Gravidă în Suedia – procesul administrativ

Când se naște un copil, mama primește concediu de maternitate ca să aibe grija de el. Dar în Suedia tot mai mulți tați aleg să aibe grija de copil și de aceea nu se mai numește “concediu de maternitate” ci “concediu parental”. Eu voi folosi cuvântul “maternitate” pt că vine mai simplu pe românește. Mă refer la cel care stă acasă și îngrijește copilul, indiferent dacă e mama sau tata.

Indemnizație de maternitate se primește în Suedia timp de 480 de zile pentru un copil. Pentru 390 de zile, compensația e în funcție de venitul pe care îl ai. Pentru celelalte 90 de zile, compensația este de 180 SEK pe zi. Dacă ai custodia exclusivă a copilului, ai dreptul la toate cele 480 de zile. Altfel, zilele sunt împărțite între părinți. Le puteți împărți cum vreți, dar fiecare părinte este obligat să ia cel puțin 90 de zile.

Dacă lucrezi într-un loc unde e muncă grea sau riscantă, poți lua concediu prenatal cu 60 de zile înainte de nașterea planificată. Acestea intră în cele 480 de zile totale.

Aici vezi o listă simplă cu lucruri, la care poate fi bine să te gândești înainte de concediul de maternitate:

Anunță ce venit ai

Dacă ești angajată, trebuie să-i ceri angajatorului să se conecteze la Försäkingskassan și să trimită informațiile despre venitul tău cu codul 5033 în serviciul electronic „Lämna svar på inkomstförfrågan”.

Dacă ești studentă sau în căutarea unui loc de muncă, suni la 0771-524 524 pentru a afla ce informații are nevoie Försäkringskassan de la tine.

Dacă lucrezi pe cont propriu, trebuie să suni la 0771-17 90 00 pentru a afla ce informații are nevoie Försäkringskassan de la tine.

Raporteaza indemnizația de maternitate

Poți raporta oricând dorești, dar cel mai târziu în aceeași zi din care dorești indemnizația.

Tu, care ești însărcinată, trebuie să trimiți certificatul de sarcină la:

Försäkringskassans Inläsningscentral

839 88 Östersund

Acesta servește drept notificare că vei dori mai târziu indemnizație de maternitate. Vei primi certificatul de la moașă aproximativ în săptămâna 20 de graviditate.

Confirmați paternitatea

Dacă părinții nu sunt căsătoriți la nașterea copilului, mama va primi toata indemnizația de maternitate și custodia exclusivă a copilului. Pentru ca și celălalt părinte să poată deveni tutore și să primească zilele de ajutor parental, trebuie să confirmați paternitatea. În primele 14 zile ale copilului, puteți face acest lucru digital printr-un serviciu electronic de la Skatteverket. Dacă nu puteți utiliza e-service, sau dacă copilul a împlinit vârsta de 14 zile, trebuie să vă adresați primăriei în care locuiți.

Planifică concediul de maternitate

AICI poți să-ți planifici concediul de creștere a copilului. Acolo poți vedea și câți bani primești.

Solicită indemnizația de maternitate

Dacă urmează să fi în concediu pentru creșterea copilului atunci când copilul s-a născut (indiferent dacă ești mamă sau tată), trebuie să raportezi că dorești concediu de creștere a copilului. O poți face oricând, dar nu mai târziu de aceeași zi pentru care dorești compensație.

Aplicația se face pe “Mina sidor”.

Dacă nu te poți conecta la “Mina sidor”, sună la 0771-524 524 și comandă un formular pe hârtie pentru a putea aplica pentru indemnizația de maternitate.

SGI este o sumă care este calculată de Försäkringskassan în funcție de câți bani câștigi. Aceștia sunt baza pentru valoarea indemnizației. În ghidul SGI, poți citi despre aceasta și despre cum influențează banii pe care-i vei primi pe perioada concediului de maternitate.

Anunță angajatorul

Cand ai decis să iei concediul de maternitate, trebuie să anunți angajatorul cu cel puțin două luni înainte de concediu. Dacă există kollektivavtal la locul de muncă, se pot aplica și alte perioade, așa că verifica ce se aplică la locul tău de muncă.

Alocația pentru copil – barnbidrag

Alocația pentru copil (1250 SEK/lună) este plătită automat celui care este tutore. Prima plată vine în luna după nașterea copilului. După aceea, alocația pentru copii vine în data de 20 a fiecărei luni.

Împărțiți zilele de indemnizație de maternitate

Împărțirea zilelor de concediu de maternitate ajută ca ambii părinți să aibă o poziție mai bună pe piața muncii, și de asemenea salarii și pensii mai mari. Din 2016, fiecare părinte trebuie sa ia cel puțin 3 luni de concediu de maternitate (și mama și tata).

Alocația de locuință – bostadsbidrag

Dacă ai copii și un venit mic, este posibil să ai dreptul la alocație pentru locuință (bostadsbidrag). În Kassakollen poți vedea rapid cât poți obține în funcție de ceea ce câștigi și de câți copii ai.

Cât primesc in concediul de maternitate?

Dacă ai sau ai avut un venit

Primești aproape 80 % din venit dacă iei concediu de maternitate 7 zile pe săptămână, dar maxim 1.027 SEK pe zi. Pe banii de concediu de maternitate plătești impozit.

Dacă ai lucrat cel puțin 240 de zile consecutive înainte de naștere

Pentru a beneficia de indemnizație de maternitate în funcție de salariul tău, trebuie să fi avut un venit anual de cel puțin 82.300 SEK timp de cel puțin 240 de zile consecutive înainte de naștere. Nu trebuie să fi lucrat la același loc de muncă sau să fi avut același venit tot timpul, dar numărul de zile cu venituri este cel care contează.

Dacă nu ai lucrat cel puțin 240 de zile consecutive înainte de ziua de naștere planificată, dacă nu ai avut venit sau ai un venit mic, dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau daca studiezi, primești 250 SEK pe zi în primele 180 de zile care sunt scoase pentru copil. Aceasta inseamnă aproximativ 7.500 SEK pe lună. Nu uita că pe asta plătești impozit.

Dacă ai firma

Dacă ai aktiebolag ești considerată angajată în propria companie. Aceasta înseamnă că indemnizația ta de maternitate se va baza pe salariul pe care l-ai luat de la companie. Dar poți primi maximum 1.012 SEK pe zi.

Pe Kassakollen poți vedea câți bani primești. 

Pe Föräldrakollen poți vedea cât puteti fi liberi și câti bani puteți primi amăndoi.

Plata

Mai întâi trebuie să raportezi că vei fi liber și apoi aplici pentru bani.

Cât timp durează de obicei și de ce?

Uneori este nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie. Poate dura mai mult dacă Försäkringskassan trebuie să facă o investigație mai cuprinzătoare a cazului. Acest lucru se aplică, de exemplu, dacă ceva nu este corect, dacă nu există dovezi sau dacă nu ai actualizat informațiile.

Când vor ajunge banii?

Dacă cererea este completă, banii vor fi plătiți în termen de 30 de zile. Banii vin pe 25 a fiecărei luni.

Așa se plătesc banii 

Exemplu: Dacă ai solicitat bani de indemnizatie pentru ianuarie, banii pentru perioada 1-20 ianuarie vor fi plătiți pe 25 ianuarie. Banii pentru perioada 21-31 ianuarie vor fi plătiți pe 25 februarie.

Ce poți face dacă ești tatăl copilului

Ai dreptul să fii liber timp de 10 zile în perioada nașterii copilului. Zilele îți vor oferi ocazia să fii prezent la naștere, să cunoști copilul și să ai grijă de ceilalți copii din familie.

Cam asta este informația generală. Există multe de spus și multe detalii.  AICI poți afla mai multe.

Poți merge la Ghidul pt gravide ca să vezi ce e valabil în cazul tău.

E bine să începi să te gândesti și la grădiniță.

Eu scriu articole despre reguli în Suedia în mod regulat. Lasă-mi contactul tău AICI ca să le primești direct pe email!

2 thoughts on “Gravidă în Suedia – procesul administrativ”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top