Un lucru important (la care mulți români care lucrează aici nu se gândesc) e sănătatea dinților. De obicei nu fac nimic până încep să-i doară dinții.

În Suedia e normal să mergi la dentist o dată pe an. Câteodată nu ai nici o problemă nouă, așa că plătești numai pentru control. Câteodată poate ai un început de carie și e bine să se rezolve problema cât timp caria este mică decât atunci când începe dintele să doară și trebuie luate măsuri mai drastice (și mai costisitoare).

Prețurile la dentist sunt mai flexibile. Dacă ai sub 24 de ani, e gratis.

Statul oferă un ajutor financiar în acest fel:

  • – până la 3000 SEK plătești tu totul
  • – între 3001-15000 SEK îți plătește statul 50% din cost
  • – peste 15000 SEK îți plătește statul 85% din cost

Dacă ești stabilit în Suedia există și posibilitatea de a plăti dentistul în rate.

Nu uita că în Suedia, dacă ai făcut programare la medic sau la dentist și nu te-ai dus, trebuie să plătești o taxă (aprox. 400 SEK)!


Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.

Dacă sunt membri ai comunității ce au trecut prin astfel de experiențe mai speciale, îi invit să le detalieze aici, în speranța că poate sunt de ajutor pentru alții.

Voi publica doar comentariile constructive ce au legătură cu subiectul. Mulțumesc!