Relațiile de cuplu în Suedia

Suedia este țara cu cele mai multe persoane care locuiesc singure. Cei circa 10 milioane de locuitori, trăiesc în aproape 4 800 000 de locuințe. Dintre aceștia, aproximativ 1 900 000 locuiesc singuri. 

Asta poate suna ca ceva negativ, dar pentru că trăiesc singuri nu înseamnă că sunt și singuri.

CĂSĂTORIA

Suedezii au o gândire deschisă atunci când e vorba de a-și împărți viața cu un partener(ă), așa că în ultimele decenii au cam renunțat la căsătorie și au ales alte forme de conviețuire.

Majoritatea celor care se căsătoresc o fac din motive ce țin de partea romantică a acestui eveniment, numit nuntă, dar unii se gândesc și la partea ei legală. Foarte puțini sunt cei care se mai gândesc că o căsătorie le va asigura o relație pentru totdeauna.

În ultimii ani, s-au înregistrat aproximativ 50 000 de căsătorii pe an, dar anul trecut numai 38 000. 

Numărul divorțurilor crește de la an la an. Anul trecut au divorțat circa 26 000 de cupluri.

Rata divorțurilor în Suedia este de peste 50% din numărul total de căsătorii dintr-un an.

SAMBO

Pentru că, în zilele noastre, e ușor să te căsătorești și foarte ușor să divorțezi, mulți consideră că nu are sens. Foarte mulți aleg o relație de tip sambo, asta înseamnă că locuiești împreună fără să fii căsătorit. Mulți locuiesc așa, 10, 20 de ani sau tot restul vieții. Chiar dacă fac copii împreună nu simt nevoia să se căsătorească.

SÄRBO

A treia variantă pe care unii parteneri o aleg este o relație de tip särbo. Adică se iubesc și vor o relație serioasă, dar locuiesc fiecare la casele lor. Pentru că au copii poate și nu vor să facă o schimbare drastică sau pentru că e mai comod așa, iau numai ce e plăcut din acea relație. Se văd atunci când timpul le permite, apoi partenerul(a) se întoarce în propria casă. Avantajul este că atunci când se revăd, vor fi probabil în varianta lor cea mai bună, fără a mai trece prin momentele stresante pe care le implică uneori locuitul cu o altă persoană.

Relația de tip särbo, spre deosebire de o prietenie, este mai intensă. La prietenie încerci, testezi, iar când ai hotărât că vrei să te implici mai mult în relație, alegi să fii särbo, sambo sau poate chiar să te căsătorești.

DESPĂRȚIREA

Toate sunt bune și frumoase cât este dragoste, problemele apar când ea dispare.

Legea diferă când e vorba de separare, în funcție de tipul de conviețuire pe care l-au avut cei doi.

Ca särbo nu ai nici un drept și nici o obligație, iar ca sambo ai mai puține drepturi sau obligații decât dacă ești căsătorit. Acest lucru e valabil și în cazul în care unul dintre parteneri moare.

LEGISLAȚIA

Dacă ești căsătorit, în caz de divorț se împarte totul la jumătate, indiferent de cine a avut mai mulți bani la început sau cine a câștigat mai mult în timpul căsniciei. Dacă unul din parteneri moare, celălalt moștenește totul.

O pereche sambo care se desparte, împarte tot ce a fost cumpărat și folositor cuplului, nu ceea ce e au cumpărat pentru a fi folosit în scop personal. Dacă unul din parteneri moare, celălalt nu moștenește partea celuilalt ci doar copiii sau părinții persoanei decedate. Dacă copiii sunt din altă relație lucrurile se pot complica.

Dar și în cazul căsătoriei și al unei relații de tip sambo se poate face un contract înainte (äktenskapsförord sau samboavtal), pentru a evita problemele sau pentru a se asigura.

Toate aceste obiceiuri și reguli sunt valabile indiferent de sexul celor care formează un cuplu. În Suedia căsătoria între persoane de același sex este legală și se face chiar și la biserică.

În Suedia sunt mulți cei care formează o relație, fac copii și apoi se despart, indiferent dacă e vorba de căsătorie sau relație de tip sambo. Azi, multe familii suedeze sunt formate din copii ce provin din diferite căsnicii ale adulților, foste relații și copii din relația actuală. De obicei merge bine când se întâlnesc toți, nu există gelozii. Toți s-au obișnuit cu asta. O familie tradițională, așa cum o percepem noi, unde părinții după mulți ani de conviețuire, încă mai sunt împreună și au numai copii comuni, e o raritate.

Filmul ‘’Tomten är far till alla barnen’’ redă foarte bine atmosfera de sărbătoare din perioada Crăciunului într-o familie suedeză din zilele noastre. Dacă nu l-ai văzut, ți-l recomand. 🙂

Studiile spun, că bărbații care au o parteneră, indiferent dacă sunt căsătoriți sau sambo, au o viață sexuală mai bună, câștigă mai mulți bani și trăiesc mai mult.

Eu scriu articole despre reguli și viața în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top