Crăciunul este cea mai mare sărbătoare în Suedia. De fapt, toată luna decembrie este dedicată Crăciunului sub diverse forme. În esență lumea devine mai blânda și mai frumoasă.
Advent-ul
Se poate spune că sărbătoritul Crăciunului începe cu primul Advent, care pică cu 4 duminici înainte de Crăciun. Atunci se aprinde prima lumânare în adventsljusstake și se așteaptă Crăciunul. În următoarea duminică e al doilea Advent și se aprinde cea de-a doua lumânare. Și tot așa de 4 ori.
Advent nu este despre așteptare, așa cum cred unii. Este vorba despre sosire, despre începutul anului bisericesc. În fiecare duminică de Advent, se aprinde o nouă lumânare pentru a număra înapoi până la Crăciun. Obiceiul a apărut în Suedia la sfârșitul secolului al XIX-lea, și a devenit comun prin anii 1920.
De primul Advent se obișnuiește să se decoreze casa și grădina ca de Crăciun. În casa se împodobește bradul și se pun decorațiunile, lumânări la ferestre, perdele roșii, steluțe, luminițe, tot ce ne putem imagina… Cadourile se pun sub pomul de iarnă pe măsură ce sunt cumpărate, până în ziua de ajun. Afară se aprind beculețele de tot felul…
Julkalender
În 1 decembrie copiii primesc un Julkalender, care conține 24 de cutiuțe care se deschid câte una pe zi, până în ajun. Varianta clasică era cu câte o bucățică de ciocolată în fiecare, dar azi există tot felul de Julkalender care mai de care mai diverse. Acestea costă de la 10 SEK (cu ciocolată), la 300 SEK (cu jucării) până la peste 1000 SEK (de exemplu cu produse cosmetice pentru “copiii” mai mari). 😁
Julpyssel
O activitate apreciată mai ales de copii este julpyssel. Asta înseamnă că se fac decorații sau prăjituri de Crăciun.
Prăjiturile tipice de Crăciun se cheamă pepparkakor. Se decorează în funcție de creativitate. Cei mai îndemânatici fac căsuțe din sau cu pepparkakor.
Ajunul
Crăciunul se sărbătorește cel mai mult în Ajun. Se adună toată familia, se mănâncă mult, se bea, se împart impresii, se joacă jocuri de societate, se împart cadouri…
În general atmosfera e liniștită.
Julbord – Masa de Crăciun
Moș Crăciun vine în 24 decembrie. La unii, moșul vine personal (tata sau o cunoștință deghizați în Moș Crăciun) și împarte cadourile. Are un sac plin cu daruri, pe care le oferă, pe rând, fiecărei persoane în parte. În lipsa moșului, un membru al familiei scoate câte un cadou de sub pomul de iarnă și începe a citi, de exemplu: “De la bunica pentru Maria”, Maria deschide cadoul în fața tuturor plină de farmec, toată lumea se bucură; apoi următorul cadou “De la Anders pentru Helena”, Helena deschide… toți așteptând momentul de bucurie… ✨✨✨
Această tradiție poate să dureze și câteva ore, dacă familia e mare. Majoritatea copiilor primesc multe cadouri. Chiar și animalele primesc cadouri. 😁
Un lucru interesant este că în Suedia se dau cadourile și se păstrează bonul de casă. Adică, dacă cineva îți cumpără o bluză, îți dă și bonul ca să o poți schimba în caz că nu ți se potrivește sau nu-ți place. Acesta nu se pune în pachet ci se dă separat.
Din 1988, în fiecare an se votează “cadoul de crăciun al anului”. Câteva dintre acestea au fost: o mașină de făcut pâine, un televizor, o căciulă, o tabletă, un parfum, sau bilete pentru anumite evenimente. Lucruri nu prea sofisticate, după cum vezi. Suedezii sunt simpli. În 2022 cadoul anului a fost îmbrăcămintea tricotată acasă, care reprezintă grija pentru cei dragi, menținând totodată căldura. Practic. 😁
În prima zi de Crăciun, în 25 decembrie, se sărbătorește mai puțin. În general se mai mănâncă ce a rămas din ajun și se sărbătorește eventual cu cei cu care nu ai ajuns să-i întâlnești în ajun. Mulți se odihnesc după atâta mâncare, băutură și socializare din ziua precedentă.
În privința companiilor suedeze se obișnuiește ca deja cu câteva săptămâni înainte de Crăciun să înceapă să-și invite angajații la Julbord (masa de Crăciun), în general la restaurant. De obicei este multă mâncare și se lasă cu distracție.
Cele mai multe cumpărături din tot anul se fac de Crăciun, era de așteptat. Se cumpără o grămadă de cadouri și de mâncare și toate cele… În ianuarie suedezii nu mai cumpără aproape nimic pentru că magazinele oferă reduceri mari între Crăciun și Anul Nou, reduceri de care se pare că se profită. Perioada se cheamă Mellandagsrea.
În același timp multă lume cheltuie aproape toți banii în decembrie, și, chiar și suedezii rămân fără bani. 😁
S-ar mai putea spune multe despre tradițiile Crăciunului în Suedia, dar te las acum pe tine să mai descoperi din ele.
Sper ca și tu să ai parte de sărbători așa cum îți dorești!
Până data viitoare,
Crăciun Fericit!
Sanna