Când copilul are vârsta de 1 an are dreptul să meargă la grădiniță. Garanția preșcolară înseamnă că ți se garantează un loc, dar nu că obții grădinița pe care o dorești.

Dacă nu depui o cerere pentru o anumită grădiniță, copilul este în mod normal înregistrat automat la o grădiniță din zonă. În majoritatea localităților, poți face un top al preferințelor. Dacă spui “nu” unui loc oferit, vei pierde locul la coadă și astfel municipalitatea nu poate garanta că vei obține un loc la grădiniță pentru copilul tău în timpul dorit. 

Când poți începe grădinița?

În Suedia, conform Legii Educației, toți copiii au dreptul la grădiniță din ziua în care împlinesc 1 an. Nu există creșă pentru copii mai mici de un an. 

Când trebuie să te înscrii la coada, la grădiniță?

Aplica cu cel puțin patru luni înainte de a dori un loc. Poți sta la coadă în orice moment după ce copilul s-a născut, dar copilul poate începe grădinița cel mai devreme când a împlinit un an.

În mod normal, un loc la gradinita trebuie oferit în termen de 3-4 luni după ce părinții și-au arătat interesul și s-au înregistrat. Atunci când se repartizează locurile de grădiniță, pe lângă amplasarea grădiniței în raport cu locuința și locul de muncă, se iau în considerare și factori precum, dacă frații merg deja la o anumită grădiniță sau dacă preferați o anumită pedagogie sau îngrijire.

Cum se face înregistrarea?

Aplici singur pentru un loc la gradinita pe site-ul localității unde locuiești, unde vei găsi și formularul de înscriere.

Perioada în care se sta la coadă, este calculată de la data la care ai aplicat pentru un loc. Poți aplica mai devreme, dar ziua în care copilul tău împlinește șase luni este cea mai devreme dată înregistrată la coadă.

Vezi aici exemplu pentru Stockholm: Sök plats på förskolan – Stockholms stad

Iar aici dacă ești nou în Suedia: Plats i förskola och skola för nyanlända – Stockholms stad

Cât timp poate sta copilul la grădiniță?

Prin lege, părinții au dreptul la un loc la grădiniță pentru copii, echivalentul timpului în care lucrează și se deplasează la și de la locul de muncă. Programul normal de lucru este între 07:00 și 18:00.

Concediul de maternitate

Dacă te afli în concediu de maternitate cu frații copilului, copilul are dreptul la 30 de ore pe săptămână în grădiniță în primele două luni și ulterior la 15 ore pe săptămână. Modul în care sunt distribuite cele 15 ore pe săptămână arată diferit de la grădinița la grădinița. Acest lucru este decis de către directorul instituției respective.

Studii

Dacă studiezi, copilul are dreptul la grădiniță în perioada în care mergi la studii, inclusiv timpul de călătorie la și de la școala ta.

Somaj

Dacă ești activă în căutarea unui loc de muncă, copilul are dreptul la între 15 și 30 de ore pe săptămână în grădiniță.

Cât costa un loc la grădiniță?

În Suedia, cheltuielile cu preșcolarii nu sunt acoperite în totalitate de impozit, ci și părinții trebuie să plătească o taxă pentru a-și avea copiii la grădiniță. Dacă consideri că taxa este scumpă, reține că un loc de grădiniță costă în jur de 160.000 SEK pe an, ceea ce este departe de suma pe care o plătesc părinții.

Cât plătesti pentru a avea copilul sau copiii la grădiniță depinde de cât de mult venit are gospodăria ta pe an. Depinde și de câți copii ai și în ce municipiu locuiești.

Tariful maxim (maxtaxa) înseamnă că există o taxă maximă pe care municipalitatea o poate lua, care se aplică atât grădinițelor municipale, cât și celor private.

Dacă nu plătești factura pentru grădinița, locul tău poate fi retras.

Școlarizarea

Modul în care se face școlarizarea variază foarte mult între diferitele grădinițe. Unii au două săptămâni de antrenament, în timp ce alții au trei săptămâni. Unii îi lasă pe toți copii să înceapă în aceeași zi, alții doresc ca cei noi să înceapă la intervale de o săptămână. De asemenea, depinde de câte zile se află copilul la grădiniță înainte ca părinții să-l lase singur cu personalul pentru prima dată, când are voie să mănânce acolo pentru prima dată, când are voie să doarmă la cină pentru prima dată și așa mai departe.

Unii copii se școlarizează fără probleme în doar câteva zile. Alți copii au nevoie de mai mult timp decât cele două săptămâni care sunt de obicei rezervate pentru asta.

Când vrei sa schimbi grădinița

Dacă nu ești mulțumit de grădiniță, dacă te muți sau dintr-un alt motiv dorești să schimbi grădinița, trebuie să depui o cerere nouă. Aceasta este tratată la fel ca o nouă aplicație și se aplică aceleași reguli.

Când nu mai vrei locul la grădiniță

Când copilul tau urmează să părăsească o grădiniță, acest loc trebuie anulat în scris cu cel puțin două luni înainte de data la care copilul urmează să plece. Data notificării este ziua în care grădinița a primit înștiințarea scrisă. Taxa se plătește în perioada de preaviz, indiferent dacă locul este folosit sau nu. Cu toate acestea, pot apărea variații în diferite municipalități, așa că întotdeauna verifică la grădinița la care e deja copilul tău și vezi cum se aplică regulile la ei.

Clasa pregătitoare

De la 6 ani începe școala generală, cu o clasă pregătitoare. Când copilul e mic nu te gândești la școală, dar e bine sa îți înscrii copilul la școală cu cel puțin 2 ani înainte, ca să fii sigur(ă) că intră la școala pe care o alegi. 

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!