Cum cauți de lucru în Suedia?

Există mai multe metode prin care poți căuta un loc de muncă și atunci când unele dintre joburi nu sunt publice, e bine să știi cum poți afla și de ele.

Iată aici câteva metode:

Caută pe site-urile cu anunțuri

Există mai multe site-uri unde poți căuta oferte de muncă și cel mai simplu e să cauți pe acestea.  Cele mai mari sunt:

În ziua de azi căutarea unui loc de muncă se face în general digital, trimițând un mail cu CV-ul și scrisoarea de intenție. 

Lasă-l pe patron să te găsească

Dacă te înregistrezi pe toate site-urile cu locuri de muncă, există posibilitatea să fii căutat de către reprezentanții firmelor. Prezintă-te acolo cât mai bine!

Contactează firmele direct

Nu toate locurile de muncă disponibile sunt vizibile pe Internet, mulți angajatori aleg să caute viitorii angajați direct prin cunoștințe. Poți încerca să obții un loc  de muncă contactând direct firma de care ești interesat sau mergând la sediul lor. Sunt șanse să întrebi chiar în momentul în care angajatorul are nevoie de cineva ca tine (de exemplu la restaurante sau magazine). 

O altă variantă bună de a contacta firma direct, este să mergi la târgurile de joburi. Acolo se adună la un loc diverse firme și poți să vezi efectiv ce posturi oferă fiecare dintre ele. Dacă consideri că vreo ofertă este potrivită pentru tine spune-le că ești interesat de postul respectiv. E bine să participi la astfel de evenimente pentru că așa vei avea un contact direct cu reprezentanții firmei și ei își fac pe loc o impresie despre tine. Poate chiar dezvolți acolo o relație plăcută cu respectivii.

Pentru a afla când și ce fel de târguri se vor organiza în zona ta poți scrie pe Google cuvintele “jobbmässa”sau “rekryteringsmässa”. 

Nu te focusa numai pe firmele mari și cunoscute. Poate fi interesant să lucrezi și la firme mici. Acolo poate nici concurența nu este așa mare.

Un lucru care te ajută foarte mult când cauți de lucru e să știi să vorbești suedeză. În această săptămână o nouă grupă începe cursul meu pentru începători “Suedeză cu Sanna”. Dacă ești interesat poți să vezi aici despre ce este vorba.

Folosește-te de cercul tău de cunoștințe

Analizează-ți cunoștințele! Scrie o listă cu toți oamenii pe care-i cunoști. În afară de prietenii tăi și de familie, cunoști probabil vecini, foști colegi, cunoștințe de la cursurile la care ai fost, de la antrenament, frații prietenilor etc.  Contactează-i și spune-le că ești în căutare de muncă.

Mărește-ți cercul de cunoștințe!

  • gândește-te la ce persoane vrei să ai în anturajul tău (persoane care lucrează în branșa ta sau persoane care au multe cunoștințe și cărora poți fi recomandat)
  • mergi la prezentări și expoziții din domeniul tău de activitate, vorbește cu participanții la eveniment.
  • contactează pe cineva pe care vrei să-l cunoști și invită-l la masă.
  • vezi contactele tale de pe Facebook, LinkedIn și alte medii. Este cineva acolo care lucrează în branșa ta?
  • intră pe grupuri de FB ce au ca interese domeniul pe care tu îl vizezi și fă-ți contacte noi

Cercul tău de cunoștințe poate fi mai mare decât crezi. 

În Suedia  se angajează mult prin cunoștințe. Nu e sistemul cu pile, ci pur și simplu dacă cineva te cunoaște personal și știe ce poți oferi, te va recomanda când va fi nevoie, ușurând și munca celui care vrea să angajeze nemaifiind nevoit să treacă prin tot procesul de recrutare. Deci, nu trebuie să fii rudă sau prieten ci pur și simplu o cunoștință, adică dacă ai contact cu cineva la evenimente tematice, ședințe de networking, acesta te poate recomanda la nevoie. De aceea este foarte important să îți mărești și să-ți îngrijești cercul de cunoștințe. 

Folosește-te de social media

În afara faptului că acolo poți să cauți persoane ce te pot îndruma, gândește-te că există multe companii care folosesc social media când recrutează viitori angajați. Pentru a mări șansele să primești de lucru e bine dacă ești activ acolo. 

Și nu în ultimul rând e bine să vezi ce informație există despre tine pe Internet. Mulți angajatori scriu numele tau pe Google și așa își fac o idee despre tine ca persoană. Pot exista poze sau texte de care ai uitat că există. Dacă nu-ți place “imaginea” ta de pe Google poți să o schimbi, prin a șterge ceea ce nu vrei să se vadă și prin a pune informații noi. Pune poze care te reprezintă azi.

Pentru toate astea e nevoie să aloci timp, să te implici, să fii perseverent și să crezi în șansa ta! 

Ca să primești de lucru este important să ai personnummer, sau cel puțin samordningsnummer. Mai jos găsești primii și cei mai importanți pași în Suedia, nu trebuie decât să completezi cu adresa ta de mail pentru a-i primi.

Succes!

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top