Crăciunul este cea mai mare sărbătoare în Suedia. De fapt, toată luna decembrie este dedicată Crăciunului sub diverse forme. 

Advent

Se poate spune că sărbătoritul Crăciunului începe cu primul Advent, care pică cu 4 duminici înainte de Crăciun. Atunci se aprinde prima lumânare în adventsljusstake și se așteaptă Crăciunul. În următoarea duminică e al doilea Advent și se aprinde cea de-a doua lumânare. Și tot așa de 4 ori. Anul acesta primul advent a fost în 27 noiembrie.

De primul Advent se obișnuiește să se decoreze casa și grădina ca de Crăciun. În casa se împodobește bradul și se pun decorațiile, lumânări la ferestre, perdele roșii etc. Cadourile se pun sub pomul de iarnă pe măsură ce sunt cumpărate până în ziua de ajun, iar afară se aprind beculețe de tot felul.

Julkalender

În 1 decembrie copiii primesc un Julkalender, care conține 24 de cutiuțe și se deschid câte una pe zi până la ajun. Varianta simplă e o bucățică de ciocolată în fiecare zi, dar azi există tot felul de julkalender care mai de care mai diverse. Acestea costă de la 10 SEK (cu ciocolată), la 300 SEK (cu jucării) până la peste 1000 SEK (de exemplu cu produse cosmetice pentru “copiii” mai mari).

Julpyssel

O activitate apreciată mai ales de copii este julpyssel. Asta înseamnă că se fac decorații sau prăjituri de Crăciun. 

Prăjiturile tipice de Crăciun sunt pepparkakor. Se decorează în funcție de creativitate. Cei mai îndemânatici fac case din pepparkakor.

Ajunul

Crăciunul se sărbătorește cel mai mult în Ajun. Se adună toată familia, se mănâncă foarte mult, se împart cadouri.

Julbord – Masa de Crăciun

Șunca de Crăciun, prinskorv (cârnați micuți), chiftele, somon, hering… din toate acestea se face un bufé mare și fiecare se servește din ce își dorește. 

Se bea Julmust (are același gust ca și Påskmust, băutura tradițională de Paște) și băuturi alcoholice.

De obicei majoritatea mănâncă și bea mai mult decât e nevoie și în Suedia se practică excesele alimentare în perioada sărbătorilor.

Moș Crăciun vine în 24 decembrie. La unii, moșul vine personal (tata sau o cunoștință deghizați în Moș Crăciun) și împarte cadourile. Are un sac plin cu daruri, pe care le oferă, pe rând, fiecărei persoane în parte. În lipsa moșului, un membru al familiei scoate câte un cadou de sub pomul de iarnă și citește: “De la bunica pentru Maria”. Maria deschide cadoul în fața tuturor și se bucură (de cele mai multe ori ). Apoi următorul cadou “De la Anders pentru Helena”. Helena deschide, toți așteaptă momentul de bucurie.  Această tradiție poate să dureze câteva ore, dacă familia e mare. Mulți copii primesc foarte multe cadouri. Chiar și animalele primesc cadouri.

Un lucru interesant e, că în Suedia se dau cadourile cu bonul de casă. Adică, dacă cineva îți cumpără o bluză, îți dă și bonul ca să poți să o schimbi dacă nu ți se potrivește sau nu-ți place. Acesta nu se pune în pachet ci se dă separat.

Din 1988, în fiecare an se votează “cadoul de crăciun al anului”. Pană acum cadourile au fost mașina de făcut pâine, televizor, căciula, tableta, parfum, bilete pentru eveniment etc. În 2022 cadoul anului este îmbrăcămintea tricotată acasă care reprezintă grija pentru cei dragi, menținând totodată căldura.

În prima zi de Crăciun, în 25 decembrie, se sărbătorește mult mai puțin. Se mănâncă ce a rămas din ajun și se mai sărbătorește eventual cu cei cu care nu ai ajuns să-i întâlnești în ajun, sau singur. Majoritatea se odihnesc după atâta mâncare, băutură și socializare din ziua precedentă.

Cu câteva săptămâni înainte de Crăciun firmele încep să-și invite angajații la Julbord, la restaurant. Este foarte multă mâncare acolo și multă distracție.

După 25 decembrie nu prea se mai intampla nimic. Oamenii își revin după ce au mâncat mai mult decât de obicei. 

Cele mai multe cumpărături din tot anul se fac de Crăciun. Se cumpără o grămadă de cadouri și mâncare. În ianuarie suedezii nu mai cumpără aproape nimic.

Ce se mai întâmplă e că magazinele oferă reduceri mari între Crăciun și Anul Nou (Mellandagsrea).

🎁 🎄 🎅 God Jul! 🎅🎄🎁