Dacă intenționezi să împrumuți bani pentru o casă, există câteva lucruri pe care e bine să le ai în vedere.
Când împrumuți bani pentru o casă, casa pe care o cumperi va acționa ca o garanție pentru creditor. Aceasta înseamnă că banca are dreptul la casă dacă nu poți rambursa creditul la timp. Deci, se poate spune că banca sau creditorul deține casa până când ai achitat datoria.
Calculeaza câti bani ai nevoie să împrumuți
Înainte de a solicita un credit ipotecar, este bine să știi de cât ai nevoie. Un lucru bun este să te uiți la diferite case pentru a afla în ce zonă ai vrea să te muți și ce fel de casă vrei.
De asemenea, poți monitoriza prețurile finale ale caselor similare care te interesează pentru a-ți face o idee despre aproximativ cât trebuie să împrumuți pentru a cumpăra o casă.
Un credit ipotecar poate finanța maxim 85 % din prețul casei. Celelalte 15 % trebuie finanțate în alt mod. Majoritatea oamenilor economisesc pentru depozitul în numerar (kontantinsats) înainte de cumpărarea casei și folosesc suma economisită, dar unii aleg să se împrumute și pentru depozitul în numerar.
Un împrumut pentru kontantinsats poate duce la o dobândă mai mare la creditul ipotecar. În plus, acesta are adesea o dobânda relativ mare și trebuie rambursat mai repede decât ipoteca. Prin urmare, cel mai bine este să folosești banii economisiți.
Licitația crește adesea prețul
Un lucru care e bine de reținut este că prețul final este adesea mai mare decât prețul de pornire. Prin urmare, ipoteca ar trebui să fie atât de mare încât să acopere și costul unei licitații.
Cheltuieli care pot apărea în legătură cu achiziția casei
Mulți oameni care împrumută bani pentru o casă cred că împrumutul ar trebui să acopere doar costul real al casei. De multe ori uiți de alte costuri care se adaugă la cumpărarea unei case.
Înainte de a solicita un credit ipotecar, poate fi o idee bună să revizuiești aceste costuri.
Astfel de cheltuieli pot implica, de exemplu:
Titlul de proprietate. Când cumperi o casă, trebuie să soliciți înregistrarea legală. Înregistrarea legală este dovada că deții proprietatea.
Taxă de timbru (stämpelskatt). Impozitul pe care îl plătești pentru achiziția unei proprietăți.
Costuri de renovare. Aceasta este, de asemenea, o cheltuială pe care trebuie să o iei în considerare atunci când soliciți un credit ipotecar. Alternativ, poți finanța o renovare cu un împrumut pentru renovare.
Costuri de întreținere continuă. În perioada în care locuiești în casă, trebuie să plătești la creditul ipotecar. În plus, trebuie să plătești costurile implicate de deținerea unei proprietăți. Acestea pot fi, de exemplu, cheltuieli pentru electricitate, apă, gunoi, încălzire, Internet și multe altele.
“Ce fac dacă nu îmi permit?“
Dacă îți dai seama pe parcursul cercetării tale că nu îți vei putea permite ceea ce vrei, există câteva lucruri pe care le poți face. De exemplu:
Schimbă zona. Te poți reorienta spre o altă zona? Uneori, doar câțiva kilometri fac o mare diferență la prețul casei.
Găsește ceva mai mic. Dimensiunea casei influențează cel mai mult prețul acesteia. Cu cât casa este mai mare, cu atât împrumutul este mai mare.
Ia în considerare un teren mai mic. Pe lângă dimensiunea reală a casei, suprafața terenului din jur poate face diferența.
Selectează un obiect de renovare. Casele care necesită renovări sunt adesea o opțiune mai ieftină. Dezavantajul este desigur că aceasta costă. Dar o regulă generală este că, cu cât tu poți lucra mai mult la casă, cu atât va fi mai ieftin.
Se plătește un avans pentru achiziția casei
Avansul este o sumă de 10 % pe care o plătești atunci când licitația se încheie. De obicei, trebuie să-l plătești atunci când semnați contractul.
Deoarece avansul trebuie plătit rapid, este important să ai banii pregătiți chiar înainte de finalizarea tranzacției cu locuința.
De multe ori trebuie să iei împrumut pentru avans de la aceeași bancă de la care iei ipoteca. În unele cazuri, poți utiliza avansul ca parte a contribuției în numerar.
Cum să obții un credit ipotecar – pas cu pas
- Când soliciți un credit ipotecar, creditorul va efectua în primul rând o verificare a creditului (kreditupplysning) pentru a evalua dacă vei putea rambursa ipoteca și celelalte costuri aferente.
- Odată ce banca ți-a examinat capacitatea de rambursare și a aprobat-o, vei primi o promisiune de împrumut (lånelöfte). O promisiune de împrumut înseamnă că ai primit o promisiune pe o anumită sumă de bani din care să cumperi o casă, dar asta nu este o ipotecă aprobată.
- Odată ce promisiunea de împrumut este aprobată, poți începe să participi la licitația pentru casă.
- Dacă ai câștigat o licitație, contactează creditorul pentru a-ți completa cererea de împrumut. Doar în această etapă promisiunea de împrumut va fi transformată într-o ipotecă.
Dobânzi fixe sau variabile pentru credite ipotecare
Când iei un împrumut, poți alege dacă vrei o dobândă fixă sau variabilă.
O dobândă fixă înseamnă că tu și creditorul vă puneți de acord asupra unui anumit cost al dobânzii pe care trebuie să îl plătești în fiecare lună pentru un anumit număr de ani. O dobândă variabilă înseamnă că dobânda pentru creditul ipotecar va varia în funcție de schimbările de pe piața dobânzii.
Beneficiile dobânzilor fixe
- îți poți prezice costurile
- e mai puțin riscant decât cea variabilă
Dezavantajele dobânzilor fixe
- sunt adesea dobânzi ceva mai mari
- în general, s-a dovedit a fi mai mari decât ratele cu dobândă variabilă
Beneficiile dobânzilor variabile
- în general, mai ieftin decât dobânda fixă
- mai ușor să închizi ipoteca la vânzarea casei
Dezavantajele dobânzilor variabile
- constituie un risc mai mare
- este dificil de prezis care va fi dobânda exact
Unii oameni aleg să ceară un credit ipotecar la banca lor obișnuită. Dar nu este sigur că banca ta oferă cele mai bune condiții. Majoritatea pot obține dobânzi mult mai mici la un credit ipotecar apelând la un creditor diferit de cel cu care sunt obișnuiți.
Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!