Primul pas în Suedia: samordningsnummer

Când vii în Suedia și ai intenția să rămâi o perioadă, trebuie să te înregistrezi în sistem. Primești un număr de identitate cu care te poți identifica în această țară, numit samordningsnummer. 

Trebuie să vizitezi Skatteverket cât mai curând posibil și să soliciți un samordningsnummer sau, alternativ, reînnoirea acestuia. Acesta este formularul care trebuie completat.

La fel ca în cazul unui număr de securitate socială (CNP), samordningsnummer-ul este unic și întotdeauna legat de aceeași persoană.

Pentru a aplica, trebuie să vizitezi personal Skatteverket. La controlul de identitate, trebuie să predai pașaportul sau buletinul. Trebuie să furnizezi informații despre legătura ta cu Suedia și de ce ai nevoie de un samordningsnummer.

Trebuie să raportezi o adresă curentă la care poți fi contactat

Pentru a obține un samordningsnummer ai nevoie de o adresă de contact curentă. O adresă de contact este o adresă poștală la care poți primi scrisori. Adresa trebuie inclusă în cererea ta. Poate fi o adresă în Suedia sau în străinătate.

Dacă iți schimbi adresa de contact, ești obligat să anunți Skatteverket. Pentru a schimba adresa de contact, trebuie să utilizezi acest formular.

Cât durează procesarea?

Dacă aplici pentru un samordningsnummer, poate dura până la șase săptămâni până să primești o notificare.

Când ți se atribuie un samordningsnummer, vei primi acasă o scrisoare cu noul număr. Este important să ai grijă de acea scrisoare, deoarece este actul tău de identitate în Suedia. Trebuie să prezentați întotdeauna această scrisoare și buletinul sau pașaportul pentru a te identifica.

Odată ce ai primit un samordningsnummer, acesta este valabil timp de 5 ani și poate fi apoi reînnoit dacă ai în continuare nevoie de el. Pentru aceasta, trebuie să faci o altă vizită personală la un Skatteverket pentru o nouă verificare de identitate.

Dacă ai un samordningsnummer și ești ulterior înregistrat în registrul populației, samordningsnummer este înlocuit cu un personnummer.

În unele cazuri poți cere direct personnummer, adică sa treci peste samordningsnummer. Asta în caz de reintregire de familie, de exemplu, dacă partenerul tău are deja personnummer.

Așa este structurat un samordningsnummer

Samordningsnummer, ca și personnummer, este format din zece cifre. Primele șase cifre din număr se bazează pe data de naștere a persoanei (an, lună și zi). Numărul pentru ziua de naștere este mărit cu numărul 60. Acesta este urmat de un număr individual de trei cifre care corespunde numărului de naștere dintr-un număr de securitate socială.

Numărul individual este extras aleatoriu dintr-o serie 001-999 pentru toți cei născuți în aceeași zi. Numărul este impar pentru bărbați și par pentru femei. O cifră de verificare finală este calculată în același mod ca și pentru un personnummer.

Exemplu

Samordningsnummer pentru un bărbat care s-a născut pe 3 octombrie 1970 și are numărul individual 239 devine 701003 +60 iar numărul de coordonare devine apoi 701063-2391.

Dacă vrei să modifici sau să corectezi informațiile pe care Skatteverket le-a înregistrat anterior despre tine, trebuie să folosești formularul „”Samordningsnummer – Ny uppgift” (SKV 7541). Asta ar putea fi, de exemplu, dacă îți schimbi numele.

Pentru a lucra în Suedia, trebuie să fi înregistrat fiscal

Indiferent dacă ai sau nu un samordningsnummer, trebuie să depui o cerere pentru a deveni înregistrat fiscal (A-skatt). Angajatorul tău nu poate solicita un samordningsnummer pentru tine, dar poate solicita SINK.

Dacă nu ai depus deja un raport “A-skatt preliminar” sau o cerere pentru SINK, poți face acest lucru în același timp când soliciți samordningsnummer la Skatteverket, completând acest formular.

Sursă: Skatteverket 

Pentru a fi la curent cu cele mai recente informații, abonează-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări direct în căsuța ta de email.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top