Imediat după ce începi să lucrezi e bine să te înscrii la A-kassa. Aceasta este un fel de asigurare pentru situația în care rămâi fără loc de muncă. Primești de la ei circa 80% din salariul pe care l-ai avut.

Dacă ești șomer și nu ești înscris sau nu ai dreptul la A-kassa, poate ai dreptul la Alfa-kassa. De la ei se primesc mai puțini bani, dar tot e mai bine decât nimic.

Ca să ai dreptul la Alfa-kassa trebuie să:

– poți să lucrezi cel puțin 3 ore/zi și în medie cel puțin 17 ore/săptămână

– fii înscris la Arbetsförmedlingen, că ești în căutare de loc de muncă

– fii interesat și poți să lucrezi fără piedici

– fi lucrat cel puțin 80 ore/lună în cel puțin 6 luni înainte de a deveni șomer SAU să fi lucrat cel puțin 420 de ore în timp de 6 luni (cel puțin 40 ore/lună)

Asta înseamnă că trebuie să fii sănătos, ca să poți lucra măcar 3 ore/zi, iar dacă ai copii mici trebuie să meargă la grădiniță sau să poți să îi lași cu cineva.

Aici poți să te înscrii și să vezi la ce ajutor ai dreptul: www.alfakassan.se

Cel mai bine e totuși să fii înscris la A-kassa. Poți citi în alt articol despre asta.


Tot ce ai citit mai sus sunt informații preluate de pe paginile oficiale, ce se aplică în situațiile standard stabilite de către autorități. Dar se mai întâmplă uneori, ca situația ta să schimbe un pic caracterul standard al dosarului, acesta necesitând o abordare mai specială din partea ta sau a celor ce se ocupă de el.

Dacă sunt membri ai comunității ce au trecut prin astfel de experiențe mai speciale, îi invit să le detalieze aici, în speranța că poate sunt de ajutor pentru alții.

Voi publica doar comentariile constructive ce au legătură cu subiectul. Mulțumesc!