Școala generală în Suedia

În Suedia copiii au dreptul la școală gratuită dar și obligația de a studia până termină școala generală. Școala generală este din clasa întâi până în clasa a noua, iar din 2018 este obligatorie și clasa pregătitoare. Copilul va merge prima oară la școală în toamna anului în care împlinește 6 ani. 

Deci, în total 10 ani de școală sunt obligatorii: clasa pregătitoare și 9 ani de școală generală.

Școli private și școli de stat

Există școli de stat și școli private. Toate școlile sunt gratuite, indiferent dacă sunt private sau de stat. Cele private sunt subvenționate de stat, ele primesc o anumită sumă pe fiecare elev înscris.

Unele școli de stat sunt foarte bune, altele lasă de dorit. Exact la fel e și cu școlile private. Depinde mult și de elevii care merg la școală în anul respectiv, deci o școală poate fi bună o perioadă și nesatisfăcătoare în altă perioadă.

În unele țări se poate face “homeschooling” (școala de acasă) dar în Suedia nu este voie. 

Nu există uniforme școlare în generală sau liceu, la nici o unitate de învățământ.

Înscrierea la școală

Fiecare copil are loc la școala de stat din cartierul de care aparține. Dacă vrea să meargă la o altă școală, înainte trebuie să vadă dacă este loc acolo, deci nu e sigur că va putea și să intre acolo. Sigur e numai la școala de care aparține. Deci, dacă vrei ca copilul tău să meargă la o anumită școală, de care nu aparține, trebuie să-l pui pe o listă de așteptare. Poți face asta la mai multe școli și vezi unde va fi acceptat. E bine să o faci cât mai repede, cu câțiva ani înainte ca copilul să înceapă școala.

Pentru copiii cu nevoi speciale există școli speciale (resursskola). Acestea au același plan de învățământ dar se concentrează mai mult pe faptul că toți copiii sunt diferiți și de aceea învață în moduri diferite și în ritmuri diferite. La resursskola clasele sunt mai mici, pedagogii se adaptează fiecărui copil și au experiență cu copii cu dizabilități de tot felul.

În ultimii ani s-a constatat că există mulți copii cu dizabilități neurologice sau cu diferite forme de autism. Acești copii nu au handicap mental și de aceea nu trebuie să meargă la școli speciale pentru aceștia (särskola).

Înscrierea dacă vii din România

Dacă te muți în Suedia cu copii de școală generală, îi înscrii în localitatea în care locuiești. Școala va evalua copilul pentru a vedea câtă suedeză știe, ce experiențe are și îi va acorda ajutorul necesar plasându-l în clasa potrivită.

Aici e o listă cu câteva orașe și informațiile necesare pentru înscrierea la o școală suedeză. Poti scrie pe Google de exemplu “inskrivning nyanlända” și cauți localitatea ta.

Un exemplu pentru Helsingborg vezi aici.

Înscrierea o faci prin a completa formularul online.

Notele

Primele note se primesc în clasa a șasea, iar la sfârșitul clasei a noua se primește nota finală (slutbetyg) care se formează doar din rezultatele obținute în clasa a noua. Cu această notă se face admiterea la liceu. Notele sunt A, B, C, D, E si F. A e cea mai bună  iar F nu e suficientă ca să promovezi. 

În aprilie 2021 s-a hotărât ca în unele școli, dacă directorul dorește, pot da note din clasa a patra.

Înainte de clasa a șasea nu se dau note (doar în școlile în care directorul dorește) și nici calificative.

Asta înseamnă că nu contează ce note are copilul înainte de clasa a noua. Ce se calculează pentru admiterea la liceu sunt doar notele din clasa a noua. Se face o medie generală din ele, cu care încerci să obții un loc la liceul dorit. 

Cu cât mai mari sunt notele cu atât mai mari sunt șansele să fii admis la liceul dorit. 

Cam așa se calculează media generală: aduni toți de A, B, C… și calculezi câte ai din fiecare, apoi le înmulțești cu punctele care revin fiecărei note în parte. 

A = 20 de puncte

B = 17,5 de puncte

C = 15 de puncte

D = 12,5 de puncte

E = 10 de puncte

F = 0 puncte

Peste asta se mai pune meritpoäng, dacă are copilul, dar nu intru în detalii acum, primește el ajutor la școală pentru a calcula exact. Cu punctajul final va vedea unde va fi admis. 

Aici poți vedea cu ce puncte minime s-a intrat anul trecut la diferite licee, în toate orașele din Suedia. Rezultatele diferă de la an la an, în funcție de câți copii sunt interesați de un anumit liceu, deci nu poți fi sigur că vei intra și anul acesta cu același punctaj cu care s-a intrat anul trecut.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top