Grădinița în Suedia

Atunci când copilul împlinește vârsta de 1 an are dreptul să meargă la grădiniță. Există o garanție preșcolară care înseamnă că i se garantează un loc, dar nu că obții grădinița pe care o dorești.

Dacă nu depui o cerere pentru o anumită grădiniță, copilul este în mod normal înregistrat automat la o grădiniță din zonă. În majoritatea localităților, poți face un top al preferințelor. Dacă refuzi un loc oferit, alți copii vor avea prioritate și astfel municipalitatea nu poate garanta că vei obține un loc la grădiniță pentru copilul tău în timpul dorit. 

Când se poate începe grădinița?

În Suedia, conform Legii Educației, toți copiii au dreptul la grădiniță din ziua în care împlinesc 1 an. Nu există creșă pentru copii mai mici de un an.

Când trebuie să aplici la grădiniță?

Aplică cu cel puțin patru luni înainte pentru un loc. Îl poți înscrie în orice moment, după ce copilul s-a născut, dar poate începe grădinița cel mai devreme când a împlinit un an.

În mod normal, un loc la grădiniță trebuie oferit în termen de 3-4 luni după ce părinții și-au arătat interesul și s-au înregistrat. Atunci când se repartizează locurile de grădiniță, pe lângă amplasarea în raport cu locuința și locul de muncă, se iau în considerare și factori precum  frații care merg deja la o anumită grădiniță sau dacă preferați o anumită pedagogie sau o îngrijire mai specială.

Cum se face înregistrarea?

Aplici personal pentru un loc la grădiniță pe website-ul localității unde locuiești, acolo vei găsi formularul de înscriere.

Perioada de înscriere este calculată de la data la care ai aplicat pentru un loc. Poți aplica mai devreme dacă vrei să scapi de-o grijă, dar ziua în care copilul tău împlinește șase luni este cea mai devreme dată la care el va fi înscris.

Vezi aici un exemplu pentru Stockholm: Sök plats på förskolan – Stockholms stad

Iar aici dacă ești nou în Suedia: Plats i förskola och skola för nyanlända – Stockholms stad

Cât timp poate sta copilul la grădiniță?

Prin lege, părinții au dreptul la un loc de grădiniță pentru copii, echivalentul timpului în care lucrează și se deplasează la și de la locul de muncă. Programul normal de lucru este între 07:00 și 18:00.

Concediul de maternitate

Dacă te afli în concediu de maternitate cu fratele/sora copilului, acesta are dreptul la 30 de ore pe săptămână în grădiniță în primele două luni și ulterior la 15 ore pe săptămână. Modul în care sunt distribuite cele 15 ore pe săptămână arată diferit de la grădiniță la grădiniță. Acest lucru este decis de către directorul instituției respective.

Studii

Dacă studiezi, copilul are dreptul la grădiniță în perioada în care mergi la studii, inclusiv timpul de călătorie la și de la școala ta.

Șomaj 

Dacă ești activă în căutarea unui loc de muncă, copilul are dreptul la 30 de ore pe săptămână în grădiniță.

Cât costa un loc la grădiniță?

În Suedia, cheltuielile cu preșcolarii nu sunt acoperite în totalitate de stat. Părinții trebuie să plătească o taxă pentru a-și da copiii la grădiniță. Dacă consideri că taxa este prea mare, reține că un loc de grădiniță costă statul în jur de 160.000 SEK pe an, ceea ce este departe de suma pe care o plătesc părinții.

Cât plătesti pentru a avea copilul sau copiii la grădiniță depinde de cât de mult venit are gospodăria ta pe an. Depinde și de câți copii ai și în ce municipiu locuiești.

Tariful maxim (maxtaxa) înseamnă că există o taxă maximă pe care municipalitatea o poate percepe, care se aplică atât grădinițelor municipale, cât și celor private.

Dacă nu plătești factura pentru grădiniță, locul tău poate fi retras.

Adaptarea

Modul în care se face adaptarea copilului variază foarte mult de la grădiniță la grădiniță. Unii au două săptămâni de adaptare, în timp ce alții au trei săptămâni. Unii îi lasă pe toți copiii să înceapă în aceeași zi, alții doresc ca cei noi să înceapă la intervale de o săptămână. De asemenea, depinde de câte zile se află copilul la grădiniță înainte ca părinții să-l lase singur cu personalul pentru prima dată, când are voie să mănânce acolo pentru prima dată, când are voie să doarmă la cină pentru prima dată și așa mai departe.

Unii copii se adaptează fără probleme în doar câteva zile. Alții au nevoie de mai mult timp decât de cele două săptămâni care sunt de obicei rezervate pentru asta.

Când vrei sa schimbi grădinița

Dacă nu ești mulțumit de grădiniță, dacă te muți sau dintr-un alt motiv dorești să schimbi grădinița, trebuie să depui o nouă cerere la municipalitate. Aceasta este tratată la fel ca o nouă aplicație și se aplică aceleași reguli.

Când nu mai vrei locul la grădiniță

Când copilul tau urmează să părăsească o grădiniță, acest loc trebuie anulat în scris cu cel puțin două luni înainte de data la care copilul urmează să plece. Data notificării este ziua în care grădinița a primit înștiințarea scrisă. Taxa se plătește în perioada de preaviz, indiferent dacă locul este folosit sau nu. Cu toate acestea, pot apărea variații în diferite municipalități, așa că întotdeauna verifică la grădinița la care e deja copilul tău și vezi cum se aplică regulile la ei.

Clasa pregătitoare

De la 6 ani începe școala generală, cu o clasă pregătitoare. Când copilul e mic nu te gândești la școală, dar e bine sa îți înscrii copilul cu cel puțin 2 ani înainte, ca să fii sigur(ă) că intră la școala pe care o alegi.

Dacă ai vreo experiență de împărtășit sau ceva nelămuriri în legătură cu grădinițele din Suedia poți lăsa un comentariu mai jos.

Îți doresc succes!

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

1 thoughts on “Grădinița în Suedia”

  1. In Suedia datorită faptului că multe familii trăiesc în concubinaj nu oricine poate ridica copilul de la grådiniță. Cei indrituiți cu acest lucru și contactele principale sunt trecute in baza de date ale fiecarei educatoare care poartă răspunderea asupra copilului până când acesta ajunge acasă. Dacă o cunștință sau altcineva neaflat în baza de date urmează a lua copilul de la grădiniță, trebuie ca tutorele indrituit să-și dea acordul cel puțin verbal (telefonic).
    Dacă unul din copii se prezintă la graădiniță cu urme de lovituri, oriunde pe corp, sau mărturisește că este abuzat acasă în orice fel, educatoarele(profesorii diriginți, în cazul școlii) au obligația legală să sesizeze în scris Protecția Socială care ia măsuri imediate și aproape ireversibile de încredințare a copilului unei alte familii adoptive. La fel se procedează in cazul în care unul din tutori este cunoscut ca și consumator frecvent de droguri. Copiii ( ]n special cei imigranți) sunt intrebați (interogați) frecvent la grădiniță și la școală cu privire la relațiile familiale și despre climatul familial deoarece legile referitoare la drepturile copiilor sunt foarte categorice impotriva cu părinților care au o dependență, o boală mintală sau care îi expun violenței.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top