Când te angajezi nu te gândeşti că poate, cândva, vei rămâne fără muncă și poate nu vrei atunci să plătești 100-200 SEK/lună pentru o asigurare de șomaj. Dar dacă rămâi șomer asta devine un mare ajutor.

Această asigurare  în Suedia se numeste A-kassa. 

Deci, dacă ești înscris la A-kassa poți primi ajutor financiar când rămâi șomer. Asta nu înseamnă că dacă ești șomer acum și te înscrii la A-kassa, vei primi bani imediat. 

Condițiile pentru a primi ajutor de la A-kassa sunt în general acestea:

  • să fii înscris la Arbetsförmedlingen
  • să fii membru la A-kassa cel puțin un an
  • să fi lucrat în acest an cel puțin 6 luni (poate fi mai puțin de 8h/zi)

Câți bani poți primi?

  • până la 80% din salariu

Această informație este generală. Există detalii ce diferă in funcție de A-kassa de care aparții.

A-kassa este ca o asigurare. Plătești în fiecare lună (circa 150 SEK) și primești bani când ai nevoie, dacă îndeplinești condițiile. Deci, se poate să plătești la A-kassa ani de zile și să nu ai nevoie de ajutorul lor niciodată. Ca și asigurarea pentru mașină.

Dacă vrei să te înscrii la A-kassa trebuie să găsești una de care aparții, adică care se ocupă cu domeniul tău de activitate. De exemplu, dacă lucrezi în construcții te poți înscrie la Byggnads A-kassa, dacă lucrezi la birou poți la Uniunen etc.

Este o A-kassa la care te poți înscrie indiferent unde lucrezi. Nu știu cât sunt de buni și nu știu dacă există diferențe mari între A-kasse. http://www.a-kassa.se/saak Aici sunt formularele care trebuie trimise: http://www.saak.se/bli-medlem/.

Iar aici le găsești pe celelalte A-kassa: https://www.sverigesakassor.se/for-arbetssokande/hitta-din-akassa/


Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!