Leasing privat în Suedia – lucruri la care să te gândești atunci când închiriezi o mașină

(timp de citit: 5 minute)

Leasingul privat este o alternativă la cumpărarea unei mașini. Leasing înseamnă că închiriezi o masina pentru o taxă lunară fixă ​​pentru o perioadă fixă ​​de timp. Nu plătești nici un depozit în numerar ori dobândă pentru a te împrumuta.

Ceea ce este inclus în contractul de închiriere este stabilit și în termenii contractuali. Ține minte că nu ești proprietarul mașinii, ci mașina este deținută de dealer, de exemplu o bancă sau o companie financiară.

Când perioada de leasing se termină, mașina se returnează companiei de la care ai închiriat. Compania poate, dacă dorește, să îți ofere să cumperi mașina la un preț pe care ea îl hotărăște. De obicei se numește valoare reziduală. Prețul poate fi uneori decis atunci când încheiați acordul, alteori se decide mai târziu.

Nu există nicio lege care să se aplice în mod specific leasingului de mașini. În schimb, acordul dintre tine și dealer este cel care guvernează drepturile. În conformitate cu Legea privind Termenii și Condițiile Contractului, termenii acordului trebuie să fie rezonabili. Legea privind Termenii și Condițiile Contractului este o lege care reglementează modul în care pot arăta contractele dintre consumatori și companii. Există pentru a te proteja în calitate de consumator de clauze abuzive.

Compară costurile între cumpărare și leasing

Când te uiți la cât te va costa să închiriezi o mașină în comparație cu a o cumpăra, este important să știi ce este inclus în contractul de închiriere. Verifică ce echipament vine cu mașina și opțiunile diferite care alcătuiesc costul lunar. Service-ul, asigurarea și anvelopele de iarnă sunt exemple de lucruri care sunt uneori incluse, dar care pot fi adăugate și ca costuri suplimentare.

Este scump să termini un contract de închiriere mai devreme

Înainte de a semna un contract de închiriere, ar trebui să te gândești cum va arăta situația ta financiară pe timpul perioadei de închiriere. Îți poți permite contractul de închiriere dacă devi șomer, intri în concediu medical de lungă durată sau în concediu de maternitate? Rezilierea prematură a unui contract de leasing poate fi foarte costisitoare. Află și dacă dealerul permite ca contractul să fie transferat altcuiva.

Deteriorări și uzură la returnarea mașinii

Este posibil să fi tras la răspundere pentru  daunele aduse mașinii închiriate care nu reprezintă așa-numita uzură normală. Uzura normală poate fi, de exemplu, zgârieturi minore care nu necesită revopsire sau uzură ușoară a interiorului. Unde e limita ce trece peste uzura normală este totuși, o chestiune de judecată de la caz la caz. Citește contractul pentru a vedea ce se aplică.

Kilometrajul este important atunci când închiriezi o mașină

Încearcă să calculezi câte mile vei conduce mașina închiriată în fiecare an. Cu cât kilometrajul de care ai nevoie este mai mare, cu atât contractul de închiriere va fi mai scump. Dacă conduci mai mult decât kilometrii incluși în contract, va trebui să plătești suplimentar pentru ei. Acest cost poate fi foarte mare.

Verifică cum poate fi folosită mașina

Este important să investighezi dacă închirierea mașinii are restricții. Ar putea fi, de exemplu, ca mașina să nu fie condusă în străinătate sau să nu transporți animale de companie în ea. Tu și dealerul ar trebui să vă puneți de acord înainte de a semna contractul.

Cine este responsabil pentru defecțiunile la mașina închiriată?

Află unde poți merge dacă se strică mașina și cum să depui reclamația. Deoarece nu ai cumpărat mașina, nu ești protejat de legea privind achizițiile consumatorilor. Dacă există o defecțiune la mașină și aceasta nu poate fi folosită pentru o perioadă, este posibil să trebuiască să plătești taxa integrală.

Asigură-te că mașina închiriată este asigurată

Este important ca mașina închiriată să fie asigurată mereu. Unele contracte includ asigurare, dar este deasemenea obișnuit să trebuiască ca tu să plătești asigurarea. Când închiriezi o mașină în mod privat, aceasta nu este cu adevărat a ta, dar tu ești responsabil să te asiguri că este asigurată corespunzător. 

Deoarece mașina este nouă, are o garanție valabilă pentru caroserie și este suficient să închei jumătate de asigurare (halvförsäkring). Mașina are atunci aceeași protecție ca și asigurarea integrală (helförsäkring).

Care este dezavantajul leasingului privat?

Marele dezavantaj al leasingului privat este prețul. Comoditatea obținută cu leasingul privat are un preț, deoarece compania de leasing percepe marje mari pentru a se asigura că nu iese pe minus. Prin urmare, de obicei, este întotdeauna un avantaj financiar să iei un împrumut auto în loc să închiriezi o mașină.

Când se merita leasingul privat?

Poate cel mai avantajos lucru despre leasingul privat este că nu trebuie să-ți golești pușculița pentru a-ți permite o mașină nouă și frumoasă. Deci nu este nevoie de vreun depozit în numerar sau împrumut auto pentru acest tip de „proprietate”. Mulți oameni consideră că este un mare avantaj.

În final nu se poate spune care este cea mai potrivită soluție pentru tine, depinde de la caz la caz, în funcție de nevoile și posibilitățile fiecăruia.

AICI poți face un test ca să vezi daca se potrivește mai bine să iei o mașină în leasing sau să faci un împrumut.

Sursă: Hallå Konsument, Vi Bilägare

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top