Sistemul suedez de pensii este format din trei părți: pensia generală (ce conține pensia de venit și pensia premium), pensia tjänstepension și economiile private de pensie.

Allmän pension (pensie generală)

Câștigi o pensie generală lucrând și plătind impozite.

În fiecare an se alocă 18,5 % din venitul tău pensionabil, adică salariul și alte beneficii impozabile, pensiei generale.

Pensia generală se plătește de la vârsta de 65 de ani cât timp trăiești. Începând cu 2023 vârsta de pensionare va fi schimbată la 66 de ani. Asta se va aplica pentru cei născuți în 1958 sau mai târziu.

Vârsta minimă de retragere a pensiei este de 63 de ani. Este posibil să scoți părți din pensie și să continui să lucrezi, dar trebuie să reduci timpul de lucru corespunzător.

Tjänstepension

Dacă lucrezi la stat, primești tjänstepension. Dacă lucrezi la privat poți primi tjänstepesion dacă lucrezi la birou sau ai poziție de șef. Dacă studiezi sau ești șomer, nu ai tjänstepension. Dacă ești antreprenor sau nu ai tjänstepension, e bine să compensezi cu propriile economii.

Eget sparande (economii proprii)

Dacă vrei o pensie mai mare, poți economisi în privat, în diferite moduri:

 • Contul de investiții (investeringssparkonto ISK) înseamnă că economisești în acțiuni sau fonduri și ceea ce ai în cont este deținut direct de tine.
 • Asigurarea de capital (kapitalförsäkring) include aproape întotdeauna un anumit tip de asigurare. Acțiunile sau fondurile pe care le ai acolo nu sunt deținute de tine, ci de o companie de asigurări.
 • Rambursările ipotecare pot fi o opțiune în combinație cu economiile proprii.

Garantipension (pensie garantată)

Cine a avut venituri mici sau deloc din timpul vieții poate primi o pensie garantată. Poți primi pensie garantată de la vârsta de 65 de ani (66 de ani din 2023).

Cine poate primi pensia garantată?

Poți avea dreptul la o pensie garantată dacă ești rezident în Suedia de cel puțin trei ani. Pentru a beneficia de o pensie garantată integrală, este necesar să fi locuit în Suedia timp de 40 de ani de la împlinirea vârstei de 16 ani până la anul în care împlinești 64 de ani. Dacă ai locuit în Suedia pentru o perioadă mai scurtă, pensia garantată se reduce cu 1/40 pentru fiecare an. Dacă, de exemplu, locuiești în Suedia timp de 27 de ani, vei primi așadar o pensie garantată cu 27/40 de părți.

Dacă ai locuit anterior într-o altă țară din UE

Dacă ai pensii bazate pe venit precum pensie de venit, pensie de văduvă sau pensie din altă țară, pensia garantată se reduce treptat și apoi încetează complet când ai atins un anumit nivel.

Cât e pensia garantată?

Cel mult, pensia garantată poate fi de 8.779 SEK pentru persoanele singure și de 7.853 SEK pe lună pentru persoanele căsătorite.

Nu primești pensie garantată dacă ești:

 • singur și primești 12.794 SEK pe lună sau mai mult în pensie bazată pe venit înainte de impozitare
 • căsătorit și primești 11.389 SEK pe lună sau mai mult în pensie bazată pe venit înainte de impozitare

Pensie de urmaș – sprijin financiar în caz de deces

Poți avea dreptul la pensie de urmaș dacă soțul tău decedează sau dacă pierzi unul sau ambii părinți în copilărie. Sprijinul este să acopere o parte din venitul cu care a contribuit defunctul.

Pensie de boală

Dacă ai între 19 și 64 de ani și ai o boală sau un handicap, care înseamnă că nu poți munci acum și nu vei mai putea munci niciodată, poți primi o pensie de boală.

Mărimea pensiei de boală depinde de salariul tău și de măsura în care capacitatea ta de muncă este redusă.

Sfat – cum îți poți influența pensia

– Lucrează cu normă întreagă dacă poți. Asta poate face o mare diferență, deoarece venitul pe viață este baza pentru pensia ta.

– Economisește pentru pensie, începe cât mai devreme și crește suma pe măsură ce merge. Chiar și sume mai mici pot face diferența pe termen lung.

– Încearcă să lucrezi pentru angajatorii care asigură tjänstepension, aceasta este o parte foarte importantă a viitoarei pensii.

– Dacă ai firma propria, este important să știi cum arată regulile. Deoarece, de exemplu, dividendele dintr-o companie nu sunt pensionabile, este important să ai un salariu rezonabil. În calitate de angajator, este de asemenea înțelept să faci plăți către propria tjänstepension.

– Dacă poți, încearcă să lucrezi câțiva ani după 66 de ani. Cu cât te pensionezi mai târziu, cu atât pensia pe care o vei primi lunar este mai mare.

Exemplu:

Salariu înainte de pensionare: 28.000 SEK

Retragerea pensiei la vârsta de 65 de ani: 17.000 SEK / lună

Retragerea pensiei la vârsta de 63 de ani: 14.900 SEK / lună

Următoarele oferă drepturi de pensie în pensia generală:

 • Venituri din muncă pentru care plătești impozit
 • Venituri din firma proprie
 • Compensație de la A-kassa
 • Bani de boală
 • Alocația parentală
 • Compensații de boală și activitate
 • Copiii cu vârsta sub patru ani – tutorele cu cel mai mic venit primește un supliment

Următoarele NU oferă o pensie generală:

 • Căstiguri capitale
 • Alocația copilului
 • Suport de întreținere
 • Burse fără taxe
 • Venituri pe care le-ai câștigat în alte țări
 • Plata pensiilor

Dacă ai lucrat în Suedia câțiva ani și te muți înapoi în România

Unii oameni se întreabă “Cum pot retrage banii de pensie pentru perioada în care am lucrat în Suedia?”. Nu este posibil să obții suma întreagă atunci când încetezi să lucrezi în Suedia.

Toți banii pe care angajatorul tău i-a plătit pentru pensie sunt încasați și te așteaptă. Poți începe să îi retragi cel mai devreme când ai împlinit vârsta de 62 de ani (poate veni o nouă lege privind vârsta). Atunci nu poți scoate întreaga sumă deodată, dar primești plăți lunar atâta timp cât trăiești. Cu toate acestea, poți alege să primești plățile o dată sau de câteva ori pe an în loc de fiecare lună.

Când este momentul să te pensionezi, trebuie să contactezi autoritatea de pensii din țara în care locuiești și să le spui că dorești să ceri dreptul la pensie din Suedia. Autoritatea din țară trimite apoi o cerere către autoritatea suedeză de pensii.

Trimite cererea cu cel puțin 6 luni înainte de a vrea să primești plata. 

Vezi întreaga pensie viitoare și fă o simulare

AICI poți face o previziune a pensiei tale și vedea ce venit poți obține la pensie, pe luna. 

Este posibil să iei o parte sau toată pensia și să continui să muncești.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!