Drumul către egalitate în Suedia

Suedia ocupă primul loc în ediția din 2023 a “Indicelui de Egalitate de Gen” al UE. Acest indice măsoară toate țările membre ale UE în funcție de șase categorii diferite care pot evidenția cât de egalitar este între sexe în UE.

Dar nu a fost mereu așa.

La începutul secolului al XIX-lea, femeile din Suedia erau puternic controlate și nu aveau niciun fel de drepturi. Ele nu aveau dreptul la moștenire, nu erau considerate adulte, nu aveau drept de vot și nu aveau dreptul de a deține proprietăți.

Studiile arată că rolul femeii la începutul secolului al XX-lea era în primul rând să se căsătorească, să nască copii, să aibă grijă de casă și de soț. Prin urmare, s-a considerat că nu merită pentru femei să obțină o educație lungă și costisitoare.

Lupta pentru o societate egalitară a început în secolul al XIX-lea și a condus la îmbunătățirea condițiilor femeilor – în politică, în viața profesională și în gospodării. Schimbarea nu s-a întâmplat de la sine, ci a fost condusă de femei curajoase care s-au organizat cu încăpățânare și au argumentat pentru schimbări. Schimbarea a avut loc treptat, inclusiv prin reforme politice, activitate sindicală și muncă hotărâtă în diferite organizații de femei. A fost o muncă dificilă care adesea s-a confruntat cu o rezistență puternică.

De-a lungul anilor

Iată câteva dintre reformele care au avut loc și anul în care au fost implementate:

1842 – Școală pentru toți

Școala obligatorie este introdusă pentru fete și băieți.

1919 – Femeile obțin drept de vot și sunt eligibile pentru parlament

Dreptul de vot este una dintre marile probleme ale mișcării feministe. În 1919, parlamentul a decis pentru dreptul de vot general și egal pentru femei și bărbați. În 1921 a avut loc prima alegeri în care femeile au votat și cinci femei au ocupat locuri în parlament.

1923 – Legea Competenței

Legea care prevedea că femeile, cu anumite excepții specificate, ar trebui să fie tratate în mod egal cu bărbații în ceea ce privește eligibilitatea pentru a deține funcții (servicii de stat). Serviciile exceptate erau în principal cele militare și de poliție.

1955 – Concediu de maternitate plătit

Concediul plătit pentru maternitate de trei luni pentru femeile angajate este introdus prin lege.

1958 – Femeile au dreptul să devină preoți

Primele trei femei au fost hirotonite ca preoți în 1960. Evenimentul a fost urmat de dezbateri aprinse.

1964 – Pastilele contraceptive sunt aprobate în Suedia

Dreptul femeilor la propria lor sexualitate a fost un subiect important pentru mișcarea feministă din anii ’70. Primele pastile contraceptive erau mult mai puternice decât cele de astăzi și aveau mai multe efecte secundare. Cererea pentru mijloace contraceptive sigure a fost susținută de mișcarea feministă. De asemenea, s-a cerut ca cercetarea să se concentreze pe mijloace contraceptive pentru bărbați, lucru care nu s-a întâmplat încă în mare măsură.

1968 – Se formează „Grupp 8”

„Grupp 8”, o organizație de femei independentă din punct de vedere politic, a fost fondată în 1968 de opt femei ca un grup de studiu în Stockholm și a devenit în 1970 o organizație de femei deschisă. Problemele curente au inclus dreptul la muncă, locuri de grădiniță pentru toți copiii, avort liber, dreptul la ameliorarea durerii la naștere și interzicerea exploatării lucrătorilor cu normă parțială.

Ele au redescoperit sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii pe 8 martie.

1971 – Impozitarea separată a veniturilor pentru soți este introdusă

Acest lucru însemna că o persoană este impozitată fără a ține cont de veniturile altei persoane. Acest lucru a făcut ca femeile căsătorite să devină indivizi economic independenți și dreptul lor evident să se întrețină singure a făcut un pas mare înainte.

Anterior, venitul femeilor era adăugat la venitul bărbaților și nu rămânea mult din venitul femeii din punct de vedere fiscal. Astfel, femeia căsătorită devenea dependentă.

1974 – Se introduce asigurarea parentală

Părinții au primit dreptul de a împărți concediul de maternitate la nașterea copiilor.

1975 – Dreptul la avort liber

Acest lucru înseamnă că femeia poate decide să facă avort până în săptămâna a opta a sarcinii fără a fi nevoie să explice de ce vrea să facă avortul. Pentru avorturi mai târzii, este necesară o aprobare specială.

1979 – Legea Egalității

Legea are ca scop promovarea drepturilor egale ale femeilor și bărbaților în ceea ce privește munca, condițiile de angajare și alte condiții de muncă și oportunități de dezvoltare. Legea este neutră din punct de vedere al genului, ceea ce înseamnă că trebuie să combată discriminarea atât a femeilor, cât și a bărbaților. Cu toate acestea, vizează în principal îmbunătățirea condițiilor femeilor în viața profesională.

1989 – Femeile au primit acces formal la toate părțile Forțelor Armate

Începând cu 1981, a fost posibil pentru femei să fie recrutate în funcțiile de ofițeri în toate ramurile armatei. Dar abia în 1989 au primit acces formal la toate părțile Forțelor Armate.

2018 – Legea Consimțământului este introdusă

Se introduce o nouă legislație privind infracțiunile sexuale bazată pe voluntariat. Scopul este, printre altele, să fie clar că fiecare persoană are dreptul inalienabil de a decide asupra relațiilor sale sexuale. Înainte era considerată infracțiune sexuală și viol dacă exista amenințare, violență sau dacă reclamantul se afla într-o situație special de vulnerabilitate. Acum, lipsa consimțământului este suficientă pentru ca actul sexual să fie considerat infracțiune.

Egalitatea nu există încă 

Am progresat mult în ceea ce privește egalitatea de gen în Suedia. Din ce în ce mai multe femei se orientează către locuri de muncă cu titluri mai înalte, iar multe organizații și companii încurajează femeile să se îndrepte către profesii dominate de bărbați. Companiile organizează evenimente doar pentru femei „Women Insight Day”, unde femeile se adună și primesc cunoștințe de la alte femei din domeniu. Asociațiile precum „Girls in STEM” încurajează fetele să îndrăznească să urmeze educații tehnice pentru a ocupa locuri din ce în ce mai mari în profesii care, în mod obișnuit, sunt dominate de bărbați.

Cu toate că Suedia este clasată ca una dintre cele mai egalitare țări din lume, există deficiențe. În ciuda legislației care urmărește să asigure salarii egale pentru muncă egală, femeile sunt în medie încă subreprezentate în poziții bine plătite și câștigă mai puțin decât colegii lor de sex masculin. Femeile sunt împiedicate să avanseze în carieră și când o fac, se lovesc de fenomenul „tavanul de sticlă”, în timp ce bărbații continuă să avanseze către vârf.

Femeile continuă să aibă cea mai mare responsabilitate pentru gospodărie și copii – o muncă fără recompensă care adesea duce la faptul că femeile lucrează mai mult cu normă redusă și câștigă mai puțin decât bărbații. Chiar dacă mulți bărbați participă activ la munca în gospodărie, femeile încă au o parte mai mare din această responsabilitate, ceea ce poate afecta capacitatea lor de a participa pe deplin pe piața muncii și de a avansa în carieră.

Este important să avem o societate mai egalitară. Toți trebuie să aibă aceleași șanse de a participa la societate și de a-și forma propriile vieți, indiferent de sex.

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

1 thoughts on “Drumul către egalitate în Suedia”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top