Teren de cultivare în orașele suedeze

Dacă locuiești într-un apartament și nu ai o grădină, poți face rost de odlingslott sau kolonistuga. Odlingslott e numai o bucată de teren, pe când kolonistuga înseamnă că ai și o căsuță pe teren. Acolo poți petrece timp în natură și poți cultiva fructe și legume, dacă dorești să economisesti banii pe măncare. 

În ultimii ani, interesul pentru deținerea unui lot a crescut brusc. În mai multe părți ale Suediei, se așteaptă la coadă câțiva ani pentru a obține un loc. 

Odlingslott 

Odlingslott este o mică bucată de pământ pe care o închiriezi. Acolo poți cultiva fructe, flori și legume și ai posibilitatea de a face compost.

Majoritatea zonelor au o cabană comună de socializare și în aproximativ un sfert din aceste locuri este posibil să ai și propria magazie sau propria ta seră.

Prețurile variază de la un municipiu la altul. În Stockholm, terenurile de cultivare costă 5,08 SEK/m2 pe an. Dimensiunea loturilor variază între 50 si 200 m2 (adică de la 250 SEK/an)

Kolonistuga

Dacă vrei și o căsuță mică pe terenul tău, unde să te odihnești și să dormi, poți să cumperi o kolonistuga. Acolo poți avea câteva camere, baie, bucătărie… Este o construcție mai simplă decât o casă, dar poate fi foarte drăguță. Nu ai voie să locuiești permanent într-o kolonistuga.

Majoritatea nu cultivă legume și fructe, ci flori. Folosesc kolonistuga ca o oază de liniște unde se detașează de la stresul zilnic și betonul din oraș și îl fac ca o bucățică de rai pe pământ (căsuțe drăguțe și grădini pline de flori).

Cei mai mulți sunt acolo în weekend-uri, iar unii locuiesc acolo toată vara.

Reguli comune

Toate alocațiile de odlingslott și kolonistuga (koloniförening) au reguli comune stabilite pentru membri și acestea se aplică la toate: cât de mare poate fi o cabană, ce culoare poate să aibă, cât de înalt poate fi gardul viu… Regulile sunt și pentru, de exemplu, cat de tare și cât de târziu se poate cânta muzica seara, precum și pentru curățarea și îngrijirea spațiilor comune.

Apa

Pe terenul tau ai acces la apă. Apa este pornită în luna aprilie și oprită în luna octombrie. Date specifice sunt reglementate între diferitele zone și municipii.

Toaleta și baie

Nu există canalizare în zonele de colonii, dar există toalete și băi comune în zonă. Unele cabane au propria lor toaletă (toaletă în curte sau mulltoa).

Construit și renovat

Dacă vrei sa construiești o cabană nouă pe terenul tau sau dacă vrei să schimbi ceva la fațada cabanei existente, ai nevoie de autorizație (bygglov).

Cât costă?

Indiferent dacă cumperi un lot sau o cabană cu lot, nu deții tu terenul. Îl închiriezi de la primărie. Chiria este de aproximativ 2.000 SEK/an, în funcție de cât de mare este terenul. Costul include chiria și taxa de membru, precum și alte costuri pe care le are asociația.

Dacă vrei să cumperi o cabană (kolonistuga), aceasta costă aproximativ între 80.000 – 250.000 SEK, în funcție de starea cabanei și a parcelei. Poate costa chiar mai mult.

Municipalitatea poate oricând să decidă să facă altceva în locul în care se află cabanele de colonie și atunci trebuie sa pleci de acolo. În acest caz, vei pierde banii pe care i-ai plătit pentru cabană. Nu se întâmplă des, dar se poate întâmpla.

Cum achizitionez kolonistuga sau odlingslott?

Cumperi cabana și închiriezi terenul.

Pentru a cumpăra un loc, este adesea necesar să contactezi asociația care se ocupă de aceste terenuri (koloniförening) din municipiul tău și să stai la coadă. Chiar dacă sunt mulți înaintea ta la coadă, nu înseamnă neapărat că este imposibil să obții un teren. Cei din fața ta s-ar putea să nu caute activ sau caută o anumită zonă sau o anumită cabană.

Poți de asemenea, să cumperi kolonistuga sau odlingslott de pe, de exemplu, Blocket

Pentru a avea permisiunea de a cumpăra terenuri, trebuie să fii major și de multe ori să fii  înregistrat în orașul în care aplici.

Adesea există o asigurare comună legată de asociație, dar trebuie să închei și o asigurare separată pentru kolonistuga în sine. Verifică cu asociația ta ce se aplică în cazul tău.

Când dețiii o kolonistuga, trebuie să plătești și o taxă de proprietate de 0,75% din valoarea evaluată, dar nu mai mult de 8.524 SEK – care este suma maximă pentru anul 2021. Contactează Skatteverket pentru a afla exact ce trebuie să faci. Unele căsuțe mai noi sunt scutite de impozit în primii ani.

Dacă locuiești într-un apartament și vrei să ai o grădină, kolonistuga sau odlingslott sunt alternative foarte convenabile.

Eu scriu articole despre reguli și viața în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top