Declarația de venit

Toate persoanele care au obținut un venit în Suedia trebuie să plătească impozit pe acesta. Acești bani rezultați din impozitarea veniturilor noastre vor fi folosiți, pentru ca societatea să funcționeze, în infrastructură, școli, sistemul juridic, spitale, tot felul de ajutoare etc. Dar, pentru a plăti suma corectă la stat, trebuie să facem o declarație de venit în fiecare an. Adică, să arătăm cât am câștigat și cât impozit (skatt) am plătit în tot anul trecut. Dacă am plătit mai mult decât trebuie vom primi bani înapoi, iar în cazul în care am platit prea puțin către stat va trebui să mai dăm noi niște bani. Declarația trebuie făcută cel târziu, în data de 2 mai.

Formularul pentru declarație îl primești prin poștă sau în cutia ta poștală digitală

Majoritatea informațiilor necesare pentru declarație merg direct la Skatteverket (de la firma la care lucrezi, Försäkringskassan și bănci). Acestea sunt deja trecute pe declarație. Dacă ceea ce scrie acolo nu este corect, vei corecta tu.

Cum declari?

Verifică mai întâi, ca informația de pe formular să fie corectă. Dacă totul e corect și nu vrei să faci schimbări, poți să semnezi declarația direct și să o trimiți. Trimiterea declarației se poate face simplu cu mobilul, folosind BankID-ul sau codurile care se regăsesc pe declarația venită prin poștă.

Mai poți trimite declarația prin sms, prin a suna la Skatteverket, prin Internet sau prin a trimite declarația pe hârtie, înapoi prin poștă.

Dacă ți-ai vândut casa sau acțiunile, sau dacă ai firmă, trebuie să completezi tu singur cu informațiile necesare. 

Dacă folosești mașina personală pentru a ajunge la muncă și vrei ca statul să îți deconteze cheltuielile de deplasare, trebuie să specifici tu acest lucru în declarație . Statul îți va returna contravaloarea cheltuielilor dacă:

– distanța până la lucru e mai mare de 5 km

– ai economisit 2 ore/zi mergând cu mașina personală față de mersul cu mijloacele de transport în comun

În această situație se calculează astfel:

– primești 1,85 SEK/km dacă mergi cu mașina ta (dacă mergi cu mașina firmei primești mai puțin iar suma depinde de combustibilul mașinii). Exemplu: ai 30 km până la locul de muncă, deci faci 60 km/zi. 60 x 1,85 = 111 SEK/zi. Dacă lucrezi 5 zile pe săptămână vine 555 SEK/săptămâna, deci circa 26 000 SEK/an. (trebuie să poți dovedi dacă ți se cere)

– vei primi bani numai dacă depășești 11 000 SEK (11 000 SEK reduce Skatteverket automat, deci dacă îți iese mai puțin de atât nu are rost să scrii pe formular).

După ce ai declarat, Skatteverket calculează cât impozit trebuie să plătești și cât ai plătit. Ei îți trimit înapoi o altă scrisoare în care ți se va spune cât ai de primit sau cât ai de dat.

Dacă vei avea de primit bani, vor fi puși direct în contul tău bancar, în cazul în care ai înregistrat un cont la ei (altfel îți vor trimite un cec bancar), dar dacă va trebui sa plătești tu, o poți face prin bankgiro sau prin Swish. 

Ce faci dacă informația de pe declarația de venit nu este corectă?

Contactează direct pe cei care sunt responsabili de trimiterea acestor informații (angajatorul/ Försäkringskassan/ banca…). Ei vor schimba și retrimite informația corectă direct la Skatteverket.

De unde știu dacă voi primi bani sau dacă trebuie să plătesc?

Când primești scrisoare de la Skatteverket, după ce ei au calculat, scrie așa:

dacă trebuie să primești: ”Beräknat belopp som du ska få tillbaka (exklusive ränta)”.

dacă trebuie să plătești: ”Beräknat belopp som du ska betala (exklusive ränta)”.

Mai jos atasez un exemplu cu una dintre aceste situații, așa va trebui să regăsești și tu pe declarația ta.

Cum se poate trimite declarația?

Când ești de acord cu toate informațiile de pe formular (dacă ai corectat ce vrei sau a fost bine de la început) trimiți declarația la Skatteverket. Asta o poți face în mai multe feluri. 

În primul rând trebuie să găsești codul de pe formular. Primul cod este pentru identificare iar al doilea pentru semnătură.

Prin sms

 1. trimite sms la numărul 71144, cu personnummer și codul. Trebuie să fie un loc liber între ele. Ca în acest exemplu: AALLZZNNNN 99999999 (adică anul, luna, ziua, ultimele 4 cifre). Sau un exemplu personal: 7012051598 15695298 (primul număr este un personnummer fictiv iar al doilea este codul pentru semnătură, găsit pe formular).
 2. așteaptă sa primești un sms care spune că ai declarat. Asta poate dura până la 10 minute. Salvează acest sms. 

Prin telefon

 1. sună la 020-567 100 (+46 8 764 92 40 dacă suni din străinătate). Fă ceea ce ți se spune în instrucțiuni (trebuie să înțelegi suedeză sau engleză) 
 2. așteaptă până auzi mesajul care confirmă că declarația a ajuns la ei. Mesajul se salvează, așa că poți să-l auzi de mai multe ori

Prin Internet sau aplicație

Declară direct cu BankID pe aplicația Skatteverket sau pe Internet la  www.skatteverket.se/deklaration 

Prin poștă

Semnează formularul, pune-l în plic și trimite-l la adresa:

Skatteverket 

Inläsningscentralen 

Inkomstdeklaration 1 

FE 8000 

107 75 Stockholm 

Poți trimite asta chiar până în 2 mai, fără să plătești penalizare pentru că ai declarat prea târziu.

Date pentru declarație 2022

15 martie – 15 aprilieprimești formularul pe hârtie dacă nu ai căsuță poștală digitală
15 martiepoți începe să declari
30 martieultima zi pentru a semna declarația digital fără a face schimbări, pentru a primi eventualii bani în aprilie
5 – 8 aprilieSkatteverket plătește celor care au declarat până în 30 martie, fără sa facă modificări
2 maiultima zi de declarație
8 – 10 iunieSkatteverket plătește celor care au declarat până în 2 mai
7 – 20 augustcei care trebuie să plătească impozit primesc digital informație despre suma care trebuie plătită
14 noiembrieimpozitul trebuie să fie plătit

Dacă nu ajungi să declari la timp, poți să depui până în 2 mai, o cerere prin care ți se acordă mai mult timp. Asta o poți face cu BankID la www.skatteverket.se/minasidor . Poți și să suni la Skatteverket. Dacă primești dreptul de a declara mai târziu, trebuie să declari cel târziu în 31 mai. 

Dacă nu faci declarația la timp primești penalizări între 1250-3750 SEK.

Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

30 thoughts on “Declarația de venit”

  1. Sanna Aatig

   Imposibil de stiut. Depinde de cat impozit ai platit in timpul anului.
   Noi primim un salariu si platim impozit in fiecare luna. Anul urmator se calculeaza cat impozit am platit si cat ar fi trebuit sa platim. Daca am platit prea mult impozit – primim inapoi diferenta. Daca am platit prea putin – trebuie sa platim diferenta.

   1. Am carte de identitate dar nu detin un cont bancar suedez momentan ,imi pot primi banii pe taxe pe contul bancar romanesc?

 1. Un angajat plateste atat taxa nationala cat si taxa municipala? daca nu, in ce conditii se plateste cea nationala si in ce conditii cea municipala?
  Multumesc mult

  1. Sanna Aatig

   Toti platesc taxa municipala iar daca ai venit mai mare de 554 900 SEK/an (vezi detaliile la Skatteverket cu suma exacta, in functie de varsta) platesti si taxa nationala. Dar Skatteverket calculeaza si iti iau cat trebuie.

 2. Am un cont suedez și banca nu mi-l înregistrează pentru a putea lua bani pe impozit

  1. Sanna Aatig

   Daca trimiti mail la firma (info@viatainsuedia.ro) cu detalii, poate te putem ajuta.

 3. Bogdan Iulian Baitanciuc

  Am primit declarația de venit pe anul 2020 am de luat niște bani ,pe declarația de venit nu am codu care trebuie să-l pun la online sau la numărul de telefon menționez am personal număr definitiv nu am făcut buletinul Suedez

 4. Lucian Nitica

  Bună! Eu am închis taxele mai târziu anul ăsta, am luat amenda de 2500kr pentru ăsta,dar și așa tot mia venit taxe de luat.
  Eu sunt în România, acum o luna am trimis la Skatt extras de cont,am mai făcut asa și mi-au întrat banii repede acum întârzie mult și nu știi de ce,sau sunt perioade ale anului când se baga banii.mersi!

  1. Sanna Aatig

   Se pare ca Skatteverket are tot mai mult de lucru si totul dureaza mai mult decat inainte.
   Au anumite perioade cand fac platile. Urmatoarea perioada e in decembrie. Eu propun sa-i contactezi abia in ianuarie, in caz ca nu iti ajung banii pana atunci.

 5. BAOBEC NESRIN

  Buna ziua, eu sunt freelancer si doresc sa imi platesc taxele in Suedia; contractul meu incepe in ianuarie 2023 si nu stiu cum sa procedez: ma inregistrez la Skatterverket pentru a obtine personal number?, apoi trebuie sa ma inregistrez la Migrationsvertket? aceste lucruri trebuie facute inainte de inceperea contractului sau se pot face in intr-o perioada specificata?
  Deasemenea este o solutie ca sa deschid punct de lucru al societatii aici in Suedia pentru plata taxelor, deoarece va interveni dubla impozitare(in Romania si in Suedia).
  Multumesc.

  1. Sanna Aatig

   Buna! E o situatie care nu are un raspuns simplu. Cel mai bine e sa contactezi o firma de contabilitate in Suedia.

 6. Buna seara, Unde pot face o plangere, daca angajatorul refuza sa plateasca backdated tax pentru perioada primelor 6 luni lucrate sub SINK tax, desi acest lucru este trecut in Employment Contract? Obligatia de a plati taxele revine angajatului in Suedia, insa daca angajatorul nu plateste backdated tax, angajatul se trezeste la final cu declaratia de venit avand backdated tax neplatita de catre angajator. Ce este de facut in acest caz, in afara de actionarea in instanta judecatoreasca? Exista o institutie in Suedia, care reglementeaza drepturile angajatului, in cazul neplatii taxelor de catre angajator? Va multumesc frumos pentru raspuns.

  1. Sanna Aatig

   Buna! Esti sigur ca angajatorul nu plateste taxele? Asta nici Skatteverket nu poate sa stie exact, pana la sfirsitul anului cand se raporteaza totul.
   Institutia care reglementeaza dreptul angajatului este sindicatul. Trebuie sa fii membru ca sa primesti ajutor.
   Institutia care lucreaza cu impozitul e Skatteverket. De la ei nu poti primi ajutor.

 7. Multumesc frumos pentru raspuns. In contract, este stipulat ca in prima luna a acestui contract (oct 2022) cand am trecut de pe SINK tax to Normal tax, angajatorul trebuie sa plateasca backdated tax aferenta primelor 6 luni lucrate in Suedia in contractul anterior.
  Clientul plateste lunar pro-rata, backdated tax angajatorului meu, insa angajatorul meu nu a platit backdated tax pro-rata catre Swedish tax agency. Am facut presiuni asupra acestui lucru asupra angajatorului, fara sa primesc in schimb o data clara cand are de gand sa plateasca, fie ea si inainte de mar-aprilie cand voi primi tax declaration. O afirmatie a angajatorului de genul „Under progress” nu poate fi sustenabila, de la 1 OCt 2023 pana la data prezenta. Conform legii, dupa 14 feb. 2023, conform venitului care il am, se va percepe dobanda la backdated tax, daca aceasta backdated tax nu este platita. Temerea mea este ca trage de timp pana cand in perioada 15 mar-15 april voi fi notificat in Romania prin tax income declaration ca am de platit backdated tax. Contractul meu pe perioada de 6 luni se va termina pe 26 Mar 2023. Cand voi primi in Ro the tax declaration (mar-april 2023), va fi deja prea tarziu sa oblig angajatorul sa plateasca aceasta back-dated tax. What is left? Sa ma judec cu angajatorul, fiindca in Suedia din nefericire legea spune ca Swedish Tax Agency is dealing with the employee not with the Employer. Daca angajatorul nu plateste, desi ia banii de la client, eu trebuie sa platesc oricum la Swedish agency si pe urma sa ma judec dupa aceea cu angajatorul. Nu exista nicio protectie a angajatului in Suedia. Am sperat ca pot reclama undeva, inainte sa ajung la instanta judecatoareasca. Trist dar adevrat si din pacate se intampla intr-o tara cu eticheta: Suedia. Scuze, fara ofensa, dar sunt indignat ca poate fi o astfel de situatie. Cum pot obilga angajatorul sa plateasca backdated tax, atata vreme cat el nu o face si ma expune la cele relatate mai sus? Altfel spus, angajatorul ia banii de la client si nu plateste la taxe. Singurul lucru care il vad este sa notific clientul de ce face angajatorul: ia banii de la el si nu plateste angajatului backdated tax. Nutresc speranta ca nu va fi de acord cu aceasta situatie si va intervenii intr-un fel sau celalalt asupra angajatorului meu, desi nu va putea intervenii in mod direct asupra contractului meu cu angajatorul. Sper insa, asa cum am spus, sa existe alte mijloace de constrangere, decat solutia finala instanta judecatoareasca. Daca exista alta solutie, sunt profund recunoscator. Mulltumesc anticipat.

  1. Sanna Aatig

   Din cate vad eu, cel mai bine e sa contactezi sindicatul. Ei sunt singurii care eventual te pot ajuta. Dar trebuie sa fii membru.
   Daca vrei sa mergi la judecata trebuie sa te informezi foarte atent inainte. Numai ca tu crezi ca ai dreptate, nu inseamna ca o ai. Sau poate nu o poti dovedi. Iar daca piezi, tu platesti costurile si pt avocatul tau si al angajatorului.

 8. In continuarea celor spuse, de ce nu angajatorul nu poate calcula the backdated tax pt primele 6 luni si trebuie sa astepte finele anului 2022.? Cand a semnat cu clientl reinnoirea contractului dupa primele 6 luni, backdated tax a fost inclusa in contract pe baza unui calcul estimativ. Ce legatura are backdated tax pt primele 6 luni, vs. celelalte taxe cu deducerile aferente pe perioada anului fiscal 2022, cand acestea vor fi regularizate la inceputul anului 2023?

 9. Buna, am primit decla pt 2022 unde e o sg casuta completata de ei, respectiv prima ” Lön, förmaner, sjukpening m.m”. Eu mai trebuie sa completez ceva in ea, inainte s-o trimit inapoi semnata? Scrie in suedeza si e greu de priceput.

  1. Sanna Aatig

   Buna! Daca consideri ca ceea ce e scris pe declaratie e corect si nu vrei sa faci schimbari, trebuie doar sa te semnezi la punctul 19. Nu uita sa completezi cu numarul tau de telefon si adresa de email.

 10. Buna ziua,am primit acele formulare pentru recalcularea taxelor,nu am nimic de modificat,îmi lipsește de pe prima foie codul de identificare și codul de semnătura de ce ?

  1. Sanna Aatig

   Nu toti primesc acele coduri. Dar nu conteaza, poti sa declari si fara ele. Cel mai simplu e sa semnezi la punctul 19 si sa depui declaratia la Skatteverket.

  1. Sanna Aatig

   Nu poți să obții suma întreagă atunci când încetezi să lucrezi în Suedia ci poți începe să îi retragi cel mai devreme când ai împlinit vârsta de 62 de ani.

 11. Buna ziua! Eu m am intors in Romania si mi a venit ca trebuie sa imi platesc taxele de la angajator. Ce se intampla daca nu le platesc?

  1. Sanna Aatig

   Buna! Vei primi penalizari si pana la urma probabil te vor gasi in Romania si iti vor lua banii.

 12. Georgiana Radu

  Buna ziua! Planuiesc sa ma mut usor usor in Suedia dar vreau sa imi pastrez jobul din Romania (fully remote, angajatorul stie ca nu sunt in Bucuresti majoritatea anului). Pentru a ma inregistra la Skatteverket si a primi personal number, trebuie sa arat dovada ca sunt angajata, ceea ce nu reprezinta o problema. Sefa mea in schimb e ingrijorata ca vom avea probleme si eu si compania. Pot locui in Suedia si sa plateasca angajatorul taxe in continuare in Romania? Ar fi Suedia ok cu asta? Voi verifica apoi si pentru RO daca e ok ca eu sa fiu plecata din tara pentru mai mult de 180 de zile pe an, angajatorul urmand sa verifice si din punctul lui de vedere.
  M-ar ajuta o parere, sau daca ati mai avut situatii similare. Multumesc tare mult!

  1. Sanna Aatig

   Buna! Impozitul se plateste in tara in care locuiesti, nu unde esti angajata. Numar personal suedez primesti daca intentionezi sa locuiest in Suedia mai mult de un an si daca lucrezi sau studiezi aici, nu in Romania. Ai voie sa locuiesti in Suedia ca turist 3 luni. E o ecuatie putin complicata de rezolvat 🙂 Succes!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top