După ce a terminat școala generală, după 9 ani de studii, copilul poate decide ce vrea să studieze mai departe. Aici vezi toate programele de studii liceale din Suedia. Unele programe sunt “högskoleförberedande”- adică te pregătește pentru a merge la facultate după terminarea liceului, iar altele sunt “yrkesförberedande”- adică te pregătește pentru a obține o calificare după terminarea studiilor liceale și pentru a putea munci imediat după acestea. 

La fel ca și școlile generale, există licee de stat și licee private. Ambele pot fi bune sau mai puțin bune și ambele sunt gratuite, ba chiar primești bani când mergi la liceu. Alocația (barnbidrag) este asigurată până când copilul împlinește 16 ani, dar dacă merge la liceu va primi în continuare bani de la stat (1250 SEK/lună), mai exact de la CSN (studiebidrag). 

Liceul în Suedia durează 3 ani, indiferent că e teoretic sau practic și nu se spune “sunt în clasa a 10-a, a 11-a, a 12-a” ci “sunt în anul 1, 2 sau 3”.

Dacă copilul vrea să meargă la facultate e important să aibă note destul de bune în timpul liceului. Nu e ca la școala generală, unde se calculează numai ultimul an. 

În afară de o notă destul de bună pentru a fi acceptat la o anumită facultate, mai există niște cerințe de bază, și anume să fi studiat anumite materii. Dacă o persoană vrea să intre la facultatea de psihologie, de exemplu, poate se cere sa aibă Matematica 1 dar dacă vrea să devină inginer, poate îi trebuie Matematica 3, Fizica 1 și Chimie 1. Deci, există cerințe particulare la fiecare specializare în parte, pentru a putea face față anilor de facultate.

Komvux

Dacă nu ai note destul de bune ca să intri la facultatea la care vrei, poți să-ți îmbunătățești notele prin a parcurge din nou materia, la Komvux.

Komvux e un liceu pentru adulți, pentru cei care nu au făcut liceul la timp sau pentru cei care l-au făcut deja dar nu au note destul de bune, sau nu au făcut materiile necesare pentru a fi admiși la facultatea pe care și-o doresc. Poate că cineva a urmat linia socială dar s-a răzgândit și vrea să devină inginer. Deci, la liceu nu a învățat deloc fizică dar acum îi trebuie, așa că învață asta la Komvux.

La Komvux poți face tot liceul sau numai materiile de care ai nevoie.

Încă un criteriu pentru intrarea la facultate

Pentru a intra la facultate, te înscrii cu rezultatele obținute în anii de liceu sau se poate da examen (högskoleprovet). Poți să faci și una și alta, dacă vrei, și va fi luată în considerare evaluarea cu rezultatul cel mai bun. 

Dacă nu ai făcut școala generală în Suedia

Copiii care vin din România și trebuie să se înscrie la liceu in Suedia, vor trebui să își echivaleze notele și vor trece printr-o evaluare. Aici sunt detalii despre cum se face asta.  

Studenten

Când se termină liceul nu se dă bacalaureatul, deci nu există un examen la sfârșit. 

Cei care după 3 ani de liceu au obținut un punctaj suficient pentru a fi promovați, sunt considerați absolvenți de liceu și iau “studenten”. Acesta e un moment foarte apreciat pentru elevi! În sfârșit e gata școala!!! 

Studenten e o sărbătoare mare, care începe simbolic prin a “fugi afară” de la școală și care de obicei are loc în centrul orașului pentru toți absolvenții deodată. Fiecare are o pancartă cu o poză de când era el mic iar orașul e plin de oameni în acea zi (elevi, părinți, rude, prieteni și alții care privesc și se bucură cu ei). 

De acolo pleacă elevii (care de fapt nu mai sunt elevi) în mașini care de care mai interesante (mașini sportive, mașini de epocă, mașini vechi americane, tractoare, camioane… toate împodobite cu frunze și flori) și se plimbă prin oraș.

După asta se face petrecere acasă. E cel mai sărbătorit eveniment de către adolescenți, mai important decât atunci când împlinesc 18 ani. 

În afară de asta se organizează și un bal, unde se îmbracă foarte frumos și sărbătoresc fiecare cu școala sa, cu o săptămână înainte de terminarea școlii.

Tipic pentru “studenten” în toată Scandinavia e șapca albă cu cozoroc, iar fetele poartă rochii albe.

După liceu mulți copii iau o pauză în care lucrează sau călătoresc, după care își continuă studiile la facultate. 

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!