Asigurarea auto

Dacă un vehicul este înregistrat în trafic, proprietarul trebuie să aibă o asigurare pentru acesta. Acest lucru se aplică și în cazul în care vehiculul de exemplu ți-a fost furat, are interdicție de utilizare sau nu este în stare de funcționare. Nu trebuie sa fie asigurat, decât atunci cănd este scos din circulație.

Există un număr mare de companii care fac asigurări auto, trebuie să te uiți la fiecare să vezi exact ce oferă și cât costă. În general se poate spune că e obligatoriu să ai “trafikförsäkring”, dar dacă faci un accident și e vina ta, atunci tu nu vei fi despăgubit. Dacă vrei să primești ajutor financiar în caz de accident (când tu eşti de vină), trebuie să ai o asigurare mai mare. Cât de mare să fie, e alegerea ta.

În ce constau asigurările?

Trafikförsäkring (asigurarea minima) include despăgubiri pentru:

Vătămări corporale pentru șofer, pasageri și pentru persoanele terțe implicate. De asemenea, acoperă daunele pe care le provoci proprietății altcuiva. Nu vei primi despăgubiri pentru deteriorarea propriului vehicul sau a bunurilor din interiorul mașinii.

Helförsäkring (asigurarea completă) include:

Vătămări rutiere

Tot ce e inclus in trafikförsäkring.

Foc

Vei fi plătit pentru daune cauzate de incendiu, fulger sau explozie. De asemenea, poți primi compensații pentru deteriorarea cablurilor electrice cauzate de un scurtcircuit.

Sticlă

Primești bani dacă trebuie să repari sau să înlocuiești un geam din cauza unei fisuri sau a unei lovituri de piatră.

Furt

Dacă mașina ta este furată sau dacă a fost spartă.

Asistență și tractare

Tractează mașina dacă se oprește in trafic, dacă ai pierdut sau deteriorat cheia mașinii sau dacă ai făcut pană.

Protecție legală

Costuri juridice dacă ajungi la neînțelegere după, de exemplu, un accident.

Deteriorarea mașinii și a parților electronice

Defecțiuni la motor și partea electronică, cum ar fi lanțul cu came rupt sau defecțiuni la sistemele de răcire și încălzire. Se aplică mașinilor care au cel mult opt ​​ani sau care au parcurs maximum 120.000 de kilometri. De îndată ce, una dintre aceste condiții nu mai este indeplinită, va inceta și asigurarea.

Toate riscurile

Vei primi despăgubiri dacă alimentezi combustibilul greșit, pierzi sau deteriorezi cheia mașinii. De asemenea, acoperă daunele dacă se întâmplă să deteriorezi interiorul mașinii, pentru mașinile care au cel mult opt ​​ani.

Criză

Dacă trebuie să vezi un psiholog după, de exemplu, un accident de circulație.

Daune auto

Deteriorarea mașinii într-un accident de circulație, chiar dacă vina este a ta. Poți primi, de asemenea, despăgubiri și dacă ai intrat într-un stâlp sau ai suferit daune din alte motive.

Halvförsäkring (asigurarea între trafikförsärking și helförsäkring) include:

Tot ce este inclus în asigurarea completă (helförsäkring), cu excepția despăgubirii pentru daune auto.

Prețul 

Prețul pentru asigurare depinde de mai mulți factori: de vârsta șoferului, zona în care locuiești, de istoricul tău ca și șofer… Dacă vrei să compari diferite firme de asigurări, poți să mergi la Insplanet.

Mulți oameni uită să plătească asigurarea de bază (trafikförsäkring), sau nu știu că trebuie, sau cred că e plătită deja. Asta e o greșeală scumpă care costă 100 SEK/zi și crește repede la câteva mii de coroane până îți dai seama ce se întâmplă. Dacă intri la Transportstyrelsen poti verifica dacă ai ceva datorii la ei.

Dacă ai o maşină de valoare mică, nu se merită să ai helsförsäkring pentru că, în caz de accident, tu trebuie oricum să plătești självrisk (3000 SEK) iar ei plătesc restul. Dar trafikförsäkring e obligatoriu pentru toate maşinile.

Impozitul pe vehicul

Taxa pe vehicul trebuie plătită pentru toate vehiculele impozabile care nu sunt scoase din circulatie. În mod normal, taxa este plătită în avans timp de un an. În cazul în care taxa este mai mare de 3.600 SEK, aceasta este împărțită în trei perioade. 

Oricine este înregistrat ca proprietar al unui vehiculul la începutul lunii de plată este obligat să plătească impozitul. Proprietarul vehiculului are responsabilitatea de a se asigura că taxa vehiculului este plătită la timp.

A înregistra un vehicul și a-l scoate din circulatie

Înregistrarea 

Pentru a avea voie sa conduci un vehicul, acesta trebuie să fie înregistrat în trafic. Pentru asta tu, în calitate de proprietar, trebuie să ai o asigurare auto și să plătești impozitul pentru vehicul. Înregistrarea poate fi făcută prin Internet, aplicație sau talon.

Scoaterea din circulație

Dacă nu vei folosi un vehicul, îl poți scoate din circulație. Atunci nu trebuie să plătești impozitul și asigurarea. Anularea se poate face prin Internet, aplicație sau talon. O motocicletă sau o rulotă poate fi de exemplu scoasă din circulație în timpul lunilor de iarnă.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top