Hărțuit la locul de muncă

În Suedia 36% dintre toate femeile între 20 și 25 de ani au fost victime ale hărțuirii sexuale la locul de muncă în 2023. Pentru toți angajații, cifra este de 6%.

Hărțuirea sexuală nu este niciodată acceptabilă. Dacă se întâmplă la locul de muncă, angajatorul trebuie să ia măsuri. Iată ce să faci dacă tu sau un coleg sunteți victime.

Ce este hărțuirea sexuală?

„Un comportament de natură sexuală care încalcă demnitatea cuiva”, spune legea privind discriminarea. Aceasta poate fi, de exemplu, comentarii, priviri, atingere nedorită sau glume sexuale grosolane. Tu decizi unde se trage linia. Dacă nu ți se pare corect, atunci nu este.

“Ce ar trebui să fac dacă sunt hărțuit la locul de muncă?”

Spune „nu”. Dacă vezi un coleg că este hărțuit, spune „nu” și sprijină-l. Notează ce s-a întâmplat, indică numele și ora. Vorbește cu șeful tău. Cere ajutorul reprezentantului pentru protecția muncii sau al unui reprezentant sindical. De asemenea, te poți adresa Avocatului Poporului pentru Discriminare (DO).

Ce trebuie să facă angajatorul?

Angajatorul este obligat să investigheze acuzațiile de hărțuire sexuală, să ia măsuri pentru a opri hărțuirea și să aibă proceduri pentru a preveni astfel de situații. Obligația conform legii discriminării nu se aplică însă pentru hărțuirile venite de la terți, de exemplu, clienți într-un magazin.

Dar dacă șeful este cel care mă hărțuiește?

Adresează-te unui alt șef sau departamentului de resurse umane. Nu merge niciodată singur la șef. Caută sprijinul sindicatului! Sindicatul poate cere o investigație independentă, de exemplu, realizată de medicina muncii sau un consultant.

“Sunt hărțuirile șefului mai grave dacă am o angajare nesigură?”

Un șef poate profita de faptul că un angajat depinde de el pentru a obține mai multe ore de lucru sau un loc de muncă permanent – iar legea consideră deosebit de grave situațiile în care agresorul profită de poziția de vulnerabilitate a victimei.

“Pot primi despăgubiri dacă am fost hărțuit?”

Da, dacă sindicatul sau DO îți preia cazul, acesta poate duce la obținerea de despăgubiri pentru discriminare. Dacă agresorul este condamnat în instanță, poți primi daune.

Care este diferența dintre hărțuirea sexuală și abuzul sexual?

Hărțuirea sexuală este o formă de discriminare pe care angajatorul este obligat să o combată. Abuzul sexual este o infracțiune care este investigată de poliție și poate duce la urmărire penală în instanță. Ceea ce ți se întâmplă la locul de muncă poate fi ambele.

În august 2022 a fost introdusă noua infracțiune de hărțuire sexuală agravată. Aceasta se referă la o încălcare gravă a integrității sexuale a unei persoane. Infracțiunea este considerată gravă dacă făptuitorul a dat dovadă de o duritate deosebită, de exemplu, a profitat de faptul că victima se afla într-o situație de dependență față de făptuitor. Infracțiunea gravă implică pedepse mai stricte și despăgubiri mai mari.

Hărțuirile sexuale au devenit mai frecvente în ultimii ani?

Este greu de spus, dar consilierii sindicali de la Handels primesc mai multe apeluri privind hărțuirea sexuală. În urma mișcării #metoo din 2017-2018, aceste probleme au fost mai mult aduse în atenție. Întărirea legilor în 2018 și 2022 arată că societatea ia în serios hărțuirea sexuală.

Unul dintre primele cazuri de hărțuire sexuală agravată soluționate în instanță se referă la un bărbat de 67 de ani care lucra într-un magazin din Söderköping. Acesta a fost acuzat în octombrie 2023 de hărțuire sexuală împotriva a trei fete angajate, cu vârste de 16 și 17 ani. 

Instanța a considerat hărțuirea ca fiind gravă, printre altele, pentru că fetele erau tinere și se aflau într-o poziție de dependență față de șeful lor de echipă.

Un alt caz a avut loc lângă Falun. Două fete au primit un contract de probă de trei luni, cu intenția de a fi angajate permanent. Șeful a făcut complimente despre corp, mângâindu-le de-a lungul spatelui până la fund. La petrecerea personalului, lucrurile au escalat. Fetele l-au denunțat la poliție pe șef și acesta a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare. A trebuit să plătească despăgubiri totale de aproape o jumătate de milion de coroane suedeze către patru femei. Infracțiunile împotriva celorlalte două femei au fost considerate ca hărțuire sexuală.

Sursă: Handels

Eu scriu articole despre viața în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top