Dacă vrei să cumperi, să vinzi o mașină, sau să o iei în leasing, acest site poate fi o variantă foarte bună: https://www.bytbil.com/ Aici poți căuta în funcție de marca care te interesează și de opțiunile pe care ți le dorești la viitoarea ta achiziție. Dacă vrei să-ți vinzi mașina, sunt multe firme pe acest site care cumpără autoturisme la mâna a doua, și se creează o concurență între acestea, care să-ți ofere cel mai bun preț.
Când cumperi
Când cumperi o mașină poți trece prin situații mai puțin plăcute dacă nu faci înainte câteva verificări și mașina la care ai visat se poate transforma într-un coșmar. Controlează vânzătorul și mașina înainte de cumpărare! Pe www.Carfax.se poți afla date importante despre mașina pe care intenționezi să o cumperi (informații despre toți proprietarii pe care i-a avut până la acel moment, dacă este importată, dacă kilometrajul este suspect, dacă a fost folosită ca și taxi, dacă a avut accident în trecut și multe alte informații utile ce te vor ajuta să-ți faci o părere despre aceasta).
Dacă tu cumperi o mașină, gândește-te că tu preiei toată responsabilitatea ei. De aceea este important să verifici dacă mașina pe care vrei să o cumperi este înregistrată în trafic, dacă impozitul este plătit sau dacă există amenzi neplătite pe numele ei. Dacă ceva nu este în regulă, tu ești responsabil de plata restanțelor. Asigură-te și că talonul este trimis pentru înregistrare noului proprietar (tu, în cazul acesta).
Când vinzi
Dacă tu vinzi mașina, asigură-te că talonul este trimis la Transportstyrelsen sau că schimbarea proprietarului e făcută prin Internet. Cât timp nu s-a schimbat proprietarul, tu ești responsabil în continuare de aceasta.
La vânzarea unui vehicul, bineînțeles, vânzătorul trebuie să furnizeze cumpărătorului o chitanță pentru noua achiziție.
Schimbarea dreptului de proprietate
Ai cumpărat sau vândut un vehicul? Atunci, tu și cealaltă parte implicată în acest proces de vânzare-cumpărare, trebuie să faceți o cerere de schimbare a proprietarului.
Puteți face acest lucru prin:
- web (pe site-ul celor de la Transportstyrelsen https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/ )
- aplicație (numita “Mina fordon”)
- trimis talonul prin poștă.
Dacă cumperi sau vinzi vehiculul la un dealer de mașini, cel mai probabil, acesta va face schimbarea.
Cel mai bine este, dacă cererea de schimbare a proprietarului se face online, pentru că acest lucru se va întâmpla în timp real. Dacă trimiți prin poștă trec câteva zile, în care mașina poate fi implicată în diferite evenimente neplăcute, iar tu figurezi încă ca și proprietar al acesteia.
Cererea de schimb de proprietate trebuie să includă:
- personnummer-ul cumpărătorului (sau alt număr de identificare)
- numele cumpărătorului
- adresa cumpărătorului din Suedia
- data transferului dreptului de proprietate
- semnăturile, atât ale vânzătorului, cât și ale cumpărătorului.
Trimite talonul către:
Transportstyrelsen
701 81 Örebro
Trebuie să te asiguri personal că cererea este trimisă unde trebuie. De asemenea, verifică dacă cealaltă parte este persoana care pretinde a fi.
Certificatul de înmatriculare (talonul)
Pentru fiecare vehicul înmatriculat în Suedia se eliberează un certificat de înmatriculare. Certificatele de înmatriculare de după 2004, au două părți.
Prima parte a certificatului de înmatriculare- informații tehnice și multe altele
Partea întâi este trimisă persoanei care deține sau folosește vehiculul. Este gratuit și trimis direct la adresa pe care o ai în registrul de circulație rutieră. În cazurile în care vehiculul este închiriat (leasing), partea întâi a certificatului de înmatriculare este trimisă utilizatorului vehiculului.
Partea a 2-a a certificatului de înmatriculare- un document important
Partea a 2-a este trimisă persoanei care, conform registrului rutier, deține vehiculul. Dacă vehiculul este pe leasing, partea a 2-a este trimisă locatorului. Această parte a certificatului de înmatriculare este un document de valoare și trebuie să fie întotdeauna inclusă într-o schimbare de proprietate, chiar și în cazurile în care are loc o schimbare de proprietate către o companie auto.
Deoarece certificatul de înmatriculare este un document important și un act al celui care este înregistrat ca și proprietar al unui vehicul, este important să ai grijă de el. Nu uita să păstrezi certificatul de înregistrare într-un loc sigur, astfel încât să nu cadă pe mâini greșite – niciodată în mașină, de exemplu.