Försäkringskassa este o instituție care ajuta financiar pe cei care au nevoie și au dreptul la aceasta. Nu e același lucru cu ajutorul social.

De la ei se primesc bani în anumite cazuri, ca de exemplu:

– dacă te accidentezi la locul de muncă

– dacă ești bolnav

– reabilitare după boală/accident

– maternitate

– beneficii pentru pensie

– dacă ai grijă de un membru al familiei care e bolnav

– dacă adopți un copil care nu e suedez

– dacă ai copil sub 16 ani (alocație și pensie alimentară)

– ajutor cu chiria

– dacă ești o persoană cu handicap

– dacă ești nevoit să mergi la dentist (numai strictul necesar)

Deci Försäkringskassa se ocupă cu multe. Întrebarea e la ce ai tu dreptul. Asta depinde de multe lucruri. În primul rând dacă ai personnummer sau nu. Fără acesta nu ai prea multe drepturi.

Apoi depinde de câți bani câștigi și de ce ai nevoie.

Alocația pentru copii o primesc toți și primesc aceeași sumă, indiferent de cât câștigă părinții. Unii consideră că, câștigă mulți bani și nu au nevoie de alocație de la stat astfel, nu vor să profite de stat. Dar nu poți să spui că nu vrei să primești această alocație, ești obligat să o iei. În Suedia se procedează așa pentru a nu se face diferența între copii, să nu se vadă cine are părinți bogați și cine are părinți săraci. Când ți se întâmplă ceva și ai nevoie de ei, îi poți găsi AICI.


Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!