Pensia in Suedia 2024

În fiecare an, tu și angajatorul tău plătiți o taxă în funcție de venitul tău, care este depusă în sistemul de pensii. Drepturile tale de pensie acumulate pe parcursul vieții determină mărimea pensiei tale.

Pensia generală (allmänpension) constă în pensie de venit (inkomstpension) și pensie premium (premiepension). 

Sistemul public de pensii funcționează în mare măsură ca o bancă de economii.

Toți cei care realizează venituri plătesc contribuții la pensie prin impozit. Acest lucru o fac și cei care primesc indemnizație de boală, indemnizație parentală, ajutor de șomaj sau compensație de boală și șomaj (aktivitetsersättning).

Taxele se depun în două conturi separate, unul pentru pensie de venit și unul pentru pensia premium. Pensia premium este investită în fonduri pe care le poți alege singur. Dacă nu faci propria alegere, banii sunt plasați în opțiunea preselectată de guvern (AP7 Såfa), care este un portofoliu de fonduri.

Ceea ce diferențiază economiile pentru o pensie generală de economiile bancare obișnuite este că cele pentru pensie sunt blocate. Nu îți poți retrage economiile de pensie înainte de vârsta minimă permisă, care este în prezent 63 de ani (2024).

Pensia se calculează în funcție de câți bani ai în conturi când alegi să-ți retragi pensia și de câți ani se așteaptă să mai trăiești atunci.

Vârsta de pensionare

Din anul 2026, vârstă de pensionare pentru fiecare cohortă se va schimba tot timpul. Faptul că vârstele de pensionare sunt crescute se datorează faptului că trăim din ce în ce mai mult și pensia trebuie să dureze o perioadă mai lungă de timp.

Cei tineri, nu vor ști ce vârstă legală li se aplică până când nu se decide o vârstă care se va aplica cohortei lor. Dar în fiecare an se face o prognoză privind evoluția vârstei de referință. AICI poți vedea ce este valabil acum.

Exemple:

Anul nașterii:Vârsta de pensie:Poți lua pensie cel mai devreme la:
196067 ani62 ani
196267 ani63 ani

Prognoze pt următorii ani:

Anul nașterii:Vârsta de pensie:Poți lua pensie cel mai devreme la:
1967-196968 ani64 ani
1981-198369 ani65 ani
1997-199970 ani66 ani

Vârsta de pensie acum este 66 de ani. Ai dreptul să iei pensia cel mai devreme la  63 de ani și ai dreptul să lucrezi până la 69 de ani. Dacă cazi de acord cu angajatorul poți lucra și mai mult.

Mai mulți ani de muncă înseamnă o pensie mai mare pe lună pe viață. Un an de muncă suplimentară după vârsta de 66 de ani poate oferi 1 600 – 2 200 SEK/lună în plus (înainte de impozitare), pentru tot restul vieții. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că banii sunt plătiți într-o perioadă mai scurtă de timp. Dacă ai un venit mai mic sau mai mare, pensia poate fi mai mică sau mai mare decât arată exemplul.

Aplicația pentru pensie

Trebuie aplicat pentru o pensie generală de la Agenția de Pensii Suedeză (Pensionsmyndigheten). Aplică cu aproximativ trei luni înainte de când dorești prima plată, deoarece pot fi necesare informații suplimentare. Poți solicita o pensie cel mai devreme din luna în care Pensionsmyndigheten primește cererea ta. Nu poți solicita o pensie retroactiv.

Dacă ai propriile economii de pensie pe care vrei să le retragi, se aplică reguli diferite când poți începe să retragi banii. Verifica cu compania sau banca.

Pensia garantată 

Dacă nu ai avut venituri din muncă în Suedia, pensia generală va consta într-o pensie garantată. 

Dacă ai avut un venit scăzut în Suedia sau ai lucrat un număr mic de ani, vei primi o pensie bazată pe venituri mici. Pensia ta generală va consta în atât dintr-o pensie bazată pe venit, cât și dintr-o pensie garantată.

Dacă ai venituri mici sau deloc, este posibil să ai dreptul la sprijin pentru persoanele în vârstă sau alocația pentru locuință. Sprijinul pentru bătrâni este un ajutor fără taxe pentru a-ți permite să îți plătești locuința și să ai bani de trai. 

Dacă pleci din Suedia

Dacă ai lucrat și ai câștigat venit pensionabil, ai dreptul la pensie de venit. Se plătește indiferent de locul din lume în care locuiești.

Pensia de garantare, care este o protecție de bază finanțată din impozite pentru cei care au avut venituri de muncă reduse sau deloc în timpul vieții, nu poate fi, totuși, plătită atunci când locuiești în afara Suediei.

Dacă locuiești în România, contactează autoritatea de pensii din țara pentru a obține ajutor cu aplicarea și depunerea cererii pentru o pensie suedeză.

Ziua în care depui cererea în țara în care locuiți este considerată data cererii și îți poți primi pensia suedeză din luna în care ai aplicat. Autoritatea străină de pensii trimite imediat cererea la Autoritatea suedeză de pensii. Ei investighează, decid și îți plătesc pensia suedeză.

În mod normal, vei primi o decizie privind pensia suedeză în termen de 4-6 luni de la cerere, dar în unele cazuri poate dura mai mult, în funcție de natura cazului și de când dorești prima plată.

Sursă: Pensionsmyndigheten

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top