalte „două” coroane și ar permite plăți rapide non-stop.

De ce este nevoie de o monedă criptată?

Riksbank are două sarcini principale: să se asigure că coroana iși păstrează valoarea (adică atinge ținta de inflație de 2 %) și că plățile în Suedia pot fi efectuate rapid, sigur și eficient. Dacă utilizarea banilor lichizi scade, Riksbanken va avea din ce în ce mai puțină influență asupra sistemului de plăți, iar eficiența politicii monetare poate fi afectată.

Nu putem folosi bitcoin ca mijloc de plată?

Nu se poate spune că criptomonedele precum bitcoin sunt un mijloc de plată funcțional, deoarece nu sunt lipsite de riscuri, nu sunt susținute de un stat sau de o bancă centrală și variază foarte mult ca valoare în timp. 

Ce poate da greș cu o monedă criptată?

Există mai multe beneficii ale folosirii monedelor criptate, dar este important să fim conștienți de faptul că monedele criptate sunt, cel puțin, “animale necunoscute”. De exemplu, nu știm cum sunt afectate economia și stabilitatea sistemelor financiare naționale sau globale de introducerea diferitelor monede criptate în întreaga lume. 

Riksbanken spune că o coroană criptată poate fi pusă în aplicare până în 2026.

Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top