Natura de-a lungul Suediei arată foarte diferit. În partea de nord a Suediei există munți, păduri și lacuri. În mijlocul Suediei există multe păduri iar în sud este multă agricultură și câmpie. Marea, putem spune că în Suedia aproape că înconjoară țara. Pe coasta de vest și coasta de est există multe insule și linii de coastă. 

Cele mai mari insule se numesc Öland și Gotland. Cel mai înalt munte al Suediei se află în nordul țării, are o înălțime de 2.099 metri și se numește Kebnekaise. Cele mai mari lacuri din Suedia se numesc Vänern, Vättern și Mälaren.

Natura protejată

15% din suprafața Suediei este protejată. La începutul anului 2021 existau 5.241 de rezervații naturale și 30 de parcuri naționale. 94% din populația Suediei are acces la un parc național, rezervație naturală sau zonă de conservare a naturii. Distanța medie până la o suprafață de natură protejată pe care trebuie să o parcurgă un locuitor al Suediei este de 2,1 km. 

Pe acest LINK găsești multe sugestii de locuri protejate din Suedia.

Ce putem descoperi în drumețiile noastre prin Suedia?

Lacuri și râuri

Suedia este una dintre cele mai bogate țări din lume în lacuri. Aproape 10% din suprafața Suediei este formată din lacuri. 

Râurile Vindelälven, Torne älv, Kalix älv și Pite älv sunt protejate ca râuri naționale și, prin urmare, nu pot fi transformate în hidrocentrale.

Munte

Aproximativ 90% din suprafața totală a parcurilor naționale se află în zona montană. Zonele au toate motivele pentru a fi protejate, având mari valori geologice și biologice.

Aici poți face drumeții prin pădurile de mesteacăn sau pădurile de conifere străvechi, peste pajiști și ghețari. Peisajele sunt variate și oferă multe posibilități. 

Cel mai mare lac de munte din Scandinavia, Torne Träsk, se găsește în Abisko iar una dintre pajiștile cu cele mai multe  flori din  zona montană o găsești în Padjelanta. Sarek, care este probabil cea mai senzațională zonă montană din Europa, este din 1996 parte a patrimoniului mondial ce apartine Laponiei.

Coasta și marea

Parcurile naționale de-a lungul coastei oferă contraste mari. Câteva exemple sunt Höga Kusten din Skuleskogen, bancurile joase de nisip din arhipelagului Haparanda și Kosterhavet cu stâncile sale sărate și viața subacvatică unică.

Pădurile de foioase

Fagul, frasinul, stejarul și ulmul formează păduri de foioase care acoperă aproape 1% din Suedia. Pădurea de foioase este o parte de natură foarte veche care a luat naștere într-o perioadă de climat mai cald acum 6.000 de ani. Aceste păduri sunt pline de viață, cu multe animale și plante rare.

Astăzi, pădurile de foioase există doar la sud de Dalälven, cum ar fi în parcurile naționale Söderåsen, Dalby Söderskog , Stenshuvud și Ängsö.

Zonele umede

Aproximativ 20% din suprafața terestră a Suediei este acoperită de zone umede precum mlaștina. Multe plante și animale s-au adaptat în mod special acestor locuri umede și ele sunt importante pentru multe păsări.

Zone umede atractive se găsesc, de exemplu, în parcurile naționale Muddus și Store Mosse.

Pădurile de conifere

Pătura de culoare verde închis a pădurilor de conifere domină natura Suediei și, de asemenea, marile parcuri naționale din afara munților. În nord, munții au un caracter sterp și străvechi, cu pini de peste șapte sute de ani (în Muddus). La sud, (de exemplu în Norra Kvill, pădurea este mai deasă și mai înaltă.

Și în zona pădurii Tyresta există mulți pini vechi de secole și molizi înalți. 

Diferite feluri de turism

Această diversitate a naturii din Suedia ne dă șansa să practicăm diferite feluri de turism. 

Există multe trasee marcate în toată țara, ce-ți dau posibilitatea să faci drumeții sigure printre peisaje variate. Se pot face și în etape, nu trebuie să mergi tot traseul de-odată.

Aici găsesti foarte multe informații detaliate despre traseele marcate pentru drumeții (vandringsleder) de pe teritoriul Suediei.

Dacă preferi marea și plajele, mai jos găsești câteva propuneri cu locații, despre care mulți spun ca merită văzute:

Și lista poate continua cu alte propuneri de natură frumoasă, despre care se spune că ar fi favoritele suedezilor.

Recomandările pot fi nenumarate așadar, dacă ai vizitat și tu locuri care te-au impresionat în Suedia, poți sa le lași în comentarii pentru a inspira și pe alții.

Și dacă am vorbit iar despre frumusețea pe care o are natura în Suedia, vă reamintesc că ea trebuie respectată și păstrată cât mai curată.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!