Dacă nu poți lucra pentru că ești bolnav sau te-ai accidentat, poți primi ajutor economic de boală. E bine să știi regulile și ce trebuie să faci.
Ce trebuie să faci?
Dacă te îmbolnăvești şi nu poți să mai lucrezi, trebuie să-ți anunți șeful cât mai repede. De preferință, în seara dinainte de muncă sau dimineața cât mai devreme, pentru a avea timp să găsească pe altcineva care să lucreze în locul tău.
Dacă ești bolnav mai mult de 7 zile trebuie să arăți dovada de la medic.
Dacă ești bolnav și după 14 zile trebuie să anunți la Försäkringskassan din ziua a 15-a. E important să anunți la Försäkringskassan din prima zi când ceri bani de la ei. O poți face AICI.
Cine are dreptul la concediu medical?
Poți primi bani când te îmbolnăvești dacă:
- nu poți lucra programul normal de lucru pentru că nu îți permite starea de sănătate
- nu mai beneficiezi de salariu din cauza incapacității tale de a munci
- ești asigurat în Suedia
Concediu de boală se poate primi pe 25%, 50%, 75% sau 100% din norma ta de muncă, în funcție de cât timp îți permite starea ta de sănătate să stai la muncă. Dacă nu faci față la un program întreg de muncă, din cauza bolii, pentru restul orelor în care lipsești din motive medicale, vei primi concediu medical.
Restricții și obligații:
- nu poți cere bani pentru perioada de dinainte de a anunța că ești bolnav
- din ziua a 8-a trebuie să arăți dovada de la medic, unde scrie pe ce perioadă îți este recomandat repausul și dacă ești în concediu medical 100% sau mai puțin
- nu ajunge să fii bolnav, ci trebuie ca boala să te împiedice să-ți desfășori activitatea de la locul de muncă
- patronul hotărăște dacă condițiile pentru concediu medical plătit sunt împlinite, în funcție de cât de mult îți afectează productivitatea starea ta de sănătate
Cât primești?
Pentru prima zi de boală nu primeşti salariu, această zi se numește “karensdag”. După asta primești circa 80% din salariu dar maxim 810 kr/zi. Pe acest link poți calcula simplu cam cât poți tu să primești: https://www.ersattningskollen.se/
Dacă ești bolnav mai mult de un an, primești 75% din salariu. Dar dacă ai o boală gravă poți face cerere să primești în continuare 80%.
Cine plătește?
În primele două săptămâni în care ești bolnav, angajatorul plătește salariul de boală în loc de salariul tău obișnuit. Pentru aceasta, trebuie să considere și el că nu îți poți îndeplini sarcinile de serviciu din cauza problemelor pe care le ai. Dacă ești încă bolnav după cele două săptămâni, poți solicita concediu medical de la Försäkringskassan.
Dacă ești angajat fără dreptul la plată medicală din partea angajatorului, poți solicita în schimb bani de la Försäkringskassan. În cazul în care nu știi dacă ai sau nu dreptul la plata de boală, vorbește cu angajatorul.
Poți să te loghezi și pe Mina Sidor și acolo găsești toate informațiile de care ai nevoie legate de Försäkringskassan: vezi dacă ești înscris la ei, câți bani vei primi sau dacă trebuie să mai depui ceva hârtii.
Regulile se schimbă
În perioada pandemiei s-au schimbat puțin legile. Acum se pot primi bani deja din prima zi de boală. Pentru că legile se schimbă din când în când, e important să verifici ce e valabil în perioada în care te afli tu, intrând pe site-ul celor de la Försäkringskassan.
Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.
Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!