În caz de accident e bine de știut atât partea practică cât și cea administrativă.
Partea practică
Partea practică în cazul unui accident se face în această ordine:
Privire generală
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cercetezi locul accidentului pentru a vedea ce trebuie făcut mai întâi. Există cineva grav rănit care are nevoie de ajutor de urgență? Există vehicule care împiedică sau pun în pericol traficul? Există risc de incendiu? Trebuie contactată poliția sau ambulanța?
Dacă există risc de incendiu
Oprește contactul vehiculelor implicate, scoate oamenii din zona de pericol și încearcă să stingi incendiul cu un stingător (dacă există unul la îndemână).
Ajută persoanele rănite și avertizează-i pe ceilalți participanți la trafic
Dacă răniții au nevoie de ajutor urgent, ajută-i imediat. Mută vehiculele care încurcă traficul, dacă este posibil și permis. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să avertizezi ceilalți traficanți folosind triunghiul de avertizare și luminile de avarie.
Contactează 📞
Dacă este necesar, sună la poliție și ambulanță la 112.
Partea administrativă
Majoritatea accidentelor nu sunt grave, ci e vorba doar de distrugerea caroseriei. Când te-ai asigurat că totul este în regulă începe să pregătești partea administrativă care are de-a face cu asigurarea. Notează-ți numele șoferului, personnummer-ul acestuia și numărul de înmatriculare al mașinii lui. Cel mai simplu e să fotografiezi carnetul șoferului și numărul de înregistrare al mașinii lui. La rândul tău, tu trebuie să-i oferi lui aceleași informații despre tine.
Dacă există martori, ar fi bine dacă le-ați putea obține numele și numerele de telefon, astfel încât asigurarea să îi poată contacta dacă este necesar.
Dacă nimeni nu este rănit și mașinile sunt funcționale, puteți pleca de acolo. Nu e nevoie să vină poliția.
Nu trebuie să completezi cererea pentru asigurare la fața locului și nu trebuie să o faceți împreună. Anunțarea la asigurare o faci acasă, prin computer. Dacă trebuie să completezi ceva hârtii îți vor fi trimise acasă. Tu anunți firma ta de asigurare iar celălalt șofer firma sa. Apoi firmele hotărăsc cine e de vina si care firma plătește.
Obligații
Dacă ești implicat într-un accident de circulație, ai anumite obligații, indiferent dacă ai provocat accidentul sau dacă ești doar martor:
- Rămâi pe loc! Trebuie să rămâi întotdeauna la locul accidentului și să ajuți cât mai mult. Pot exista persoane rănite care au nevoie de ajutorul tău sau vehicule care trebuie mutate.
- Dă informații! Ești obligat să dai numele tău, adresa ta și informațiile despre incident părților implicate.
- Mută vehiculele! Vehiculele care reprezintă un obstacol sau un pericol pentru alți traficanti trebuie deplasate cât mai curând posibil. Dacă cineva este grav rănit sau decedat în accident, ai voie să muți vehiculele numai dacă reprezintă un pericol pentru trafic.
- Contactează poliția! Dacă cineva a fost rănit sau ucis, trebuie să contactezi poliția, la 112, cât mai repede. Dacă leziunile sunt nesemnificative nu trebuie sa suni la ei.
- În caz de deteriorare a autovehiculului: dacă ai deteriorat proprietatea altcuiva, de exemplu într-o parcare, trebuie să contactezi proprietarul în primă instanță. Dacă nu poți găsi proprietarul, contactează poliția.
- În caz de deteriorare a unui semn de circulație: Dacă ai deteriorat un indicator rutier sau alte obiecte ce țin de siguranța rutieră, trebuie mai întâi să încerci să restaurezi elementul deteriorat. Dacă acest lucru nu este posibil, marchează locația și contactează poliția.
Dacă lovești un animal
Indiferent dacă animalul a murit pe loc sau dacă fugit în pădure, trebuie să marchezi locul unde a fost lovit animalul pentru a-i avertiza pe ceilalți traficanti și pentru ca vânătorii cu câini să poată căuta animalul rănit.
Lucruri de luat în considerare în cazul unei coliziuni cu animale sălbatice:
- Trebuie să depui un raport la poliție dacă ai lovit un elan, cerb, căprior, mistreț, urs, gluton, râs, vidră, vultur sau oaie muflon. Suna la 112 și raporteaza unde a fost lovit animalul.
- Dacă lovesti un animal domestic sau un ren, trebuie să raportezi acest lucru proprietarului animalului sau la poliție.
Când trebuie să contactezi poliția
Conform legii, trebuie să contactezi poliția în următoarele cazuri:
- Dacă cineva este rănit în accident, în cazurile în care rănile sunt mai grave.
- În cazurile în care dispozitivele de trafic sunt deteriorate. Aici, trebuie să contactezi poliția dacă nu poți repara singur dispozitivul de trafic.
- Când e vorba de un accident cu animale sălbatice. Dacă ai călcat elan, cerb, căprior, mistreț, urs, gluton, râs, vidră, vultur sau oaie muflon.
- Când proprietatea altcuiva este deteriorată (chiar și anvelopele auto) și nu poți contacta proprietarul. Un exemplu de astfel de situație este în cazul unei avarii in parcare. Într-un astfel de caz, trebuie să anunți cât mai repede proprietarul imobilului sau poliția.
Cand e vorba de alte accidente nu e nevoie sa contactezi poliția.
Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!
2 thoughts on “Ce faci în cazul unui accident în Suedia?”
Folositoare informații! Mulțumesc pentru asta
Cu placere!