Împrumut bancar

Dacă vrei să împrumuți bani în Suedia e bine să cunoști regulile. 

De unde poți împrumuta

Poți împrumuta bani de la bancă sau de la diferiți creditori. 

Există și firme care te ajută cu asta. În loc ca tu să contactezi fiecare creditor, ceri un împrumut prin ei și ei contactează 20-30 de creditori. Exemple de astfel de firme sunt Lendo, Sambla, Zmarta, Enklare și Freedom Finance

Diferite feluri de împrumuturi

Poți să împrumuți o anumită sumă fixă, de exemplu dacă vrei să cumperi ceva și știi exact cât costă. Banca îți pune banii în contul tău și tu vei începe să ii dai înapoi plătind dobândă în fiecare luna.

Un kreditkonto e altfel. Aici ți se asigură un credit de cât ai cerut iar tu folosești de acolo bani când vrei și câți vrei. Plătești dobândă numai pentru banii pe care-i folosești. Deci, ca o pușculiță de bani, numai că e digitală. Ai o suma de bani acolo, scoți câți vrei și când vrei, pui înapoi când vrei. Și plătești dobândă numai pe banii care nu sunt în “pușculiță”.

Există împrumuturi cu garanție și fără garanție. Diferența este că în primul caz banca are o siguranță că va primi ceva înapoi dacă tu nu plătești (casa pe care ai platit-o cu acești bani, barca, firma…). Dobânda este mai mică la împrumuturi cu garanție decât la cele fără. 

Exista “sms-lån”, adică împrumut prin sms, pentru o sumă mai mică. Merge cel mai repede, are cele mai puține condiții și primești banii în 15 minute. Dar dobânda este foarte mare.

Diferite scopuri pentru împrumut

Poți împrumuta bani pentru diferite lucruri. Condițiile ca să poți primi împrumutul și dobânda depind de acestea.

Dacă vrei să împrumuți bani pentru locuință lași locuința ca garanție, ceea ce-ți dă posibilitatea să plătești dobândă mai mică. Sunt foarte multe de explicat despre acest subiect, așa că voi scrie o postare separată.

Dacă vrei să împrumuți pentru mașină poți împrumuta cu garanție (mașina) sau fără garanție. În primul caz poate fi mai ușor să primești împrumutul și dobânda poate fi mai mică, dar primești acest împrumut numai dacă cumperi de la firma de mașini. Dacă vrei sa cumperi de la o persoana privată trebuie sa iei un împrumut fără garanție. Voi scrie și despre asta într-o postare separată.

Poți să împrumuți și pentru firmă. Și aici există varianta de împrumut cu și fără garanție.

Există împrumut pentru consum, unde nu trebuie nici o garanție. Poate vrei să-ți cumperi mobilă sau să călătorești. Acesta e mai greu de primit și dobânda e mai mare.

Dacă ai mai multe împrumuturi cu dobânzi mari, poți cere un împrumut mai mare pentru a plăti toate împrumuturile mai mici pe care le ai (samlingslån). De exemplu, dacă mai ai de plătit 10 000 SEK la un creditor care îți ia 15% dobânda, mai ai 5 000 SEK undeva unde plătești 10% dobânda, poți lua un împrumut pe 15 000 SEK cu o dobândă de 5% și plătești împrumuturile vechi. Acest împrumut e mai ușor de primit pentru că nu înseamnă că te bagi in datorii noi. Datoriile rămân aceleași, numai dobânda scade.

Dobânda

Dobânda diferă de la an la an, de la creditor la creditor si de la caz la caz. Dobânda pe împrumut fără siguranță se pune de obicei individual, după ce ți-au făcut un “test de valoare de credit” care se bazează pe cum arată economia și situația ta și ți se poate oferi dobândă între 3-30%. Băncile calculează diferit riscurile, așa că diferite bănci îți vor oferi diferite dobânzi.

Ce afectează dobânda la împrumutul fără siguranță?

Mulți factori influențează dobânda care ți se oferă. Factorii importanți sunt venitul tău, suma pe care vrei să o împrumuți, situația ta economică, istoricul de credit, situația matrimonială, cum locuiești, ce fel de contract de muncă ai și altele. Cu cât mai bine arată întreaga ta situație economică, cu atât mai mică dobândă trebuie sa plătești. 

Gândește-te la dobânda efectiva!

Când faci un împrumut îți spune creditorul “dobânda este de X%” (sa zicem 5%). Dar trebuie să calculezi dobânda efectivă ca să știi mai exact cât te costă de fapt. Aici trebuie să incluzi comisionul de analiză și taxele pentru facturi, cât de des plătești împrumutul…

De exemplu, să zicem (simplificat) că împrumuți 100 000 SEK pentru 5 ani la 5% dobândă. Plătești lunar. Comisionul de analiză e de 300 SEK și plătești lunar 25 SEK pentru factură. Dobânda efectivă devine 5,84%.

Pe acest LINK poti calcula dobânda ta efectivă.

Înainte de a face un împrumut trebuie să te asiguri că vei putea plăti costurile lunare. Altfel poti intra in probleme.

Eu scriu astfel de articole în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top