În ziua de azi un job nu mai este acel loc de muncă în care să lucrezi 25 sau 30 de ani și după care să fii recompensat cu un ceas de aur (da, acesta e un obicei ce se practică în Suedia 🙂). Azi oamenii, își schimbă destul de des locul de muncă, de bunăvoie sau de nevoie.
Dacă ești dat afară
Dacă ești dat afară de la muncă, nu prea ai de ales. Patronul este obligat să îți acorde o perioadă de preaviz, timp în care, îți poți căuta un loc de muncă în altă parte.
Poate să te trimită și direct acasă, asta în caz că există motive serioase, ca de exemplu infracțiuni intenționate, conduită necinstită, concurență neloială sau alte comportamente grave, nepotrivite, ce au cauzat sau ar putea provoca daune angajatorului sau colegilor.
Dacă îți dai demisia
Dacă vrei ca tu să îți dai demisia de la locul de muncă (să bagi preaviz), trebuie să completezi un formular și să îl dai șefului tău.
Există multe feluri de formulare. Ceea ce este important să conțină, e numele tău cu informațiile despre tine, numele firmei cu informații despre ea și din ce dată îți dai demisia. Și bineînțeles că trebuie să te semnezi și să scrii data la care ai făcut documentul. E bine să ai această foaie în două exemplare și să le semneze și șeful tău, așa veți avea ambii câte o copie.
Formular pentru demisie poți primi de la firma la care lucrezi (poate), poți găsi pe Internet sau poți să dai click AICI.
Dacă nu ai imprimantă poți să scrii și de mână. Încearcă să scrii cât mai clar și scrie tot ce trebuie.
Preaviz
Indiferent că ești dat afară sau îți dai demisia, există o perioadă de preaviz. Asta pentru ca tu să ai timp să-ți găsești un alt loc de muncă sau firma să poată să angajeze pe altcineva în locul tău.
Perioada de preaviz diferă în funcție de ce fel de contract ai și pe acesta vei găsi scris perioada necesară. În general, dacă ești angajat temporar – preavizul este de 2 săptămâni. Dacă ești angajat permanent – preavizul este de o lună.
Deci, dacă îți dai demisia, ține minte că mai ești obligat să lucrezi la firmă câteva săptămâni (între 2 și 4, depinde de ce contract ai semnat la angajare).
Șomaj
Dacă rămâi fără muncă poți avea dreptul la un ajutor financiar până îți găsești de lucru altundeva. Există două posibilități: A-kassa și Alfa-kassa.
Dacă ramâi fără muncă și ai dreptul la A-kassa, primești bani de la ei. Dar dacă îți dai demisia singur nu primești bani în primele circa 10 săptămâni.
Există totuși excepții. Nu rămâi fără bani timp de 10 săptămâni, în caz că ți-ai dat demisia, dacă:
– ești bolnav de la munca pe care o faci și nu poți efectua alte sarcini
– dacă ești hărțuit
– locul tău de muncă se mută departe
– ești nevoit să te muți pentru că partenerul tău a primit de muncă în altă localitate
– nu primești salariul
– zilele tale cu normă mai puțin de 8h/zi s-au terminat
Dacă nu te interesează să primești bani de la A-kassa, poți să-ți dai demisia când vrei. Dar ține minte că mai trebuie să mai lucrezi câteva săptămâni. Dacă șeful tău nu te obligă să mai lucrezi, atunci nu ești nevoit.
Cel mai bine e să închei relația în mod cât mai plăcut, că nu știi ce aduce viitorul. În Suedia se spune: “Nu arde podurile în urma ta!” 🙂
Dacă vrei să afli mai multe informații despre A-kassa, poți intra AICI pentru a vedea o altă postare de a mea pe acest subiect, iar dacă nu ai dreptul la A-kassa poate ai dreptul la Alfa-kassa, despre care poți citi AICI.
Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!