Revizia și inspecția tehnică periodică a mașinii tale

În Suedia, pe lângă controlul anual obligatoriu, pe care trebuie să îl faci mașinii tale mai trebuie să faci cel puțin o vizită anuală într-un atelier auto. Orice înlocuire  a pieselor uzate cu produse de calitate, poate preveni o defecțiunine importantă și prelungește durata de viață a mașinii tale.

Service

Fiecare mașină are o carte a ei, în care scrie la câți kilometri sau la ce perioadă trebuie să o duci în service. Dacă atingi numărul de kilometri sau perioada de timp recomandată de producători, trebuie să o vadă un mecanic. De exemplu, dacă a trecut perioada de timp dar nu ai făcut kilometrii, nu poți să aștepți până ai făcut și numărul de kilometri, ci trebuie să faci o vizită în service. De obicei se face o dată pe an și poate fi o vizită mai costisitoare sau poate fi una în care constați ca nu sunt foarte multe de făcut.

Bilbesiktning

În fiecare an trebuie să faci inspecția tehnică periodică la mașină. 

Transportstyrelsen nu te anunță când se apropie termenul pentru a face controlul, ci tu ești responsabil pentru asta. Înainte exista numai Bilprovningen, o firmă de stat care făcea toate controalele la mașină. Acum, acest serviciu s-a privatizat și există multe firme private la care poți apela. Ele îți vor trimite mesaje în care îți vor oferi serviciile lor cand se apropie momentul controlului, cu câteva luni înainte. Tu trebuie să alegi una dintre acele firme, să plătești și să mergi să faci controlul înainte de a expira valabilitatea ultimului control. Dacă treci de această perioadă, nu mai ai voie să circuli cu mașina decât până la sediul firmei la care ai programată vizita pentru inspecție.

Ține minte că tu ești responsabil să faci controlul la timp chiar dacă nici o firmă nu-ți trimite mesaje cu invitație la control. Poți verifica singur când trebuie să o faci la Transportstyrelsen, prin Internet, aplicație sau SMS.  

Firmele care fac controlul apreciază dacă mașina este curată cand o duci la ei. Ultima dată când a trebuit sa merg la control cu mașina, am spălat-o cu o zi înainte, în interior și exterior, iar persoana care a făcut controlul mi-a mulțumit. I-am spus că pentru el am spălat-o și-așa am împărțit bucurie în acea zi. 🙂

Cauciucuri de iarnă

Mașina trebuie să aibă cauciucuri de iarnă între 1 decembrie și 31 martie, dacă sunt condiții de iarnă pe drum.

Anvelope cu nituri ai voie să folosești între 1 octombrie și 15 aprilie dacă sunt sau pot fi condiții de iarnă pe drum.

Condițiile de iarnă pe șosele, înseamnă prezența zăpezii, a gheței sau zăpadă topită pe carosabil. Poliția hotărăște dacă pe drum sunt condiții de iarnă în locul unde te afli.

Cauciucurile de iarnă care se folosesc pe mașini și pe remorcile atașate la acestea, având o greutate totală de cel mult 3500 kg trebuie să aibă simbolul vârf de Alpi/fulg de zăpadă sau să fie cu nituri.

Poți merge fără cauciucuri de iarnă dacă mașina este mai veche de 30 de ani.

Amenzi

Adâncimea profilului cauciucului trebuie să fie de 1,6 mm pentru cele de vară și 3 mm pentru cele de iarnă. Dacă nu îndeplinești condițiile acestea riști o amendă de 1200 SEK, la fel și atunci când cauciucurile nu sunt cele potrivite sezonului în care te afli.

Dacă mergi cu anvelope cu nituri (dubbdäck) în afara perioadei permise (16 aprilie – 30 septembrie) plătești 500 SEK. Dacă sunt condiții de iarnă în această perioadă ai voie sa folosești anvelope cu nituri.

Dacă uiți să faci inspecția tehnică periodică la mașină și ești prins în trafic cu ea expirată vei fi amendat cu 1500 de SEK.

Kör försiktigt! (expresie tipic suedeză, înseamnă “condu cu atenție!”)

Dacă ai și tu o informație importantă legată de acest subiect și care ar putea ajuta pe alții, poți lăsa mai jos un mesaj. Vor fi publicate doar mesajele ce au legătură cu subiectul. Îți mulțumesc! 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top