Înscrierea la medic în Suedia

Dacă ai personnummer, e bine să te înscrii la medic, pentru a ști din timp, unde să mergi atunci când te îmbolnăvești.

Înscrierea

Începe prin a alege un centru de sănătate. Acesta se poate numi pe suedeză “husläkarmottagning”, “familjeläkarmottagning”, “hälsocentral”, “hälsovårdscentral” sau “distriktsläkarmottagning”. 

Când primești personnummer sau când te muți, probabil vei primi scrisoare de la Vårdcentralen-ul care se află cel mai aproape de tine. În scrisoare scrie că ești înregistrat la ei. Dacă nu vrei să fii înregistrat acolo, ai posibilitatea să alegi la care Vårdcentral vrei să te înscrii. Dacă nu ai primit nimic de la ei, poți să te înregistrezi singur AICI.  

Când ai nevoie să te vadă un medic

Când te doare ceva sau ai alte probleme de sănătate, poți primi ajutor în mai multe feluri.

Nu toate bolile sau problemele de sănătate au nevoie de implicarea unui medic. În unele cazuri te poți îngriji și singur acasă. AICI poți citi despre tot felul de boli și cum se pot vindeca.

1177

Un prim lucru pe care îl poți face când ai probleme de sănătate e să suni la numărul 1177 (așa simplu, fără alte cifre). Acolo vorbești cu o asistentă care ia cunoștință de problemele tale și te va sfătui ce sa faci în continuare. Îți va spune cum te poți ajuta singur, sau te trimite la medic. Îți poate spune să mergi și la urgență, în funcție de gravitatea problemei tale. La 1177 poți suna și ziua și noaptea.

Dispensar

Când ai probleme de sănătate, aproape tot timpul, trebuie să începi cu o vizită la Vårdcentralen. Acolo primești ajutor pentru:

 • probleme acute
 • probleme psihice
 • control pentru bolile cronice
 • fizioterapie și recuperare

Tot acolo poți primi și ajutor de prevenție a bolilor:

 • vaccin
 • sfaturi de nutriție și cum să slăbești
 • activități fizice recomandate de un cadru medical
 • ajutor să te lași de fumat sau alcool

De acolo, dacă este nevoie, te trimit la medicul specialist. 

Vårdcentralen are orar normal, în timpul zilei, de luni până vineri. Poți merge acolo direct dacă ai o rană care sângerează, de exemplu. În alte cazuri, cel mai bine e să faci o programare. Majoritatea clinicilor acordă timp pentru vizite neanunțate dimineața, pe la ora 8.

Urgența

Dacă te-ai accidentat sau te-ai îmbolnăvit grav, poți merge la urgențe sau dacă e ceva foarte grav sau urgent, poți suna la 112. Toate spitalele au o secție pentru urgențe.

Nu te du la urgențe dacă nu ai probleme foarte grave sau urgente! Cei de la urgențe trebuie să-i prioritizeze pe cei accidentați grav și cei cu boli grave. De aceea va trebui să aștepți mult timp până primești ajutor. Dacă nu ești sigur, poți suna la 1177 și întreba ce să faci.

Prin video cu medicul

Unele dispensare îți oferă posibilitatea să vorbești cu un medic sau o asistentă prin video folosind computerul, mobilul sau tableta. La care probleme poți primi ajutor prin video, diferă de la dispensar la dispensar.

Dacă nu ai personnummer ai dreptul la ajutor medical urgent, adică ce nu poate aștepta până te întorci în țară. Atunci va trebui să plătești mult mai mult dacă nu ai o asigurare din România care să îți asigure serviciile medicale în afara țării, decât dacă ai avea personnummer.

Dacă nu știi suedeză poți primi un translator, trebuie doar să anunți că ai nevoie atunci când faci programarea.

Dacă ai și tu o informație importantă legată de acest subiect, care ar putea ajuta pe alții, poți lăsa mai jos un mesaj. Vor fi publicate doar mesajele ce au legătură cu subiectul. Îți mulțumesc! 🙂

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

2 thoughts on “Înscrierea la medic în Suedia”

  1. Sanna Aatig

   Hej! Daca te referi la asigurarea standard, pe care toti care au personnummer in Suedia o au, atunci raspunsul este ca nu se poate. Daca sotul are drept la asigurare, sotia nu are nici un drept datorita lui. Trebuie ea sa aibe drept la asigurare pe meritele sale.
   Daca te referi la asigurarile private, pe care le platesti, atunci depinde de ce e scris in acel contract.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top