Viața în Suedia poate fi foarte frumoasă dacă avem grijă să ținem cont de niște reguli de bază importante atunci când vrem să facem parte din societatea suedeză. 

Sunt multe diferențe între sistemul românesc și cel de aici și dacă nu ești bine informat atunci când decizi să vii aici problemele se pot ține lanț. Pentru asta am hotărât să scriu acest blog, facilitând în același timp comunicarea cu cei care încearcă să apeleze la mine pentru diverse probleme.

La viața frumoasă de aici contribuie și natura ce ne oferă păduri din abundență și verde cât vezi cu ochii cel puțin 6 luni pe an. Despre toate acestea este vorba în acest blog și nu numai, vor fi informații noi săptămânal pentru a răspunde cât mai multor întrebări și nevoi pe care cei care locuiesc aici sau intenționează să se mute în Suedia le pot avea. 

De exemplu, aici vei mai putea citi articole despre ce trebuie să ții cont atunci când te angajezi ca să nu fii exploatat și cum să faci dacă ești dat afară sau hotărăști să-ți dai demisia. Sunt drepturi pe care le ai, iar dacă nu le cunoști te vei simți mereu o victimă fără a ști să te aperi.

Vei găsi informații despre ce să faci când te muți, ca să nu ți se piardă corespondența și să ai probleme că nu iți ajung scrisorile de la instituțiile importante (știu persoane care au plătit mii de euro în amenzi pentru că nu le-a venit poșta unde trebuia). 

Vei afla cum funcționează sistemul medical în Suedia și cum e cu asigurările medicale (sunt persoane care au fost nevoite să plătească destul de mult pe tratamente și intervenții chirurgicale după ce s-au accidentat la lucru sau s-au îmbolnăvit, lucru care poate fi evitat foarte ușor). 

Aici vei putea citi și despre regulile pe care le impune statul suedez atunci când deții o mașină personală, ce ești obligat să faci și când. La fel și aici, aceste informații te vor scuti de amenzi și de probleme.

Intenția mea este, până la urmă, să găsești informații pentru tot ce ai nevoie pentru o viață plăcută în Suedia și nu să te sperii, așa cum probabil ai crezut când ai citit toate exemplele negative de mai sus 😀. Sunt cazuri reale dar care pot fi evitate. Acesta fiind un blog în continuă dezvoltare care vrea să vină în întâmpinarea multora dintre voi, nu toată informația va fi accesibilă direct, ne vom adapta din mers și vom încerca să abordăm doar situații ce prezintă interesul vostru și vă ajută să vă dezvoltați frumos în Suedia.

Sper că vei înțelege că e o cultură diferită de a noastră și moduri diferite de a rezolva lucrurile. Sunt multe lucruri noi de invățat, dar, cu toate acestea birocrația este mult mai simplă aici. Acest lucru nu te scutește de a le cunoaște și de a le aplica pentru a nu le face tu complicate 😊. 

În afară de toate regulile de aici, ca să beneficiezi de o viață cât mai bună în Suedia e bine să te integrezi cât mai repede. Dacă mergi numai la muncă toată ziua și apoi acasă și vezi numai români în jurul tău, pierzi farmecul țării și pierzi posibilitățile de dezvoltare pe toate planurile.

Tot ce scriu aici este documentat de pe paginile oficiale ale statului sau din alte surse, dar să știi că există mai multe adevăruri, în funcție de ce om întâlnești la ghișeu, în funcție de situația ta sau în funcție de schimbările temporare din lege.

Eu nu sunt avocată și nici expertă în birocrație și nu îmi asum răspunderea pentru aceste informații. Articolele sunt un ghid pentru cei care vor să evite sau să prevină unele probleme și care vor să cunoască viața în Suedia.