Sunt multe lucruri la care trebuie să te gândești când vrei să începi o afacere. Business-ul în sine este același în Suedia ca și în România, dar birocrația poate fi diferită.

Trebuie să începi prin a alege forma companiei. Ce tip de companie ar trebui să alegi depinde, printre altele de, dacă vei înființa o companie singur sau dacă sunteți mai mulți și de ce responsabilitate financiară sunteți pregătiți să vă asumați.

Enskild firma (echivalent cu PFA)

Enskild firma ți se potrivește dacă vrei să începi o afacere singur. Nu costă nimic să te înregistrezi și nu trebuie să ai niciun capital pentru a înființa firma, dar ești personal responsabil pentru companie și pentru datoriile pe care compania le poate primi.

Nu este entitate juridică

Enskild firma nu este o persoană juridică. Personnummer-ul antreprenorului este utilizat ca număr al organizației. Aceasta înseamnă că tu, în calitate de comerciant unic, ești responsabil pentru toate obligațiile companiei, cum ar fi datoriile și contractele încheiate. 

Poți avea angajați

Enskild firma poate avea angajați. Când angajezi pentru prima dată, trebuie să te înregistrezi ca angajator la Skatteverket.

Tu poți fi angajat în altă parte, în timp ce ai o enskild firma.

Deci, compania și tu sunteți “aceeași” entitate. Profitul companiei devine salariul tău și plătești impozit pe venit și deductibile de acolo.

AICI poți înregistra enskild firma.

Aktiebolag (echivalent cu SRL)

Aktiebolag este o societate în care acționarii, în mod normal, nu au o responsabilitate personală pentru datoriile companiei. Este mai scump și mai solicitant cu aktiebolag, dar mai puțin riscant.

Poți înființa un aktiebolag  singur sau împreună cu una sau mai multe persoane. Dacă înființați un aktiebolag, trebuie să aveți un capital social de cel puțin 25.000 SEK. Puteți folosi jumătate din capitalul social pentru a cumpăra bunuri care vor rămâne în companie.

Capitalul social este în mod normal singura ta responsabilitate financiară, adică ceea ce ai putea avea de plătit dacă firma are datorii. Dar poți deveni personal răspunzător pentru plată în anumite situații, de exemplu dacă firma nu plătește impozite și taxe.

Trebuie să numiți un consiliu, CEO și auditor

Aktiebolaget trebuie să aibă un consiliu. Reține că e bine pentru companie să aibă un board cu oameni experimentați, cu cunoștințe și contacte de afaceri diferite.

Aktiebolaget poate avea un director general (CEO), dar nu e obligatoriu.

Auditorul va analiza raportul anual și conducerea consiliului și a directorului general al companiei. Aktiebolag-urile mici pot alege să nu aibă un auditor.

Dacă ai un aktiebolag, profitul nu este luat în considerare ca salariu (cum e cazul cu enskild firma), ci ești angajat de compania ta și primești un salariu. Tu și compania sunteți două entități diferite.

AICI poți înființa o societate un aktiebolag.

Handelsbolag si Kommanditbolag (Societăți comerciale și societăți în comandită)

Dacă sunteți mai mulți dintre voi care doriți să înființați o companie și nu doriți să investiți capital, puteți înființa o societate comercială (handelsbolag).

Handelsbolag este o companie care are doi sau mai mulți parteneri. Coproprietarii pot fi persoane fizice sau companii. Handelsbolag  este în sine o persoană juridică.

Nu trebuie să ai capital, dar tu, care ești partener, ești responsabil pentru datoriile companiei. Împărțiți această responsabilitate în mod egal între voi.

Kommanditbolag (societea în comandită) este o variantă a handelsbolag-ului (societate comercială).

Răspunderea personală și solidară 

Într-un handelsbolag, partenerii sunt întotdeauna răspunzători personal și solidar față de terți și acest lucru nu poate fi niciodată convenit.

Responsabilitatea personală înseamnă că partenerii sunt responsabili cu finanțele lor private pentru datoriile companiei și contractele încheiate. Răspunderea solidară înseamnă că fiecare dintre parteneri poate fi obligat personal să plătească toate datoriile companiei (adică ești responsabil pentru întreaga datorie, nu doar pentru jumătate).

Persoana care a plătit poate, la rândul său, să ceară celorlalți parteneri partea lor din datorie.

AICI puteți înființa o societate comercială sau o societate în comandită:  

Ekonomisk förening (Asociația Economică)

Formarea unei asociații economice este o alternativă dacă sunteți cel puțin trei persoane care doriți să conduceți o afacere împreună.

Asociaţiile economice promovează interesele financiare ale membrilor. Aceasta înseamnă că membrii vor primi un schimb financiar din participarea la asociație. Schimbul financiar poate fi, de exemplu, o angajare, un preț mai bun sau costuri reduse. Asociația poate promova și alte interese decât cele pur financiare, atâta timp cât interesul financiar domină. Bostadsrättsförening si  cooperativele sunt exemple de asociații economice.

Sunt necesari cel puțin trei membri pentru asociație. Pot fi membri atât persoanele private, cât și firme. Toți membrii plătesc o taxă de membru și au dreptul de a participa și de a decide asupra regulilor de bază care se aplică asociației. Taxa de membru poate fi de la 1 SEK în sus.

Membrii nu sunt responsabili financiar pentru asociație. Ceea ce riscă ei este în principiu doar efortul de aderare.

AICI poți înființa o asociație economică. 

În acest tabel poți vedea mai ușor diferența dintre diferitele tipuri de companie:

Enskild firmaHandelsbolagKommanditbolagAktiebolagEkonomisk förening
Persoană juridicăNuDaDaDaDa
Numărul de proprietariDoar 1 persoanăCel puțin 2 persoane sau companiiCel puțin 2 persoane sau companiiCel puțin 1 persoană sau companieCel puțin 3 persoane sau companii
Responsabilitatea proprietarilorComerciantul este personal responsabil pentru acordurile care sunt semnate și pentru datoriile companiei.Un handelsbolag poate încheia un acord. Asociații sunt răspunzători dacă societatea nu își poate plăti datoriile.Un kommanditbolag poate încheia un acord. Asociatul general este răspunzător dacă societatea nu își poate plăti datoriile.Un aktiebolag poate încheia acorduri și este responsabilă pentru datorii.Asociația poate încheia acorduri și răspunde de datorii.
Cerințe de capitalNuNuComplementar: nu Comanditar: cel puțin 1 SEKCel puțin 25.000 krDa, sub forma unui efort

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!