Cum cumperi un teren în Suedia?

Poți cumpăra un teren de la primărie, de la un proprietar privat sau de la o firmă forestieră.

Cumpărarea unui teren de la primărie

Pentru a putea cumpăra un teren de la primărie este necesar să stai la coada de terenuri municipale. Pentru a obține un loc în coada pentru teren, plătești o taxă anuală municipalității (variază de la localitate la localitate, dar calculează circa 1000 SEK/an). Imediat ce o nouă zonă rezidențială este gata, municipalitatea oferă terenurile tuturor celor care stau la coada pentru terenuri. Solicitanții au apoi posibilitatea de a face o declarație de interes în zona dorită.

Dacă mai multe persoane aplică pentru aceeași parcelă, parcela este oferită mai întâi persoanei ce are cel mai mic număr la coada pentru parcelă. Dacă refuzi parcela, este oferită următoarei persoane din rând și așa mai departe.

Nu ai voie să dai sau să vinzi parcela!

Terenul se vinde cu interdicție de transfer. Ideea este că tu, în calitate de cumpărător, vei construi și locui permanent pe terenul alocat. Interdicția de transfer se aplică și în cadrul familiei și înseamnă că nu poți vinde sau ceda terenul în termen de doi ani de la semnarea actului de cumpărare. Se fac excepții din motive speciale, cum ar fi decesul.

Cumpărarea unui teren de la o persoană fizică

De asemenea, poți cumpăra un teren de la un țăran sau de la o persoană privată. Poate știi pe cineva sau poți cauta pe Blocket sau Hemnet, de exemplu. A găsi parcela visurilor tale poate oferi oportunități grozave, dar trebuie să afli cum arată servitutea și planurile detaliate pentru teren și cum este clasificat acesta. Același lucru este valabil și dacă cumperi un teren de la o firmă forestieră.

Cât costă un teren?

Evaluarea terenului depinde de mai mulți factori, de exemplu locația, suprafața, valoarea evaluată și orice servituți și ipoteci. Posibilitatea de a construi pe teren, accesul la curent, apă și fibră, transportul în comun, clădirile existente pe teren și posibilitățile de lotizare afectează, de asemenea, evaluarea terenului. Chiar și sezonul poate afecta evaluarea. Achiziționarea unui teren lângă un lac sau o plajă este mai atractivă înainte de sezonul de vară, în timp ce un teren la munte poate obține o evaluare mai mare înainte de sezonul de iarnă.

Împărțirea (lotizarea) terenului

Un proprietar de teren poate împărți o parcelă și vinde una sau mai multe părți. Dacă ești interesat să cumperi un teren de la un proprietar de teren, de la municipalitate sau de la o firmă forestieră cu intenția de a construi pe acesta, trebuie mai întâi să ai un preaviz valabil de autorizație de construire (bygglov) de la primărie. 

Există câteva reguli în jurul subdiviziunii parcelelor. De exemplu, unele parcele nu au voie sa fie tăiate, iar unele parcele pot fi tăiate numai conform unor reguli speciale. Planul detaliat al municipalității reglementează acest lucru și dacă parcela se află în afara planului detaliat, trebuie să contactezi municipalitatea deoarece pot exista reglementări de zonă care regulează posibilitățile de împărțire. De asemenea, pot fi luate decizii speciale pentru natura și viața animală din zonă.

Cu procedura lantmäteriförrättning, Lantmäteriet aprobă lotizarea. Prețul pentru o parcelare variază în funcție de scopul parcelei, condiții, servitute și altele. Când a fost înregistrat la Lantmäteriet, un inginer merge la parcelă, verifică limitele și trasează altele noi. Când toate măsurătorile sunt finalizate și toate informațiile colectate, se ia o decizie de formare a proprietății, o decizie de compensare, o decizie de acces și o decizie de închidere. Timpul de procesare al inspectorului de teren variază, dar poate dura până la câteva luni.

Cumpărarea terenului

Există multe lucruri de verificat înainte de a cumpăra terenul, de exemplu, autorizația de construire (bygglov), drepturile de construire, planul de detalii, reglementările zonei, condițiile terenului, servituțile, racordarea la apă, canalizare, electricitate și fibră, precum și toate costurile suportate cu achiziționarea terenului. și orice plan de construcție de pe teren.

 Listă de verificare:

  • Citește în registrul de proprietate al Lantmäteriet despre amplasarea terenului, mărimea, valoarea evaluată, titlul legal și orice drepturi și obligații față de alte proprietăți.
  • Contactează municipalitatea pentru a vedea dacă există un plan detaliat pentru zonă sau alte reglementări ale zonei care pot afecta planurile clădirii. Este important să vezi cum arată drepturile de construire pentru teren. Municipalitatea poate da o notificare prealabilă cu privire la autorizațiile de construire.
  • Investighează dacă există condiții speciale ale solului care limitează și îngreunează construcția, de exemplu munți, apele subterane de suprafață sau pante abrupte. De asemenea, este bine de văzut cum afectează vântul locuirea, cum direcțiile cardinale controlează locația proprietății și cum va fi vizibilitatea față de vecini.
  • Verifică dacă parcela face parte dintr-o asociație comunitară (samfällighetsförening) cu responsabilitate, de exemplu, pentru drumuri și locuri de joacă din zonă.
  • Află dacă există apă, canalizare, electricitate și fibră extinsă până la parcela.
  • Gândește-te la modul în care este situată parcela în raport cu transportul public, grădinițe, școli și magazine și cum va afecta acest lucru locuirea acolo.
  • Ai grijă la costuri! Mai multe costuri sunt asociate cu achiziționarea unui teren, de exemplu costuri de parcelare, sondaj geotehnic, costul autorizației de construire, costul construcției stradale dacă cumperi un teren de la o persoană fizică, orice lucrări de terasament, autorizație de teren sau autorizație de demolare, taxă de construcție, taxă de racordare, asigurări.

Când totul este gata și documentele de cumpărare sunt semnate, trebuie să te înregistrezi ca proprietar și să soliciți titlul legal.

Trebuie să construiești dacă cumperi un teren?

Depinde ce teren cumperi. Municipalitatea poate cere ca casa să fie finalizată într-un anumit timp, astfel încât loturile de teren să nu rămână neterminate într-o zonă rezidențială.

Dacă vrei să cumperi un teren și să construiești tu personal pe el, ai voie să o faci în funcție de bygglov. Dar dacă vrei să împrumuți bani de la bancă pentru a cumpăra terenul, este posibil să nu îți aprobe banca împrumutul decât dacă ai o firma de construcții care construiește.

Este destul de complicat să cumperi un teren gol. Presupune multe costuri și verificări. O variantă e să cumperi o casă veche pe care să o dărâmi și să construiești ce vrei tu. Dar casele dărăpănate sunt scumpe pentru că mulți gandesc la fel. Unele sunt ieftine pentru că sunt cu însemnătate istorică și trebuie renovate în același stil.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top