Suedia are o natură foarte frumoasă și multe spații  amenajate pentru recreere în aer liber.  Dreptul pentru accesul public în natură (Allemansrätten) ne oferă oportunități fantastice de a ne bucura de natura suedeză, dar asta înseamnă că pe lângă libertate avem și o responsabilitate.

În fiecare an, incendiile de pădure au loc pentru că cineva a făcut un foc de tabără sau grătar într-un mod iresponsabil.

Dacă ai cea mai mică îndoială privind abilitățile tale de a evita un incendiu în contextul în care condițiile sunt favorabile pentru declanșarea unuia, cum ar fi seceta, cea mai bună soluție ar fi să te abții de la a face focul în aer liber. Din această cauză în fiecare an iau foc multe păduri.

La ce e bine să te gândești dacă vrei să faci grătar

E important să alegi un loc sigur, unde nu există riscul răspândirii focului, deteriorării solului sau a vegetației. Dacă nu ești sigur pe un anumit loc, poți sa faci grătar în locurile special amenajate pentru asta. Există cam peste tot asemenea spații și foarte posibil să găsești ceva liber. 

Cu ce poți face focul?

Poți folosi conuri și ramuri căzute la pământ, dar nu ai voie să rupi sau să tai crengile din copaci.

Ce este interdicția de a face focul?

Atunci când sunt anunțate pericole de incendiu, este interzis a se aprinde focul, ​​inclusiv focul în spațiile amenajate. O interdicție de incendiu se anunță, de obicei, atunci când umiditatea este foarte scăzută și există un risc foarte mare de incendiu forestier.

Dacă faci foc în perioada în care este interzis, poți primi sancțiuni de la 6 luni de închisoare și amendă, până la 4 ani de închisoare, dacă infracțiunea este gravă. De exemplu, un om a făcut grătar în curtea casei sale când a fost interdicție totală de a face foc și pentru asta  a trebuit să plătească aproape 20 000 SEK. 

Dacă vrei să afli ce interdicții sunt când decizi să faci grătar în natură, apasă AICI si alege zona care te intereseaza! 

Grătar în rezervație naturală? Ce se aplică?

Dacă te afli într-o rezervație naturală, se aplică alte reguli. Planifică înainte de a ieși în natură și află care sunt condițiile pentru a face foc în acea rezervație naturală. Poți găsi adesea informații pe site-ul municipalității.

Recomandări

Înainte de a începe să faci grătar e bine să ai un plan pentru, cum să stingi focul și cum să acționezi dacă focul începe să se răspândească. Asigură-te că ai tot ce este nevoie chiar de la început. Odată ce focul a început să se răspândească, nu vei avea timp să fugi după găleți cu apă sau să cauți lopata.

Asigură-te că focul este stins complet înainte de a părăsi locul. Din păcate, există o mulțime de exemple de incendii forestiere care au început deoarece cineva nu și-a dat seama că focul “stins” avea încă jar ce ardea. Dacă cărbunii sunt expuși ulterior la o rafală de vânt, se pot aprinde din nou, cu consecințe devastatoare.

Este adesea mai sigur și mai ușor să folosești un grătar decât să faci un foc direct pe sol. Există o mulțime de grătare simple care nu cântăresc foarte mult și care funcționează bine, pe care le poți lua cu tine chiar dacă trebuie să mergi puțin până la zona de grătar amenajată.

Un alt lucru foarte important este să faci curățenie după tine. În locurile amenajate pentru grătare, există și coșuri de gunoi. Dacă faci grătar în natură, unde nu sunt coșuri de gunoi, strângi totul și  arunci la primul tomberon sau acasă.  Să nu lași în natură decât urma pașilor tăi. De aceea avem o natură frumoasă și sănătoasă în Suedia. 

Ce mănâncă suedezii la gratar?

Tot ce se poate mânca: carne, pui, peste, legume… Mai puțin mici 🙂.

Preferații copiilor sunt cârnații sau hamburgerii la grătar, care se pun într-o pâine specială și cu Ketchup sau muștar pe deasupra. Adulții completează cu tot felul de legume/salate.

Așadar, ca și concluzie, să ne bucurăm împreună cu cei dragi de timpul petrecut în natură acordându-i respectul cuvenit și să ținem cont de recomandările autorităților.

Poftă mare la grătare! 

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!