În Suedia, oamenii s-au obișnuit să sorteze deșeurile. Prin asta, substanțele periculoase pot fi păstrate în siguranță, protejând oamenii și mediul înconjurător.
Majoritatea deșeurilor pot fi reciclate, astfel încât să poată deveni produse noi. Prin asta, facem economie de energie și resurse naturale precum apa, petrolul, gazele, fierul, ș.a.
În Suedia se consideră infracțiune a nu-ți sorta gunoiul. Sortatul începe din casa fiecăruia.
Ce trebuie sortat?
- Ambalaje (förpackningar)
Acestea reprezintă unul din principalele pericole pentru mediu dacă nu sunt reciclate corect.
Ambalajele nu trebuie curățate dar trebuie să fie goale, fără resturi alimentare.
Se sortează în funcție de tipurile de materiale:
- Plastic (moale sau tare)
- Carton
- Sticlă (albă sau colorată)
- Metal
- Aluminiu
Dopurile de la sticlele de bere, capacele de borcane și altele asemenea, sunt sortate separat, la locul lor.
Dacă un pachet este format din mai multe materiale, acesta se sortează în funcție de materialul predominant. Un exemplu ar putea fi un ambalaj de pâine care are în componență 80% hârtie și 20% plastic; acesta se aruncă la tomberonul pentru carton.
Important ‼️
Unii oameni aruncă tot plasticul în același loc, dar nu e corect. Când ne referim la ambalaj facem referire doar la învelișul produselor pe care le-am folosit.
- Ziare/Hârtie (tidningar/papper)
Ziare, reviste, pliante publicitare, hârtie de scris, broșuri și alte materiale de genul se pun în coșurile de reciclare pentru ziare/hârtie.
Capsele, spiralele și altele asemenea nu trebuie îndepărtate din ziare sau caiete. Sunt separate cu magneți și reciclate.
Hârtiile care nu trebuie puse în recipiente pentru hârtie sunt, de exemplu, plicurile, note post-it cu adeziv, cărțile poștale (se aruncă la deșeurile reziduale) și hârtiile de împachetat pentru cadou. (se pun la ambalaje de carton)
- Deșeuri electrice (elavfall)
Toate produsele cu cablu sau baterie de care vrei să scapi sau care nu mai sunt bune se aruncă ca și deșeuri electrice.
Cele cu baterii încorporate nu fac rabat de la regulă, deci nu trebuie să scoți bateria.
Tuburile de neon și becurile, sunt de asemenea, considerate ca deșeuri electrice.
În centrele de reciclare ale municipalităților se acceptă toate tipurile de deșeuri electrice. Municipalitatea poate colecta și deșeuri electrice mai mari, de exemplu frigidere sau congelatoare, contra cost.
Toate magazinele care vând produse electronice noi acceptă și să recicleze articolele electrice vechi.
Bateriile pot fi reciclate în cutiile din multe locuri urbane. Le vezi la tot pasul, în centre comerciale, supermarketuri, benzinării, etc.
- Medicamente (medicin)
Medicamentele vechi sunt predate la farmacie într-o pungă transparentă.
Este important sa nu fie aruncate în toaletă sau canalizare. Stațiile de epurare nu pot elimina unele substanțe din medicamente, așa că ele ajung în cele din urmă în râuri, lacuri etc.
- Deșeuri alimentare (matavfall)
Există pungi speciale pentru deșeurile alimentare, care sunt distribuite asociației de proprietari, sau se găsesc gratis la supermarketuri.
Te poți alimenta gratis cu pungi de hârtie de la Ica. 😀 Făra stres.
Aici e foarte important să nu rătăcim plastic sau alte materiale străine!
- Deșeuri periculoase (farligt avfall)
Deșeurile periculoase includ orice lucru care poate fi toxic, coroziv, contagios sau inflamabil. Într-o gospodărie obișnuită, aceasta poate implica, de exemplu, produse chimice, vopsele, solvenți, medicamente sau îngrășăminte.
În centrul de reciclare al municipalității se primesc majoritatea tipurilor de deșeuri periculoase. Pot exista și stații de mediu, de exemplu la benzinării, unde pot fi lăsate deșeuri periculoase. De asemenea le puteți lăsa și în magazinele care vând aceste produse.
- Deșeuri solide (grovsopor)
Mobilierul spart, uneltele fără cablu sau baterie, tigăi, oale vechi sau alte deșeuri voluminoase intră în această categorie.
Centrul de reciclare al municipalității acceptă aceste deșeuri. Dacă nu îl puteți preda personal, se poate colecta de la domiciliu contra cost.
O mare parte a deșeurilor solide pot fi sortate pentru reciclare. Acest lucru se aplică deșeurilor de lemn, fier vechi ș.a.
Suedezii nu lasă deșeuri voluminoase la stațiile de reciclare pentru ambalaje și ziare. Nu se aruncă acolo!
- Deșeurile reziduale (restavfall)
Deșeurile reziduale sunt deșeuri care nu pot fi reutilizate sau reciclate în niciun alt mod decât prin ardere. Acestea sunt ceea ce rezultă atunci când ai sortat deșeurile periculoase, deșeurile electronice, produsele farmaceutice, deșeurile alimentare, ziarele și ambalajele din hârtie, plastic, metal și sticlă.
De exemplu pampersi, plicuri, guma de mestecat, periuța de dinti, pungile de la aspirator, lavete, bureți, etc.
Ce se întâmplă cu gunoiul dupa ce l-am sortat acasă?
Municipalitatea se asigură că acestea sunt utile în societate. Unele din materialele pe care le-am sortat se reciclează și ajung iar pe rafturi, altele se transformă.
Deșeurile alimentare devin nutriție sub formă de biofertilizant și energie sub formă de biogaz cu care pot circula mașinile și autobuzele. Deșeurile reziduale sunt transformate în energie electrică și termoficare. Deșeurile de grădină devin sol hrănitor și energie.
Sfaturi pentru mai puțin gunoi
Suntem capabili să ne satisfacem nevoile fără a pune în pericol copiii noștri sau generațiile viitoare. Prin urmare, trebuie să ne reducem impactul asupra mediului și să gestionăm deșeurile de astăzi într-un mod înțelept și durabil.
Bea apă de la robinet!
În Suedia, apa de la robinet este de calitate. Sunt atâtea lacuri și râuri curate de unde se alimentează municipalitățile. Plus că transportul a 1 litru de apă ambalată dă naștere la emisii de dioxid de carbon de peste 1000 de ori mai multe decât aceeași cantitate de apă de la robinet.
„La mâna a doua”!
Cumpără de la Second Hand! Poți găsi haine și alte lucruri de calitate bună la super oferte. Mai mult de jumătate din hainele care sunt aruncate ar putea fi folosite din nou.
Folosește pungi de hârtie pentru fructe!
Se spune că pungile de plastic sunt folosite în medie 25 de minute. Dacă ajung în natură, pot provoca un mare rău faunei sălbatice.
Sari peste fast-food!
Gândește-te când îți cumperi un hamburger, există ambalajul produsului și ambalajele ingredientelor. Și de obicei luăm un meniu cu 3-4 produse. Cât ambalaj se folosește?
Suedia are ceva istorie când vine vorba de reciclare. Dar suedezii nu au fost așa de la început. Au avut nevoie de timp și educație pentru a conștientiza că pot face diferența.
Și mie mi-a fost greu la început, dar după ce am învățat cum stă treaba, a venit totul de la sine. 😊
Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!
2 thoughts on “Sortarea deșeurilor în Suedia (källsortering)”
Multumim Sanna!
Cu placere!