A-KASSA: ajutor de șomaj

Când ești șomer poți primi ajutor economic în timp ce cauți de lucru, de la A-kassa. Pentru a avea acces la asta trebuie să îndeplinești niște condiții. Dacă îndeplinești condițiile și ești membru la A-kassa de cel puțin un an poți primi ajutor de șomaj în funcție de salariul pe care l-ai avut. Dacă nu ai fost în A-kassa destul de mult (sau deloc) poți primi o recompensă de bază. 

Condiții generale

  • să fii membru la A-kassa de cel puțin un an
  • să fii înscris la Arbetsförmedlingen
  • să poți lucra cel puțin 3h/zi cel puțin 17h/săptămâna
  • să fii accesibil pe piața de muncă 

Când primești ajutor de șomaj e important să cauți activ de lucru, altfel ți se întrerupe ajutorul.

Alte condiții ca să primești bani de la A-kassa:

  • trebuie să poți și să vrei sa începi să lucrezi imediat. Nu e voie să existe ceva ce te împiedică să iei un job direct. Dacă ai copii trebuie să ai pe cineva care să aibe grijă de ei. 
  • trebuie să fii lucrat în ultimul an cel puțin 6 luni cu cel puțin 60 h/lună sau cel puțin 420 h într-o perioadă continuă de 6 luni cu cel puțin 40 h în fiecare luna)

Câți bani pot primi?

Câți bani primești depinde de cât de mult ai muncit, de venitul anterior și de cât timp ești membru la A-kassa. A-kassa decide asupra compensației.

Compensație în funcție de venit

Dacă ești membru A-kassa de cel puțin un an, poți primi până la 80% din salariul anterior. Poți primi maxim 26.400 SEK pe lună înainte de impozitare.

Compensație de bază

Dacă nu ești membru la A-kassa sau ești membru de mai puțin de un an, poți primi o compensație de bază. Poți primi maxim 11.220 SEK pe lună înainte de impozitare, în funcție de cât ai lucrat înainte. Trebuie să ai cel puțin 20 de ani pentru asta.

Cât timp pot primi bani?

Perioada de compensare este de 300 de zile. Poți primi compensații pentru maximum cinci zile pe săptămână. Dacă ai copii sub 18 ani, perioada se prelungește automat cu 150 de zile. Dacă nu ai primit un loc de muncă după 300 de zile de compensare, ți se poate oferi să participi la ceva activități și atunci intri în altă perioadă de compensare, cu aceeași sumă.

Cât costă A-kassa?

A-kassa costă diferit în funcție de breasla în care ești membru. Taxa de membru în general nu depinde de venit ci toți membrii plătesc aceeași taxă. Un abonament costă în jur de 150 SEK/lună, care este o sumă relativ mică în comparație cu cât valorează când ai nevoie de ea. 

Dacă vrei să te înscrii la A-kassa trebuie să găsești una de care aparții, adică care se ocupă cu domeniul tău de activitate. De exemplu, dacă lucrezi în construcții te poți înscrie la Byggnads A-kassa, dacă lucrezi la birou poți la Uniunen, etc. AICI poți găsi de care aparții.

Există o A-kassa la care te poți înscrie indiferent de domeniul în care lucrezi: SAAK

A-kassa e o asigurare. Plătești în fiecare lună și primești bani când ai nevoie, dacă îndeplinești condițiile. Se poate să plătești la A-kassa ani de zile și să nu ai nevoie de ajutorul lor niciodată. Ca și asigurarea de mașină. A-kassa este o asigurare la un preț bun. Dacă devii șomer și primești cea mai înaltă compensație posibilă timp de trei luni, echivalează cu toate cotizațiile de membru pe care le plătești către A-kassan pe întreaga viață profesională.

Te poți înscrie la A-kassa și dacă ai doar samordningsnummer.

Sursă: Arbetsförmedlingen, Sveriges A-Kassor

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top