Operație de cezariană

În Suedia se obișnuiește nașterea naturală pentru că e cel mai bine pentru bebeluș și pentru mamă. Numai dacă o naștere vaginală nu este posibilă se face cezariană.

Există mai multe motive pentru care este posibil să trebuiască să naști prin cezariană:

  • Copilul stă cu fundul in jos  
  • Preeclampsie (tensiune arterială crescută excesivă în timpul sarcinii, cauzată de hipersensibilitate la părți ale fătului și placentei)
  • Nașteri multiple cu sarcini complicate
  • Placenta este în calea copilului
  • Operații sau răni anterioare
  • Bazin îngust  
  • Copil prea mare
  • Frica de naștere

Pe lângă aceste motive, există și alte lucruri care pot duce la necesitatea unei cezariene de urgență sau imediate. Poate fi vorba despre probleme care apar în timpul unei nașteri vaginale, de exemplu travaliu ineficient sau că nașterea durează prea mult. De asemenea, s-ar putea ca copilul să nu se simtă bine și să fie amenințat, de exemplu, de lipsa oxigenului. O altă cauză ar putea fi sângerări abundente sau rupturi în uter.

Există trei tipuri de cezariană: planificată, de urgență și imediată.

Operație cezariană planificată

La o cezariană planificată ți se va spune din timp și vizita ta va fi programată. Ai timp să te pregătești. Anestezia spinală este de obicei administrată în timpul unei operații de cezariană planificată. O rudă poate fi prezentă la operație.

Cezariana de urgență

Într-o operație de cezariană de urgență, travaliul a început deja înainte ca medicul să decidă să efectueze o operație de cezariană. Întrucât de obicei durează între o jumătate de oră și o oră între decizie și operație, există ceva timp pentru pregătire. Deseori faci anestezie spinală. O rudă apropiată se poate alătura. În cazul unei intervenții de urgență, există de obicei puțin timp pentru a pune întrebări și a obține informații.

Cezariana imediată

În cazul unei operații de cezariană imediată nu este prea mult timp. Pentru că e urgență, profesioniștii din domeniul sănătății sar peste unele dintre pregătiri. Tu care ești însărcinată, vei intra rapid in operație și vei fi sedată cu anestezic pentru ca bebelușul să iasă cât mai repede. Copilul este de obicei scos din uter în 10-15 minute de la decizia de a face o cezariană. De obicei, rudele nu au voie să participe la operații de cezariană imediată.

Înainte de operația de cezariană

Înainte de operația de cezariană, vei primi informații de la medicul tău și de la moașă. În unele cazuri, poți să vezi și un anestezist și să vorbești despre anestezie. Vei afla cum funcționează procedura și ai posibilitatea de a pune întrebări. De asemenea, este posibil să primești informațiile tipărite, astfel încât să le poți citi în liniște. Dacă ai nevoie, poți primi un translator. 

Tu care faci o operație cezariană, nu ai voie să mănânci sau să bei nimic după miezul nopții înainte de operație. Dacă este nevoie de anestezie, cel mai bine este să ai stomacul gol. Când ajungi la spital, de obicei faci niște pregătiri, cum ar fi să dai probe de sânge, să te schimbi în hainele de spital și să scoți bijuteriile. O rudă te poate însoți dar trebuie să se schimbe în haine de spital.

În sala de operație, vei primi cateter. Deoarece nu poți urina singură, este posibil ca, cateterul să fie necesar să rămână pe loc până când anestezia dispare. De asemenea, vei primi un alt cateter în braț sau în mâna, un cateter venos. Cateterul venos este un tub subțire, mic de plastic, care este introdus într-un vas de sânge. Se introduce folosind un ac care este apoi scos. Cateterul venos îți permite să primești lichide și medicamente în timpul operației de cezariană.

Cum se face o operație de cezariană?

În timpul unei operații de cezariană, în sala de operație pot fi prezente până la douăsprezece persoane (medici, moașe și alt personal medical). Camera are de obicei un interior simplu și conține în principal echipamente de operare și monitorizare. Rudele apropiate sunt de obicei plasate la capătul capului mesei de operație. Dacă ești trează în timpul operației, un ecran este pus în fața stomacului și în partea inferioară a corpului, astfel încât să nu poți vedea ce se întâmplă.

Cât durează operația de cezariană?

De obicei, o operație de cezariană durează între un sfert de oră și o oră. Copilul iese de obicei la câteva minute după începerea operației. Restul timpului este folosit pentru a coase uterul și stomacul după incizie.

Ce fel de anestezie?

Anestezia spinala este cea mai frecventă la operațiile cezariene planificate și de urgență. Când primesti anestezie, poți fi trează în timpul inciziei și poți fi aproape de bebeluș imediat după naștere. Anestezia  totală este utilizată în principal pentru operațiile de cezariană imediate, dar și în alte cazuri excepționale. Când tu și copilul ați fost supuși anesteziei, este posibil să fiți ametiti pentru o perioadă de timp și poate dura mai mult până vă puteți întâlni.

Ce se întâmplă după cezariană?

După terminarea operației, vei ajunge la o secție de recuperare, de neonatologie a spitalului. Dacă ai fost sedată, te vei trezi în sala de operație. O moașă va veni și va verifica dacă uterul s-a contractat și că nu sângerezi prea mult din vagin sau din rana chirurgicală. Se verifică bandajul peste rana chirurgicală. Poate să doară câteva zile și ți se pot administra medicamente pentru durere. Pansamentul este necesar pentru una sau două zile și este îndepărtat de moașă.

Eventuala anestezie a spatelui dispare treptat și, când dispare complet, moașa scoate de obicei cateterul. Uneori poate fi nevoie să fie lăsat peste noapte. Uneori se administrează medicamente pentru a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și a infecțiilor. Este normal să fii obosită dacă ai fost supusă anesteziei.

Cât timp stai în spital?

Cele care au născut prin cezariană stau de obicei la secția de nou-născuți două-trei zile. Unele stau mai mult. De obicei, este pentru că au pierdut o cantitate neobișnuită de sânge, au probleme cu hrănirea bebelușului sau pentru că copilul nu se simte bine.

Recuperare și îngrijire după cezariană

Rana începe să se vindece imediat după cezariană. La început poate merge rapid, dar de obicei durează câteva luni înainte de a se vindeca complet. Este important să încerci să te miști, chiar dacă este posibil să ai dureri în stomac și în jurul rănii. Vindecarea este mai rapidă atunci și riscul de cheaguri de sânge și constipație este redus.

Așteaptă circa o lună înainte de a ridica ceva greu. Cu toate acestea, este bine să cari, de exemplu, o pungă cu mâncare sau un copil mic. Așteaptă cel puțin o lună înainte de a începe să îți antrenezi abdomenul. Nu te antrena prea intens la început. Cu toate acestea, este bine să faci exerciții pentru zona pelvină deja la câteva zile după naștere. Exercițiile pentru această zonă sunt la fel de importante pentru cele care au născut prin cezariană cât și pentru cele care au avut o naștere naturală.

În cele mai multe cazuri, nu este necesară îngrijirea ulterioară specială a rănii. Întreabă medicul sau moașa dacă ai întrebări despre ce poți face în timpul procesului de vindecare. Solicita asistență medicală dacă ai simptome de infecție în rană, cum ar fi febră, dureri de stomac și sângerare urât mirositoare.

Cicatrice

O cicatrice rezultată după cezariană se vindecă în timp. Durează aproximativ șase luni până să știi cum va arăta cicatricea în viitor. În majoritatea operațiilor de cezariana, cicatricea se află sub linia bikinilor. Discuta cu moașa dacă ai întrebări despre cicatrice.

Dacă simți disconfort după cezariană, trebuie să contactezi o clinică de moașe. Solicită îngrijiri direct la  urgență sau într-un departament de urgențe ginecologice:

  • Dacă ai durere și sensibilitate în uter după cezariană
  • Dacă te umfli și te doare gamba

Din nou însărcinată după cezariană

De obicei, poți naște din nou pe cale vaginală după ce ai făcut o operație de cezariană. Depinde de motivul operației. Uneori ești sfătuită să aștepți un anumit timp cu o nouă sarcină. Rana este de obicei vindecată complet după un an. Dacă ai suferit două operații de cezariană, nașterea vaginală este mai puțin obișnuită. Medicul evaluează nevoia unei posibile noi operații de cezariană pe baza modului în care au fost sarcinile și nașterile anterioare.

Ai nevoie de sprijin după cezariană?

Te poți simți rău după o cezariană. Înainte de a merge acasă, este obișnuit să discuți despre operația prin care ai trecut, cu o moașă sau un medic de pe secția de neonatologie. Uneori, întrebările pot apărea mai târziu. Poți contacta o moașă care îți poate oferi sprijin și sfaturi.

Despre partea administrativă a gravidității poți citi AICI.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top