Friskvård – ce faci ca să nu ajungi la medic?

Suedezii trăiesc în medie cam 10 ani mai mult decât românii. Asta se datorează mai multor factori, dar unul dintre ei, e probabil faptul că au grijă de ei. Există denumirile suedeze sjukvård și friskvård. Sjukvård e ajutorul pe care-l primești de la medic când te îmbolnăvești. Friskvård e ceea ce faci ca să nu ajungi la medic (prevenție).  

Friskvård este un termen colectiv pentru măsurile care stimulează o persoană să facă eforturi pentru a-și menține o stare de sănătate bună, adică să rămână sănătoasă prin obiceiuri de viață sănătoase.

În Suedia se pune mare importanță pe friskvård, chiar multe firme plătesc o anumită sumă anual pentru ca angajații să facă activități pentru a-și întreține sănătatea.

Ce face statul pentru a preveni bolile?

Statul încearcă să ajute oamenii să evite anumite boli prin a oferi controale regulate. De multe ori descoperirea bolilor la timp poate salva viața. Ceea ce statul suedez oferă cetățenilor în acest sens este:

Mamografie

Screeningul cancerului de sân este o metodă de depistare a cancerului de sân precoce și vindecabil la femeile care nu prezintă simptome la sân. 

Toate femeile care au între 40 și 74 de ani sunt invitate la un examen de screening regulat, care este gratuit.

Testul Papanicolaou

Modificările celulare ale colului uterin se datorează de obicei unei infecții cauzate de virusul uman papiloma, HPV. Este obișnuit ca modificările celulare să se vindece de la sine dar pentru anumite tipuri de modificări celulare trebuie făcut tratament, deoarece acestea se pot transforma altfel în cancer.

Modificările celulare pot fi detectate numai prin furnizarea unei probe de celule. 

Toate femeile în Suedia sunt chemate în mod regulat pentru un test Papanicolau ginecologic, gratuit. În ultimul timp unele spitale trimit acasă ceea ce este nevoie, ca tu să-ți poți face testul singură. 

Test pentru cancer de prostată

Toți bărbații între 50 și 74 de ani primesc invitație să se testeze în mod regulat pentru cancerul de prostată. Se face un test de sânge numit “test PSA”.

Valoarea PSA arată cât de mare este riscul de a face cancer de prostată.

Ce fac firmele pentru sănătatea angajaților?

Multe firme oferă bani (friskvårdsbidrag) angajaților săi pentru a-si menține sănătatea. Dar nu există nici o obligație legală de a oferi angajaților beneficii de îngrijire a sănătății. 

Friskvårdsbidrag este între câteva sute de coroane pe an până la câteva mii. De obicei firmele mari oferă aceste beneficii. 

La ce poți folosi acești bani exact decide Skatteverket. În general se folosesc pentru activități benefice corpului.

Ce poți face tu pentru sănătatea ta?

Indiferent de ce ni se oferă sau nu, responsabilitatea pentru sănătatea noastră o avem noi înșine.

Obiceiurile necesare pentru un stil de viață sănătos sunt dietă adecvată, activitatea fizică, obiceiurile bune de somn și evitarea fumatului, drogurilor, alcoolului și stresului. Locuind în Suedia este important și să luăm vitamina D.

Fumatul și băutul dauneaza mult sănătății

Alcoolul și tutunul sunt unele dintre principalii factori de risc, ce pot fi evitate, pentru boli și deces prematur. Consumul de alcool poate provoca, de asemenea, daune și probleme sociale atât pentru consumător, cât și pentru ceilalți. 

Boală mintală

În ultimii ani se vorbește mult în Suedia despre psykisk ohälsa.

Care este diferența dintre boala mintală și psykisk ohälsa?

O boala mintală este o afecțiune de durată în care un diagnostic a fost stabilit de un medic autorizat. La psykisk ohälsa se vorbește despre simptome tranzitorii mai ușoare, de exemplu, îngrijorare, anxietate și tristețe. Un exemplu de boală mintală este schizofrenia. Exemplu de psykisk ohälsa este burnout-ul (epuizare fizică și mentală).

Care sunt cele mai frecvente simptome la psykisk ohälsa?

Simptomele pot fi că vezi și auzi lucruri pe care nimeni altcineva nu le face, că te simți trist, îngrijorat, singur, că ai dificultăți de somn și te simți rău pentru o lungă perioadă de timp. Toți oamenii se pot simți triști sau anxioși și asta poate varia de-a lungul vieții.

Este normal să te simți rău uneori. Sunt multe pe care le poți face singur pentru a te simți mai bine dacă te simți anxios, trist sau stresat. Menținerea obiceiurilor sănătoase în ceea ce privește somnul, hrana și activitatea fizică poate ajuta. De asemenea, poate fi necesar să vorbești cu cineva pentru a te simți din nou mai bine.

Sursă: Folkhälsomyndigheten, 1177, Skatteverket, Unionen

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top