În Suedia nu mai există oficii poștale de vreo 20 de ani. Din cauza Internetului oamenii au încetat să mai trimită scrisori. În loc să plătești pentru un timbru și să aștepți câteva zile până ajunge scrisoarea, tehnologia a făcut să poți trimite un email gratuit care să ajungă aproape instantaneu la destinatar. Din ce în ce mai mulți au început sa aleagă acest mod de a comunica, ceea ce a făcut să nu mai fie nevoie de oficiile poștale. Acestea s-au desființat în 2001.

Ce faci dacă vrei sa trimiți scrisoare sau pachet?

Locațiile unde poți trimite sau poți ridica scrisori recomandate și colete s-au mutat în incinta magazinelor de mâncare, chioșcuri și benzinarii. Deci, dacă vrei să trimiți o scrisoare, cumperi timbru de la una din aceste locații și o lași la ei sau pui plicul în cutiile poștale pe care le gasesti în multe locuri pe stradă. De obicei sunt de culoare galbenă.

Oficiile poștale s-au desființat dar poștașul încă mai duce scrisorile. Până anul trecut poștașul venea și aducea poșta acasă la oameni în fiecare zi, dar pentru că scrisorile se trimit din ce în ce mai rar, acum corespondența vine o dată la două zile. 

Dacă vrei să trimiți pachet, îl ambalezi și mergi în locația care oferă acest serviciu (magazin de mâncare, chioșc sau benzinărie). Ele au contracte cu diferite firme ce fac transport de colete și poți chiar să alegi firma cu care vrei să trimiți. Prețurile diferă puțin de la o firmă de curierat la alta. Din aceste locații poți cumpăra și ambalaje.

Varianta digitală de a trimite și primi scrisori

În ultimii ani (aprox. 20 de ani) oamenii trimit foarte rar scrisori. Pentru asta se foloseste email-ul. Fizic s-au trimis în ultimele decenii numai felicitări de Crăciun dar mai apoi au început să se trimită și ele digital. Acum aproape nimeni nu mai trimite felicitări de Crăciun de nici un fel.

Scrisorile în varianta clasică care se mai trimit sunt cele între persoane fizice și autorități dar în ultimii ani și acest lucru se întâmpla din ce în ce mai rar, acum folosindu-se cutiile poștale digitale. În Suedia nu se folosesc ștampile și de aceea nu e nevoie să ai documentele în original, pe hartie.

Cutii poștale digitale

Hârtia se face din lemn iar transportul emite gaze, astfel cel mai benefic pentru natură este calea digitală.

Pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a economisi bani, autoritățile au început să trimită scrisorile în format digital. De asemenea, tot mai multe firme trimit scrisorile prin  intermediul cutiilor digitale. Cei care nu le trimit așa, folosesc email-ul.

Să iti vină poșta în cutia digitală e practic și pentru tine pentru că poți să-ți primești scrisorile chiar dacă nu ai un domiciliu stabil și chiar dacă nu ești acasă. 

Există mai multe locuri unde îți poți face cont pentru a avea o cutie poștală digitală:

Cea mai populară este Kivra. Acolo primești și scrisorile de la alte firme, nu numai de la autorități.

Ca să-ți deschizi un cont este necesar să ai personnummer și BankID.

Dacă ai o cutie poștală digitală îți vine mai repede formularul de declarație a venitului, ceea ce înseamnă că poți declara mai repede și primi banii mai repede. Asta e valabil numai dacă nu faci nici o schimbare la declarație, dacă nu ai firmă și dacă ai de primit bani (că se poate să ai de plătit).

Diferența dintre a primi un email și a primi o “scrisoare” în căsuța digitală e că email-uri primești din multe părți, multe fiind reclame sau de la prieteni, pe când în casuța digitală primești NUMAI email-uri cu informație importantă, de la autorități sau firme (facturi, contracte etc). Ambele sunt sub formă digitală. Ca să-ți citești email-urile te loghezi cu parola, ca să citești în cutia digitală trebuie să te loghezi cu BankID (deci e securitate mai mare).