Tipuri de contracte de muncă

În Suedia există diferite tipuri de angajări:

 • tillsvidareanställning/fastanställning (pe perioadă nedeterminată)
 • tidsbegränsad anställning (pe o perioadă determinată)

Înainte de orice este important să ai un contract scris cu angajatorul în care tu îți iei responsabilitatea să faci o anumită muncă iar el să iți dea salariul.

Cel târziu la o lună după ce ai început să lucrezi, angajatorul trebuie să te informeze în scris despre toate condițiile importante legate de angajare.

Tillsvidareanställning

„Tillsvidareanställnig” se numește și „fastanställning”. În acest caz nu este menționată o dată la care contractul tău se va încheia. El este valabil până când tu sau angajatorul decideți să puneți punct colaborării voastre, din diverse motive: ai găsit un loc de muncă în altă parte sau ești dat afară.

Tidsbegränsad anställning

Acest tip de contract este valabil pe o anumită perioadă de timp, stabilită de la început. 

Conform legii (LAS) astfel de contracte se pot încheia când e vorba de angajări pe o perioadă stabilită dinainte, când e vorba de vikariat, de un loc de muncă sezonier și când angajatul are peste 67 de ani. 

Exemple:

 • munca care se face doar într-un anumit sezon
 • când firma are nevoie de cineva care să presteze o muncă pe o anumită perioadă, de exemplu pentru un proiect nou
 • vikariat, practică sau temporar când o firmă, de exemplu, a primit o comandă mare ce trebuie finalizată la timp.

Vikariat înseamnă că lucrezi o perioadă de timp în locul cuiva care ia pauză de la munca sa. De exemplu: eu sunt angajată fast și pot să iau „liber” o perioadă de timp (dacă urmează să nasc sau vreau să fac o școală) după care am dreptul să mă întorc înapoi la muncă cu același tip de contract, fast. Între timp firma angajează pe altcineva să facă munca mea iar această persoană va lucra în locul meu atât cât eu lipsesc.

Dacă ai fost angajat la aceeași firmă cu contract de muncă temporar, timp de peste 2 ani în decurs de 5 ani, această formă de angajare se transformă în fastanställning (adica angajare pe perioadă nedeterminată).

Provanställning

Fiecare angajare începe cu o perioadă de probă (provanställning). Aceasta are voie să fie pe cel mult 6 luni. O astfel de angajare se poate întrerupe oricând fără un motiv special. Dacă partenerii sunt mulțumiți angajarea de probă trece în fastanställning.

Dacă patronul vrea să întrerupă provanställning sau nu vrea să continue cu fastanställning când acesta se termină, trebuie să anunțe angajatul cu cel puțin 2 săptămâni înainte.

În Suedia există legi ce protejează angajații (LAS) și există kollektivavtal.

Kollektivavtal este o înțelegere între angajator și sindicat privind drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului la locul de muncă. Se stabilește nivelul cel mai de jos, privind condițiile de muncă, ce vor fi permise în timpul programului.

Kollektivavtalet hotărăște printre altele:

 • salariul (salariul minim și dreptul angajatului de a-l negocia anual. Azi nu există un drept legal de mărire a salariului)
 • concediu (cum se calculează salariul pe concediu, cum se plătește, dacă ai voie la zile extra în afară de cele 25 de zile pe an…)
 • perioada de preaviz
 • pensia 

LAS, (Lagen om anställningsskydd) reprezintă legile muncii în general, dar dacă firma are kollektivavtal atunci se va ține cont de ce spune acesta.

Cel mai important este să ai condițiile scrise pe hârtie, să fie clar ce se așteaptă de la tine și ce ți se oferă. 

Iată aici câteva reguli generale:

 • cei angajați pe mai puțin de 8h/zi au prioritate să își mărească orele de lucru în caz că firma vrea să mai angajeze oameni
 • angajatul pe ore (timanställd) face parte din fastanställning
 • se calculează 365 de zile lucrătoare pe an, indiferent de câte zile are luna februarie. Deci, ca să treacă o angajare temporară la una definitivă e nevoie să muncești timp de 731 de zile în 5 ani.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top