Custodia forțată a copiilor în Suedia

Toți copiii din Suedia au dreptul să crească în siguranță și să primească protecția și sprijinul de care au nevoie. Părinții sunt responsabili pentru asta și pot primi sprijin din partea autorităților.

Dacă copilul riscă să fie grav vătămat, există o lege suedeză care îi oferă copilului posibilitatea de a primi protecție chiar și atunci când părinții nu doresc acest lucru. Deciziile de custodie forțată a copiilor pot fi luate atât urgent, cât și pentru o perioadă mai lungă de timp. Legea se numește Lege cu Prevederi Speciale Privind Îngrijirea Tinerilor (LVU).

Custodia forțată a copiilor este una dintre cele mai mari intervenții pe care le poate face un stat într-o familie și trebuie să fie făcută cu cea mai mare siguranță juridică posibilă.

Când pot fi luați copiii în custodie forțată?

Se poate întâmpla, de exemplu, când au probleme în relația cu familia lor, când copiii și tinerii sunt expuși la violență fizică sau psihologică, abuz sexual, dar și dacă sunt martori la bătăi sau certuri ori trăiesc într-un mediu cu violență și amenințări.

Cerințe pentru luarea deciziilor conform LVU

Trei probleme ar trebui să existe pentru ca tribunalul să decidă asupra custodiei forțate:

  • problemele sunt legate de mediul de acasă al copilului sau de propriul comportament al acestuia
  • problemele înseamnă un risc semnificativ ca sănătatea sau dezvoltarea copilului să fie afectată
  • ceea ce are nevoie copilul nu poate fi implementat de bunăvoie

Mediul de acasă sau comportamentul copilului

Problemele pot fi legate de mediul de acasă al copilului, adică părinți nu pot oferi copilului ceea ce are nevoie, fizic sau psihologic. Poate lipsește grija părinților sau poate copilul este exploatat, maltratat sau amenințat.

Când vine vorba de comportament, se referă la copilul care își face rău prin modul său de viață. De exemplu dacă consumă droguri, comite infracțiuni sau se expune la situații periculoase.

Cum se ia decizia?

Copiii sunt luați în custodie numai dacă situația este gravă. Dacă serviciile sociale evaluează că copilul tău este expus riscului de vătămare, sarcina lor este să afle de ce ajutor are nevoie copilul și familia voastră. Când își fac investigația, atât părinții, cât și copiii pot participa și își pot spune versiunea.

De obicei serviciile sociale și familiile coopereaza. Dar dacă tu, în calitate de părinte, refuzi și situația este suficient de gravă, autoritățile pot fi nevoite să protejeze copilul. Același lucru este valabil și dacă tu accepți ajutorul, dar copilul a împlinit 15 ani și spune nu. Atunci serviciul social poate propune ca copilul să fie luat în îngrijire, dar decizia trebuie luată de tribunal.

La ce sunt atente autoritățile când fac vizite la domiciliu?

Dacă există îngrijorare pentru un copil, socialul poate face o vizită la domiciliu pentru a vedea dacă există ceea ce este necesar pentru a satisface nevoile copilului (de exemplu pat propriu, masă de înfășat, mâncare, scutece, scaun înalt, jucării etc) dar și dacă gospodăria este un mediu sigur pentru copil.

Poți refuza vizita celor de la social?

Ancheta serviciului social ține cont de dreptul oamenilor. Asta înseamnă că serviciile sociale nu au voie să efectueze vizite la domiciliu neanunțate. De asemenea, nu ești obligat să le dai voie să intre în casă.

Ai dreptul la un translator și asistență juridică

Dacă se ia o decizie împotriva voinței tale, ai dreptul la un avocat ales de tribunal și plătit de stat. De asemenea, copilul are dreptul la ajutor juridic. 

Tribunalul este cel care decide dacă copilul trebuie sau nu luat în îngrijire conform LVU. Ai dreptul de a contesta decizia tribunalului. 

Ce se întâmplă când asigurările sociale iau copiii

Faptul că copilul este luat în îngrijire înseamnă că copilul este plasat într-o familie sau într-o instituție numită “casă pentru îngrijire sau locuință” (HVB).

Serviciile sociale sunt responsabile pentru monitorizarea atentă a copilul. Copilul primește propriul asistent social care îl vizitează și vorbește cu el și cu familia la care locuiește sau cu personalul de la HVB.

Serviciile sociale vor ține de asemenea legătura și vor vorbi cu tine. Poți solicita ajutor sau sprijin de la ei pentru a face față situației care a apărut atunci când copilul a fost luat în îngrijire. De exemplu, sa iei legătura cu cineva cu care să vorbești, sa obții sprijin în rolul de părinte sau sprijin pentru a avea contact cu cei care au grijă de copilul tău.

În cele mai multe cazuri, tutorele și copiii care sunt plasați au voie să aibă contact. De exemplu prin întâlnire fizică sau convorbiri telefonice. Cât de mult și ce tip de contact depinde de ceea ce este mai bine pentru copil. Depinde și de motivul pentru care copilul este luat în îngrijire. Dacă este necesar, Socialnämnden poate decide ca copilul să aibă mai puține contacte cu părinții decât ei doresc. 

Când se întoarce copilul acasă?

Custodia forțată trebuie să se termine atunci când nu mai este necesară. Când un anumit copil poate veni acasă este hotărât în funcție de situație. Cel puțin o dată la șase luni, Socialnämnden trebuie să decidă dacă copilul trebuie să fie îngrijit în continuare.

Important pentru evaluarea făcută de Socialnämnden este dacă situația periculoasă sau dăunătoare care a determinat îngrijirea forțată s-a îmbunătățit. De asemenea, este important dacă părinții sau copiii (cu vârsta peste 15 ani) și-au schimbat atitudinea și sunt de acord cu plasarea copilului. 

Dacă consideri că situația copilului tău s-a schimbat, poți solicita de la serviciile sociale ca îngrijirea forțată să se încheie.

Sursă: Socialstyrelsen

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top