Subvenția pentru studii de tranziție (omställningsstudiestöd)

Acum este mai ușor să studiezi, chiar dacă lucrezi!

Dacă dorești să-ți continui educația în domeniul tău profesional ori vrei să încerci o profesie complet nouă, poți primi suport material pentru studii de specialitate sau reconversie profesională.

Este un sprijin pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 27 și 62 de ani, care lucrează de mai mult timp. Țelul este să devii mai atractiv pe piața muncii.

În fiecare an, CSN ( Consiliul Suedez de Finanțare a Studenților) primește un buget pentru asta. Pentru 2023  este estimat a fi suficient pentru aproximativ 8.800 de persoane, împărțite între cele două runde de aplicare care încep la 1 aprilie și 1 octombrie. 

Suma pe care o poți primi este compusă din:

 • o subvenție, calculată ca o medie a salariilor tale (până la o sumă maximă)
 • un împrumut, cu care poți completa doar dacă vrei 

Poți primi acest beneficiu timp de 44 de săptămâni sau mai mult, în caz că nu studiezi cu normă întreagă. Se poate studia cu normă întreagă (100%) sau cu fracțiune de normă (75, 60, 50, 40 și 20%).

Care sunt condițiile?

Pentru a primi suport material pentru studii de specialitate sau reconversie profesională, trebuie să îndeplinești diferite cerințe:

 • Trebuie să ai între 27 și 62 de ani
 • Trebuie să fi lucrat un total de cel puțin 8 ani din ultimii 14
 • Trebuie să fi lucrat cel puțin 12 din ultimele 24 de luni
 • Cursurile pe care vrei să le urmezi trebuie să facă parte din programă (nu toate universitățile sau cursurile de specialitate sunt înscrise)
 • Educația ar trebui să-ți întărească poziția pe piața muncii
 • Dacă ai sub 40 de ani, educația nu trebuie să dureze mai mult de 80 de săptămâni cu normă întreagă sau echivalentul cu fracțiune de normă. 
 • Cursurile trebuie să includă cel puțin o săptămână de studii cu normă întreagă sau echivalentul cu fracțiune de normă
 • Trebuie să studiezi la cel puțin 20 % din ritmul cursului (un curs care durează 1 săptămână de exemplu, poate fi parcurs și mai lent, dar nu mai târziu de 5 săptămâni).
 • Trebuie să fi rambursat în totalitate împrumuturile tale anterioare pentru studenți (în caz că ai avut)

Mai multe condiții pentru tine, dacă ești cetățean străin, găsești AICI.

Ce poți studia?

Poți urma o specializare la universitate, Yrkeshögskola, Komvux sau Folkhögskola – orice educație care îți dă dreptul la acest suport material pentru studii și te întărește pe piața muncii. Poate vrei să obții un permis pentru motostivuitor de exemplu sau să aprofundezi în domeniul IT.

Cât timp poți primi acest suport material?

Maxim 44 de săptămâni la studii cu normă întreagă, aproximativ un an de studiu. Dacă studiezi cu normă parțială, de exemplu studiezi la 50%, timp de 88 de săptămâni.

Câți bani poți obține?

Suma constă dintr-un principal impozabil și un împrumut. Poți alege să iei doar subvenția și să nu faci împrumut. Cât de mult poți obține depinde de venitul tău.

Subvenția – bani pe care îi primești

 • Subvenția corespunde cu 80 % din media venitului tău, până la o sumă maximă. În 2023, suma maximă este de 5.143 SEK pe săptămână, înainte de impozitare.
 • Este impozabila (CSN deduce impozitul preliminar înainte de a-ti plăti banii).
 • Plătește și taxele pentru pensie.

Unele organizații pot oferi și o contribuție suplimentară, în funcție de cum arată contractul lor colectiv. Verifică-l cu organizația ta de reconversie profesională. Dacă lucrezi în Suedia, AICI poți afla cărei astfel de organizații aparții.

Împrumut – banii pe care trebuie să îi returnezi

 • Poți completa subvenția cu un împrumut dacă dorești.
 • Dobânda la credit este de 0,59 % (2023).
 • Există o sumă maximă pentru împrumut. În 2023, este de 3.139 SEK pe săptămână.
 • Suma subvențiilor și împrumutul nu poate să fie mai mare decât veniturile pe care le aveai înainte de studii.

Cum se face?

Află cărei organizații de reconversie profesională aparții. Ele te ajută să îți planifici studiile. Apoi aplici pentru educație și după pentru subvenție, la CSN.

Poate angajatorul să spună “nu”?

Angajatorul nu poate spune “nu”, există o lege a concediului de studii. Cu toate acestea, angajatorul poate amâna concediul de studii cu maxim 6 luni. Solicită concediu din timp! De preferat cu șase luni înainte. Dacă nu intri la școală sau dacă apare altceva, îți poți retrage cererea de concediu.

Sursa: Handels, CSN

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top