Variante de a locui în Suedia

Dacă locuiești în Suedia sau doar ai vizitat-o, ai văzut diferite construcții, la oraș sau la sat, în care locuiesc cetățenii acestei țări. Fiecare tip de locuință are o denumire specifică și le voi detalia mai jos.

În Suedia, găsești locuințe tip apartament, radhus, casă, gård, iar în ultimul timp au mai apărut unele alternative.

Apartamentul și casa sunt organizate ca și în România. Ceea ce diferă de România este că, și la apartamente și la case bucătăriile sunt mobilate din start, e nevoie să aduci doar masa și scaunele. Iar în cazul apartamentelor au de obicei o spălătorie comună (nu sunt mașini de spălat în locuințe). 

Radhus sunt case lipite una de alta. În acest caz nu ai mulți vecini și ai și o curte, care nu este mare dar dă totuși sentimentul că ai o casă pe pământ și poți să grădinărești puțin. Dacă există o construcție mică între aceste case (de exemplu un garaj) atunci se numește kedjehus, dar înseamnă cam același lucru.

Apartamente, radhus și case se găsesc atât în orașe cât și la sate. La sat nu locuiesc țărani, ci satele sunt pur și simplu ca niște localități mici, fără blocuri (unele au blocuri mici) și cu mai mult spațiu verde în jur.

Țăranii, cei care fac agricultură, locuiesc la gård, care sunt case la țară. La țară casele sunt structurate altfel decât în România, unde sunt toate strânse în sat iar terenurile agricole ale țăranilor se află în jurul satului. În Suedia fiecare țăran are casa situată acolo unde are și terenul agricol. De aceea distanța dintre vecini e mare, poate fi chiar de câțiva kilometri.

Într-un gård locuiesc țăranii care fac agricultură sau cresc animale, dar și oameni care vor să fie în mijlocul naturii sau care au cai, de exemplu, pentru propria plăcere. Un gård poate fi simplu și ieftin, pentru agricultură sau ferme, sau poate fi ceva luxos.

În ultimii ani unii suedezi au început să practice un alt fel de conviețuire și anume una de tip colectivă. Asta înseamnă că închiriază un apartament sau o casă și locuiesc acolo mai multe persoane, ce nu aparțin aceleiași familii. Fiecare are camera lui iar bucătăria și baia sunt la comun. Uneori au și sufrageria la comun. Cei care aleg să locuiască așa hotărăsc împreună cine le vor fi colegii, e important să aibă o atmosferă plăcută în casă. De obicei tinerii aleg genul acesta de conviețuire, cât timp nu au încă o familie.

În ultimul timp din ce în ce mai mulți suedezi se satură de “Svensson Livet” (stilul de viață tipic suedez), adică casă, Volvo și câine, și caută pacea și simplitatea vieții. Să nu se mai gândească la banii pe care trebuie să-i câștige și tot ce trebuie făcut pentru a întreține o casă. Unii vând tot ce au și pleacă în țări mai calde.

Alții au început să locuiască în villavagn, care este un tip de casă practic și simplu, unde îți poți construi colțul tău, ai confort dar ai și flexibilitate. Poți să o pui pe un loc de camping sau dacă ai un teren mic undeva, pe acesta. E o variantă mai simplă decât să ai casă pentru că e mai ieftină și nu trebuie să o întreții. Aici poți vedea diferite feluri de villavagn și prețuri: https://www.villavagnar.com/  

O altă variantă pe care doritorii de libertate și independență o aleg este locuitul în rulotă sau pe vas. Nu pentru că nu au unde locui ci pentru că așa preferă ei. Această variantă dă cea mai mare mobilitate și costă cel mai puțin. Poți să călătorești, să locuiești o perioadă într-un loc, o perioadă în alt loc (altă țară, alt port) sau să rămâi pe același loc și să profiți de simplitatea vieții și apropierea de natură.

Cu toate că există multe posibilități, există și oameni care nu au unde locui. Acestora statul le oferă loc de dormit (la härbärget), dar doar pe timpul nopții.

Deci, posibilitățile de a locui în Suedia sunt diverse pentru toate gusturile și toate buzunarele. Cel mai important e să ai armonie în casa ta, indiferent de valoarea materială a acesteia.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top