Pentru ca părinții să poată lucra sau studia, statul a creat fritids. Acesta stimulează dezvoltarea și învățarea copiilor, le oferă un timp liber productiv și promovează contactele sociale.

Cine poate sta la fritids?

Copiii pot participa la fritids înainte și după școală incepand cu clasa preșcolară până inclusiv trimestrul de primăvară al anului în care copilul împlinește 13 ani.

Fritids e deschis în zilele lucrătoare de obicei între  6:30 și 18:30 dacă este necesar.

Cât timp ai voie să stai la fritids?

Timpul în care copilul poate fi la fritids este stabilit printr-un acord scris între părinte și școală. Evaluarea se bazează pe programul de lucru al părinților, timpul de călătorie, timpul de studiu și timpul de odihnă zilnică. 

Când ai voie să fii la fritids și când nu ai?

Şomaj

Dacă ești șomer, copilul nu are dreptul la fritids. Excepția este dacă copilul, în funcție de nevoile proprii sau de situația familiei în general, are nevoie de sprijin special sub forma îngrijirii după școală.

Concediul parental

Dacă ești în concediul parental, frații nu au dreptul la fritids. Excepția este dacă copilul are nevoie de sprijin special sub forma îngrijirii după școală.

Studiile sau munca cu fracțiune de normă în timpul concediului parental pot da, dacă este necesar, dreptul la un loc la fritids. 

Boală

Dacă ești bolnav se face o evaluare a nevoilor și durata șederii poate fi ajustată în consultare cu directorul. Alocația de sarcină este echivalată cu concediul medical. 

Concediu de odihnă

Dacă în calitate de tutore ai concediu sau ești liber, regula de bază este că și copilul este liber de la fritids. În cazul custodiei comune/alternative, regula este ca copilul să urmeze tutorele la care locuiește săptămâna respectivă.

În cazuri excepționale, copilul poate fi la fritids. Evaluarea individuală se face de către director.

Munca de noapte

Dacă lucrezi la ore de lucru incomode și termini după 23:00, ai dreptul la nouă ore de somn înainte sau după o tură completă. Dacă lucrezi noaptea și termini, de exemplu, la 07.00 copilul tău poate fi la fritids cel târziu până la ora 16.00, cu excepția cazului în care celălalt tutore al copilului termină mai devreme, atunci se aplică programul său de lucru.

Soră sau frate bolnav

Dacă unul dintre frați este bolnav, celălalt copil are dreptul la fritids conform programului obișnuit. Dacă fratele este îngrijit în spital și este nevoie de timp prelungit, are loc o examinare individuală. 

Dacă devii șomer, copilul tău are dreptul să-și păstreze locul la fritids timp de o lună. Dacă iei concediu pentru creșterea copilului, copilul tău mai mare își poate păstra locul la fritids timp de două luni după nașterea noului copil.

Cât costă un loc la fritids?

Taxa depinde de venitul familiei și de numărul de copii din familie care sunt înscriși în grădinițe și/sau fritids. Taxa pentru loc este independentă de timpul cât copilul sta la fritids.

Calculul se face pe baza venitului brut al familiei. Venitul brut este venitul total al familiei, înainte de impozitare, realizat în Suedia sau în străinătate. Dacă venitul brut al gospodăriei depășește 52.410 SEK/lună (în 2022), plătiți rata maximă (maxtaxa). Skolverket stabileşte anual cuantumul cotei maxime.

Dacă nu furnizezi informații despre venit, va trebui să plătești cea mai mare taxă. Datele vor fi verificate ulterior cu Skatteverket. 

Toți copiii gospodăriei se calculează, pentru a alege primul, al doilea și al treilea copil. Cel mai mic copil este considerat primul copil.

Taxa pentru copiii din grădiniță (1-3 ani) este:

Copilul nr.1: 3% din venit – dar nu mai mult de 1.572 SEK/lună

Copilul nr.2: 2% din venit – dar nu mai mult de 1.048 SEK/lună

Copilul nr.3: 1% din venit – dar nu mai mult de 524 SEK/lună

Copil nr. 4: fără taxă

Taxa pentru copiii din grădiniță (3-5 ani) și fritids:

Copilul nr.1: 2% din venit – dar nu mai mult de 1.048 SEK/lună

Copilul nr.2: 1% din venit – dar nu mai mult de 524 SEK/lună

Copilul nr.3: 1% din venit – dar nu mai mult de 524 SEK/lună

Copil nr. 4: fără taxă

La 1 august a anului când copilul împlinește trei ani, taxa se modifică, indiferent de data la care copilul împlinește trei ani.

AICI poți vedea cât trebuie să plătești.

Plătești pentru loc și nu pentru timpul în care copilul este la fritids. De aceea plătești taxa pentru toate lunile anului, chiar dacă copilul nu este în îngrijirea preșcolară sau extrașcolară. Venitul părinților este cel care afectează taxa, nu timpul în care copilul este la fritids.

Dacă înscrierea începe sau se termină la mijlocul unei luni, plătești pentru zilele în care copilul este la fritids în luna respectivă. Taxa lunară se împarte la 30 și se înmulțește cu numărul de zile în care copilul este la fritids.

Cum înscrii copilul la fritids?

Poți înregistra copilul prin intermediul serviciilor electronice ale primăriei (vezi aici exemplu cu Helsingborg) sau prin completarea unui formular pe hârtie. Dacă nu ai bankID, poți contacta primăria.

Când ai făcut o cerere pentru un loc la fritids, vei primi un e-mail, SMS sau scrisoare cu o ofertă de la Skol- och fritidsförvaltningen. Atunci trebuie să accepți locul. Poți face și acest lucru prin intermediul serviciului electronic sau printr-un formular.

Cum faci când nu mai ai nevoie de fritids?

Dacă nu mai ai nevoie de locul de fritids, de exemplu dacă vă mutați din oraș, trebuie să depui o notificare de reziliere.

Perioada de preaviz este de o lună și se calculează din ziua când primăria a primit notificarea. În perioada de preaviz trebuie să plătești locul. Trebuie să anulezi locul prin e-service sau formular.

Sursă: Helsingborg, Karlskoga

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!