Înmatriculare auto

Dacă vrei să-ți aduci mașina din România cu tine, trebuie să o înmatriculezi aici în Suedia. Pentru asta trebuie făcuți câțiva pași și plătit niște bani. 

În primul rând, trebuie să aduci mașina în Suedia, ca să poți începe procedura. Nu poți face nimic cât timp mașina ta se afla în România. Apoi urmărește următorii cinci pași:

1. Controlul originii

Primul pas este să dovedești proveniența mașinii. Pentru asta, titularul mașinii trebuie să depună cererea și să trimită actele necesare la Transportstyrelsen. Numai titularul mașinii poate să facă asta!

Trebuie trimise următoarele acte:

 • cererea pentru controlul originii (aceasta se poate face digital sau poate fi trimisă hârtia prin poștă)
 • talonul mașinii (în pozele dedesubt se vede cum arată talnoul pe ambele părți)

 • copie a documentului de cumpărare, chitanță sau alt document care arată cum ai intrat în posesia vehiculului. Actul de cumpărare trebuie să precizeze cine este vânzătorul și cumpărătorul, ce a fost vândut și data vânzării. Numărul de identificare (numărul șasiului) sau alte informații specifice pentru vehicul trebuie să fie prezente.

Actele mașinii trebuie să fie in original și e bine să le trimiți recomandat, deoarece sunt acte de valoare și nu e bine dacă se pierd pe drum.

De asemenea trebuie să plătești pentru ca Transportstyrelsen să faca cercetarea. Asta costă 1100 SEK și trebuie plătit în avans. Informațiile pentru plată le primești de la ei. 

Procedura la ei durează undeva între 7 și 10 zile.

2. Comandă timp pentru inspecția de înmatriculare și control de identitate

Când Transportstyrelsen îți aprobă aplicația de control al originii, îți vor trimite scrisoare. Când primești scrisoarea poți face programare la o firmă pentru inspecția de înregistrare și control de identitate. Atunci când îți faci programarea, trebuie să precizezi numărul dosarului de la controlul originii, pe care l-ai primit de la Transportstyrelsen.

Inspecția se poate face la Bilprovningen sau la diferite alte firme care se ocupă cu asta.

S-ar putea să ai nevoie de anumite acte pentru inspecția de înregistrare. Vorbește cu firma unde urmează să faci inspecția.

Scopul inspecției de înmatriculare este ca vehiculul să fie adaptat la condițiile suedeze. Vehiculului îi sunt aplicate o serie de cerințe tehnice (inclusiv frânele, purificarea gazelor de eșapament și siguranța la impact). 

Inginerul de inspecție face următoarele:

 • face o identificare tehnică a vehiculului
 • îl verifică din punct de vedere al mediului și al siguranței rutiere
 • determină datele vehiculului care urmează a fi înregistrate în registrul rutier

Această inspecție costă între 2000 SEK și 3000 SEK.

3. Vehiculului i se atribuie un număr de înmatriculare

Când inspecția de înmatriculare este finalizată și aprobată, firma de inspecție înregistrează vehiculul în registrul rutier. 

Vehiculului i se atribuie automat un număr de înmatriculare, iar Transportstyrelsen îți trimite acasă un certificat de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului. Acestea vin la adresa ta din Suedia. Nu pot fi trimise în România!

4. Inspecție de control

Când ai număr de înmatriculare trebuie să faci o inspecție de control. Aceasta se poate face totodată cu inspecția de înmatriculare și control de identitate, dar firma care se ocupă cu inspecția autovehiculului trebuie să fi dat acestuia un număr de înmatriculare înainte.

Aceasta costă în jur de 300-400 SEK.

5. Înregistrează vehiculul în circulație

Înregistrarea poate fi făcută prin Internet, aplicație sau talon.

Pentru a putea să înregistrezi mașina, trebuie să plătești asigurare auto. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre asigurarea auto în Suedia, poți să citești articolul despre asta AICI

Deci, toată procedura de înmatriculare auto durează câteva săptămâni și costă în jur de 5000 SEK.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

2 thoughts on “Înmatriculare auto”

 1. Buna ziua!
  Am si eu o mare dilema, daca ma poate ajuta cineva.
  Pe scurt:
  Am achizitionat(achitat) o masina din suedia de la un dealer auto.
  As dori sa o aduc in tara nu pe trailer ci sa vin sa o iau si sa merg cu ea pana in Romania.
  Am citit si de asemenea am vorbit la telefon cu cei de la STA( Swedish Transport Agency) si mi-au spus ca ei elibereaza numere provizorii pentru export cu valabilitate de 30 de zile, insa pentru aceasta, trebuie sa inchei o polita de asigurare IN ROMANIA, lucru pe care nici un asigurator roman nu poate sa-l faca, deoarece trebuie luata intai in evidentele fiscale….
  Mai mult, politele de asigurare pentru numere provizorii romanesti au cartea verde blocata, deci nici aseasta nu poate fi facuta….
  De asemenea, am vorbit la o societate de asigurari din Suedia si nici eu nu-mi pot incheia o asigurare pentru ca nu am nu stiu ce Social security number….
  In orice alta tara europeana, cand cumperi o masina, ti se dau numere provizorii la cerere si o asigurare de 30 de zile.
  Deci, intrebarea mea este stiti cumva cum se inmatriculeaza pentru export o masina din Suedia?
  Va multumesc mult!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top