Prețuri pentru serviciile medicale în Suedia

Cât te costă atunci când mergi la doctor în Suedia?

De obicei când mergi la medic, chiar dacă ai personnummer, trebuie să plătești o sumă de bani. Aceasta poate fi numită o taxă de consiliere. Cât de mare este ea, depinde de problemele pentru care ai apelat la medic, dar există o limită maximă a acestei sume (högkostnadsskydd). 

Prețurile diferă de la regiune la regiune însă nu foarte mult. În unele regiuni trebuie să plătești pentru transportul cu salvarea sau cu elicopterul, iar în unele îți dau banii înapoi dacă a trebuit sa aștepți prea mult peste ora la care ai avut programarea.

Aici este o listă de prețuri pentru consultații, valabile în Skåne, în 2024:

Dispensar (vårdcentralen)

medic200 kr
asistentă0 kr

Spital

medic300 kr
medic cu trimitere100 kr
asistentă200 kr
urgență400 kr
spitalizare100 kr/zi (dupa 30 de zile: 50 kr/zi)

Unele consultații sunt gratuite:

  • pentru femei gravide
  • pentru mame și copii mici
  • pentru adolescenți (sfaturi sexuale și materiale contraceptive)
  • pentru mamografie (unde ești chemată regulat după ce ai împlinit 40 de ani)
  • test pentru cancer cervical (unde ești chemat regulat după ce ai împlinit 23 de ani)
  • pentru persoane sub 20 de ani
  • pentru persoane mai în vârstă de 85 de ani
  • pentru bolile ce se pot transmite celor din jurul tău (SIDA, sifilis, salmonela, hepatită, tuberculoză…)

În timp ce ești la spital nu plătești nimic pentru operații, medicamente, tratamente sau naștere. Ceea ce plătești este pentru cazare și mâncare, dar de obicei ești externat după 2-3 zile, indiferent de operație. Poți fi supus unor intervenții foarte complicate și costisitoare, cu tratamente în valoare de milioane de coroane, pentru care tu nu plătești nimic.

Reduceri

Dacă ai plătit 1 400 SEK pentru investigații medicale într-o perioadă de 12 luni, primești un frikort care înseamnă că nu trebuie să mai plătești nimic până se termină acest interval de timp. Această perioadă de 12 luni se calculează astfel: să spunem că tu pe data de 12 iunie ai o primă programare la doctor, pentru care plătești acea taxă de consiliere. Dacă timp de un an de la prima programare faci mai multe vizite medicale și depășești suma de 1 400 SEK, tot ce trece peste acest prag nu va mai trebui plătit. Ești scutit de plată până pe 11 iunie a anului viitor. Nu toate costurile sunt calculate aici (de exemplu nu se calculează consultațiile programate la care nu te-ai dus dar a trebuit să plătești, vaccinurile, spitalizarea, controalele de rutină).

În unele cazuri, dacă ai un venit foarte mic, poți cere să plătești spitalizarea mai puțin. Primești un formular pentru asta la spital.

Poți plăti cu card sau factură, dar nu cash. Dacă alegi varianta cu factură, vei plăti cu 50 SEK mai mult. 

Dacă ai făcut programare și nu poți să mergi, trebuie să anunți înainte cu 24 de ore. Dacă nu o faci trebuie să plătești suma dublă (de exemplu 400 în loc de 200 SEK cât ar fi costat vizita ta la medic). Dacă consultația e gratuită trebuie să plătești 300 SEK.

Dacă ai asigurări private sau prin locul de muncă, plătești alte taxe.

Statul nu oferă gratuitate pentru toate nevoile medicale. De exemplu dacă vrei să faci operații estetice sau să mergi la oftalmolog pentru lucruri care nu au o justificare medicală, sau dacă ai nevoie să mergi la un kinetoterapeut ori să apelezi la medicina alternativă. În aceste cazuri va trebui să plătești tu specialistul și întregul tratament.

Dacă nu ești înregistrat în Suedia, deci nu ai personnummer, plătești mult mai mult în funcție și de problema medicală pentru care primești tratament. Ca turist poți primi ajutor numai pentru ce e urgent, ce nu poate aștepta până ajungi înapoi acasă.

Mai multe detalii despre prețurile din zona ta, poți găsi AICI.

În Suedia cand mergi într-un spital de stat nu te întreabă dacă ai asigurare medicală. Aici este privit ca un drept pe care statul ți-l asigură ca și rezident al acestei țări. Serviciile medicale (la fel ca și alte drepturi) sunt finanțate din impozitele plătite către stat. 

Termenul de asigurare medicală se folosește doar în cazul asigurărilor private.

Sursă1177

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top