Centura de siguranță în Suedia

(timp de citit: 4-5 minute)

Centura este cel mai important detaliu de siguranță din mașină, atât pe scaunul din față, cât și pe cele din spate. Dacă toată lumea ar purta centura de siguranță, am putea salva aproximativ 100 de vieți în fiecare an, asta doar în Suedia. Dacă ne referim la toată planeta, se presupune că centura de siguranță a salvat peste 1 milion de vieți, din 1959 până azi.

Pentru a se produce un accident rutier cineva trebuie să greșească. Nu trebuie neapărat ca tu să fi acela. De aceea trebuie să purtăm mereu centura.

Purtând centura de siguranță, se înjumătățește riscul de a fi ucis sau rănit grav într-o coliziune, chiar dacă mașina este echipată cu airbag.

Cât e amenda?

În Suedia, este obligatoriu să folosești centurile de siguranță, atât pe scaunele din față, cât și pe cele din spate. În caz contrar amenda este de 1500 SEK. Dacă, în calitate de șofer, ai în mașină copii fără centură cu vârsta sub 15 ani, poți fi amendat cu 2500 SEK.

Centura de siguranță protejează la toate vitezele și în majoritatea tipurilor de coliziuni. Chiar și la viteze mici, riscul de rănire este mare.

Centura pe bancheta din spate 

Este extrem de important să folosești centura de siguranță pe bancheta din spate. Un obiect liber dintr-o mașină, care poate fi un pasager (sau de exemplu un câine sau un telefon mobil), devine un proiectil care conține forțe enorme într-o coliziune frontală sau frânare puternică. 

O persoană care nu are centura de siguranță pe bancheta din spate este proiectat înainte fără control. Nu este în pericol numai viața persoanei de pe bancheta din spate, ci și viața persoanei care stă în față, care este strânsă între volan/airbag și pasagerul/scaunul din spate.

Copiii în masină

Tu, ca șofer, ești responsabil să te asiguri că persoanele cu vârsta sub 15 ani folosesc centura de siguranță sau altă protecție, cum ar fi un scaun pentru copii sau o pernă de înălțare.

Copiii care au trei ani sau mai mult și au înălțimea sub 135 cm nu au voie să circule într-un vehicul în care nu există posibilitatea de a folosi un dispozitiv special de protecție pentru copii (cum ar fi un scaun pentru bebeluși sau de copii sau pernă de înălțare). Totuși în unele cazuri pe distanțe scurte, copilul poate fi așezat pe scaunul din spate dar trebuie să folosească centura de siguranță. Nu are voie să stea pe scaunul din față al unei mașini sau al unui camion ușor. Copiii cu vârsta sub trei ani nu pot circula în vehicule în care nu există posibilitatea de a folosi un dispozitiv special de protecție pentru copii. Singura excepție este atunci când călătoriți cu taxiul pe distanțe scurte, dar atunci nu are voie să stea pe scaunul din față.

Medicii și cercetătorii recomandă copiilor să folosească scaune de copii sau perne de înălțare până la vârsta de 10-12 ani.

Cel mai bine este orientat spre spate

Până la vârsta de aproximativ patru ani, copilul călătorește cel mai sigur cu spatele. Un scaun orientat spre spate absoarbe forțele violente și protejează capul și gâtul copilului. Atunci când călătoresc în scaune pentru copii orientate în față au de cinci ori mai multe riscuri de a fi uciși sau răniți grav, în comparație cu copiii aflați în scaunele orientate spre spate. Recomandarea este ca copiii să stea cu scaunele orientate spre spate cât mai mult timp posibil, în mod normal până la vârsta de aproximativ patru ani.

Copil pe scaunul din față cu airbag

Dacă cel mic este într-un scaun de copil pe locul pasagerului din dreapta, airbag-ul trebuie dezactivat. Pentru copiii mici, un airbag pe scaunul pasagerului poate pune viața în pericol atât dacă stau cu spatele sau cu fața pe un scaun pentru bebeluși sau de copii.

Când pot să stea copiii pe scaunul din față cu un airbag?

Abia atunci când copilul are peste 140 de centimetri înălțime poate sta pe scaunul pasagerului cu un airbag conectat, dar verifică în manualul de utilizare al mașinii ce se aplică.

Centura de siguranță în autobuz

Toți cei care au mai mult de trei ani și care circulă cu autobuzul trebuie să stea pe un scaun care are centură de siguranță, dacă există un astfel de scaun, și să folosească centura. Pentru transportul local în zonele dens urbanizate, pasagerilor le este permis să stea pe un scaun care nu are centură.

Ține minte…

  • Nu înclina spătarul prea mult înapoi. Riști să aluneci sub centură în cazul unui accident. În plus, crește riscul de whiplash (contuzie la nivelul gâtului sau toracelui).
  • 47% dintre cei care și-au pierdut viața în accidente rutiere în ultimii doi ani, nu au purtat centura.
  • Designul centurilor de siguranță de astăzi poate reduce riscul de rănire cu 50% și cel de deces cu 45%.
  • Șansele de a fi proiectat printr-un parbriz cresc drastic, de aproximativ 30 de ori, dacă șoferul nu poartă centura.
  • Rata de utilizare a centurii de siguranță în rândul copiilor scade cu 40%, dacă părintele nu poartă centura. Se știe că cei mici caută să ne imite.
  • Peste 75% din accidente au loc la maxim 30 km de casă. Asta pentru că ne simțim mai familiarizați cu zona și nu mai acordăm așa mare atenție împrejurimilor
  • Centurile de siguranță au salvat peste 1 milion de vieți din 1975 până azi.
  • La fiecare 7 șoferi există întotdeauna unul care nu crede în centurile de siguranță.

Diferența dintre viață și moarte poate fi centura de siguranță pe care câteodată o ignori. Ai tăi te așteaptă acasă. Pune-ți centura!

Sursă: Länsförsäkringar, Transportstyrelsen

Eu scriu articole despre reguli și viața în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top