Toate persoanele care au obținut un venit în Suedia trebuie să plătească impozit pe acesta. Acești bani rezultați din impozitarea veniturilor noastre vor fi folosiți, pentru ca societatea să funcționeze, în infrastructură, școli, sistemul juridic, spitale, tot felul de ajutoare etc. Dar, pentru a plăti suma corectă la stat, trebuie să facem o declarație de venit în fiecare an. Adică, să arătăm cât am câștigat și cât impozit (skatt) am plătit în tot anul trecut. Dacă am plătit mai mult decât trebuie vom primi bani înapoi, iar în cazul în care am platit prea puțin către stat va trebui să mai dăm noi niște bani. Declarația trebuie făcută cel târziu, în data de 2 mai.

Formularul pentru declarație îl primești prin poștă sau în cutia ta poștală digitală

Majoritatea informațiilor necesare pentru declarație merg direct la Skatteverket (de la firma la care lucrezi, Försäkringskassan și bănci). Acestea sunt deja trecute pe declarație. Dacă ceea ce scrie acolo nu este corect, vei corecta tu.

Cum declari?

Verifică mai întâi, ca informația de pe formular să fie corectă. Dacă totul e corect și nu vrei să faci schimbări, poți să semnezi declarația direct și să o trimiți. Trimiterea declarației se poate face simplu cu mobilul, folosind BankID-ul sau codurile care se regăsesc pe declarația venită prin poștă.

Mai poți trimite declarația prin sms, prin a suna la Skatteverket, prin Internet sau prin a trimite declarația pe hârtie, înapoi prin poștă.

Dacă ți-ai vândut casa sau acțiunile, sau dacă ai firmă, trebuie să completezi tu singur cu informațiile necesare. 

Dacă folosești mașina personală pentru a ajunge la muncă și vrei ca statul să îți deconteze cheltuielile de deplasare, trebuie să specifici tu acest lucru în declarație . Statul îți va returna contravaloarea cheltuielilor dacă:

– distanța până la lucru e mai mare de 5 km

– ai economisit 2 ore/zi mergând cu mașina personală față de mersul cu mijloacele de transport în comun

În această situație se calculează astfel:

– primești 1,85 SEK/km dacă mergi cu mașina ta (dacă mergi cu mașina firmei primești mai puțin iar suma depinde de combustibilul mașinii). Exemplu: ai 30 km până la locul de muncă, deci faci 60 km/zi. 60 x 1,85 = 111 SEK/zi. Dacă lucrezi 5 zile pe săptămână vine 555 SEK/săptămâna, deci circa 26 000 SEK/an. (trebuie să poți dovedi dacă ți se cere)

– vei primi bani numai dacă depășești 11 000 SEK (11 000 SEK reduce Skatteverket automat, deci dacă îți iese mai puțin de atât nu are rost să scrii pe formular).

După ce ai declarat, Skatteverket calculează cât impozit trebuie să plătești și cât ai plătit. Ei îți trimit înapoi o altă scrisoare în care ți se va spune cât ai de primit sau cât ai de dat.

Dacă vei avea de primit bani, vor fi puși direct în contul tău bancar, în cazul în care ai înregistrat un cont la ei (altfel îți vor trimite un cec bancar), dar dacă va trebui sa plătești tu, o poți face prin bankgiro sau prin Swish. 

Ce faci dacă informația de pe declarația de venit nu este corectă?

Contactează direct pe cei care sunt responsabili de trimiterea acestor informații (angajatorul/ Försäkringskassan/ banca…). Ei vor schimba și retrimite informația corectă direct la Skatteverket.

De unde știu dacă voi primi bani sau dacă trebuie să plătesc?

Când primești scrisoare de la Skatteverket, după ce ei au calculat, scrie așa:

dacă trebuie să primești: ”Beräknat belopp som du ska få tillbaka (exklusive ränta)”.

dacă trebuie să plătești: ”Beräknat belopp som du ska betala (exklusive ränta)”.

Mai jos atasez un exemplu cu una dintre aceste situații, așa va trebui să regăsești și tu pe declarația ta.

Cum se poate trimite declarația?

Când ești de acord cu toate informațiile de pe formular (dacă ai corectat ce vrei sau a fost bine de la început) trimiți declarația la Skatteverket. Asta o poți face în mai multe feluri. 

În primul rând trebuie să găsești codul de pe formular. Primul cod este pentru identificare iar al doilea pentru semnătură.

Prin sms

  1. trimite sms la numărul 71144, cu personnummer și codul. Trebuie să fie un loc liber între ele. Ca în acest exemplu: AALLZZNNNN 99999999 (adică anul, luna, ziua, ultimele 4 cifre). Sau un exemplu personal: 7012051598 15695298 (primul număr este un personnummer fictiv iar al doilea este codul pentru semnătură, găsit pe formular).
  2. așteaptă sa primești un sms care spune că ai declarat. Asta poate dura până la 10 minute. Salvează acest sms. 

Prin telefon

  1. sună la 020-567 100 (+46 8 764 92 40 dacă suni din străinătate). Fă ceea ce ți se spune în instrucțiuni (trebuie să înțelegi suedeză sau engleză) 
  2. așteaptă până auzi mesajul care confirmă că declarația a ajuns la ei. Mesajul se salvează, așa că poți să-l auzi de mai multe ori

Prin Internet sau aplicație

Declară direct cu BankID pe aplicația Skatteverket sau pe Internet la  www.skatteverket.se/deklaration 

Prin poștă

Semnează formularul, pune-l în plic și trimite-l la adresa:

Skatteverket 

Inläsningscentralen 

Inkomstdeklaration 1 

FE 8000 

107 75 Stockholm 

Poți trimite asta chiar până în 2 mai, fără să plătești penalizare pentru că ai declarat prea târziu.

Date pentru declarație 2022

15 martie – 15 aprilieprimești formularul pe hârtie dacă nu ai căsuță poștală digitală
15 martiepoți începe să declari
30 martieultima zi pentru a semna declarația digital fără a face schimbări, pentru a primi eventualii bani în aprilie
5 – 8 aprilieSkatteverket plătește celor care au declarat până în 30 martie, fără sa facă modificări
2 maiultima zi de declarație
8 – 10 iunieSkatteverket plătește celor care au declarat până în 2 mai
7 – 20 augustcei care trebuie să plătească impozit primesc digital informație despre suma care trebuie plătită
14 noiembrieimpozitul trebuie să fie plătit

Dacă nu ajungi să declari la timp, poți să depui până în 2 mai, o cerere prin care ți se acordă mai mult timp. Asta o poți face cu BankID la www.skatteverket.se/minasidor . Poți și să suni la Skatteverket. Dacă primești dreptul de a declara mai târziu, trebuie să declari cel târziu în 31 mai. 

Dacă nu faci declarația la timp primești penalizări între 1250-3750 SEK.

Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!