Cele mai mari sărbători în Suedia sunt Crăciunul și Midsommar-ul. 

De Midsommar se sărbătorește nașterea lui Ioan Botezătorul care a avut loc cu 6 luni înaintea nașterii lui Isus și de aceea s-a calculat ca sărbătoarea să cadă în sâmbăta dintre 20 și 26 iunie, dar sărbătoritul acestei zile începe de vineri (ajunul) și ține până duminică.

Aceasta este o sărbătoare foarte veche, cele mai vechi însemnări care fac referire la ea datează de prin anii 400. 

Cum se sărbătorește?

Spre deosebire de alte sărbători majore, cum ar fi Crăciunul și Paștele, Midsommar se sărbătorește cu prietenii și cunoscuții, mai degrabă decât cu familia și rudele. 

Vineri se împodobește midsommarstång (cel mai adesea este în forma unei cruci,  accesorizată cu câte o coroniță de flori pe ambele brațe și care se mai numește și “majstång”) cu frunze și flori, se cântă și se dansează în jurul lui iar fetele își pun pe cap, coronițe făcute din flori.

Se mănâncă de obicei în curte sau în natură (pentru cei care au posibilitatea). Mulți oameni ies în parcuri unde se sărbătorește oficial. Din păcate, statistica arată că de Midsommar probabilitatea de a ploua este una foarte mare. 

Mâncarea de Midsommar e asemănătoare celei de Paște și de Crăciun: adică cartofi fierți, hering marinat și se bea snaps. Ceva diferit la acest menu sunt cartofii, care de această dată se folosesc cei noi și se mănâncă cu smântână și ceapă verde. Iar după masă se mănâncă căpșunile suedeze, care sunt foarte gustoase și apreciate aici.

Snaps e o băutură alcoolică care se bea în păhărele mici după un anumit ritual. Dacă sărbătorești cu mai mulți, nu începi să bei snaps oricum, ci unul din grup invită la băut și dă startul într-un mod mai special. O face prin a invita grupul să cânte o melodie scurtă dedicată special acestui moment. La finalul cântecului, toți cei din grup golesc paharul până la fund (nu numai o gură), iar după o pauză de mâncare și socializare altcineva dă startul pentru următorul pahar.  Cântă o nouă melodie și mai beau un pahar. Și tot așa, până nu mai pot cânta.

 

Tradiția

Midsommarstång, se spune că și-ar avea originile de undeva din Germania, din perioada evului mediu. 

Înainte fetele culegeau 7 feluri de flori de pe câmp și le puneau sub pernă ca să-și viseze ursitul (ceva asemănător cu tradiția de Sânziene în România).

Ca să vă faceți mai bine o idee despre cum petrec suedezii vă las mai jos un filmuleț cu cântecul și dansul lor tradițional.

Legat de Midsommar, există, de asemenea, o puternică tradiție a consumului de alcool în aceasta zi, ceea ce face ca weekend-ul de Midsommar să fie una dintre perioadele anului când au loc cele mai multe beții și certuri. 

Pentru că în această perioadă mulți pleacă în concediu, acest weekend este și foarte aglomerat pe șosele.

Glad Midsommar!

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!