Primul lucru pe care trebuie să îl faci când vii să lucrezi în Suedia, este o cerere pentru a obține SAMORDNINGSNUMMER. Acesta este un număr de identitate provizoriu fără de care nu poți să faci mai nimic aici.

Ca cetățean din Uniunea Europeana ai dreptul să stai și să lucrezi în Suedia timp de 3 luni. Deci, poți să lucrezi în Suedia chiar dacă nu ai samordningsnummer. Dacă vrei să lucrezi aici mai mult de 3 luni, poți cere A-skatt preliminar. Când primești acest A-skatt primești și un samordningsnummer. Acesta este un act de identitate. Scopul acestui număr este ca autoritățile să poată identifica persoanele care nu sunt înregistrate în Suedia.

Cum ceri A-skatt preliminar?

O faci prin a completa formularul SKV 4402 și prin a-l trimite la Skatteverket.

Pentru că acum toată lumea trece printr-o perioadă de pandemie și peste tot lucrurile se fac diferit față de cum se făceau în condiții normale și în Suedia există unele diferențe. Ministerul sănătății, recomandă ca persoanele care vin în Suedia, în aceste vremuri, să stea acasă și să evite contactele fizice cu persoane străine timp de 7 zile de la intrare în țară. Asta înseamnă că nu poți să mergi la Skatteverket în primele 7 zile, ca să te înregistrezi.

Dar poți foarte simplu și comod să completezi formularul online. Dacă urmezi link-ul de AICI vei ajunge la această pagină: 

Completează cu adresa ta de email și apasă pe butonul portocaliu (“Beställ kod”). Vei fi redirecționat la această pagină: 

Scrie acolo codul pe care l-ai primit de la ei, prin mail. Vei ajunge aici:

Sus în dreapta, la “Language” poți schimba limba în engleză. Completează fiecare întrebare și apăsă pe butonul portocaliu (“Next”) pentru a merge mai departe.

Vezi că trebuie să trimiți o poză cu buletinul sau pașaportul tău. Poți face poză cu mobilul, dar trebuie să fie de calitate bună și să fie fotografiate ambele părți. Deci, cel mai simplu e să trimiți două poze. 

Când ai completat totul, apeși pe butonul portocaliu (“Submit”) și formularul se duce la Skatteverket.

În mod normal în 4 săptămâni se primește răspuns, dar din cauza pandemiei, acum durează până la 18 săptămâni.

Samordningsnummer – 10 cifre

Răspunsul îl vei primi acasă printr-o scrisoare în care spune că ești înregistrat pentru A-skatt (pentru a putea plăti impozit pe venit) și îți va fi acordat un samordningsnummer.

Acesta  conține 10 cifre. Primele 6 cifre din cele 10 sunt numere ce se regăsesc în data nașterii tale. Singura care va fi modificată va fi ziua de naștere, aceasta se va aduna cu 60. De exemplu, o persoană născută în 23 august 1964 va avea ca prime 6 cifre din acel cod personal de identificare, numărul 640883 urmat de altele 4 care sunt date de alți algoritmi ce fac ca acesta să fie unic.

Samordningsnummer este unic

Acest număr de identificare este, așa cum îți spuneam mai sus, unic și va aparține aceleiași persoane toată viața. Chiar și atunci când vei reuși să treci la următorul pas și vei obține personnummer-ul, în mare parte numărul va fi același.


Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.

Dacă sunt membri ai comunității ce au trecut prin astfel de experiențe mai speciale, îi invit să le detalieze aici, în speranța că poate sunt de ajutor pentru alții.

Voi permite sa fie publice doar comentariile constructive ce au legătură cu subiectul. Mulțumesc!

Acesta a fost unul dintre cei 6 pași care îți creează o bază bună în Suedia. Dacă vrei să îi afli și pe ceilalți, completează adresa ta de mail în formularul de mai jos.